Kötélhúzás – Társas sport, morcos kutyáknak is

Morcos helyett írhattam volna antiszocit is, de az olyan degradáló... Egészen pontosan tehát azok a kutyák, akik nem kívánnak társaikkal barátkozni, ellenben erős a harapásuk, azok számára kiváló fárasztási módszer a közös kötélhúzás, azaz tug-of-war.

Nem kívánok fajtasoviniszta lenni, de hát mondjuk ki:  a kötélhúzás a kockafejűek sportja. A bull-típusú terrierek (gyűjtőnév, ami magába foglalja a pit bullt, staffordshire terriert, staffordshire bull terriert, bullterriert, amerikai bulldogot és ezek keverékeit) szelekciós szempontja volt az erős fogás, a hihetetlen kitartás, és ezen fajták jellemzője az is, hogy nem feltétlenül akarnak (hajlandóak) más kutyákkal barátkozni. A kutyatartók többsége viszont szereti hasonszőrűek közt tölteni az idejét… Nos, íme egy megoldás!

Maddox és Pablo nem kergetnék együtt a pillangókat, de remekül edzik egymást

Miről szól a kötélhúzás?

Itt jön képbe a közös edzés: a kötélhúzáshoz a kutyáknak nem kell egymáshoz érniük. Hámmal vagy nyakörvvel rögzítjük őket fix tárgyhoz (vagy fogjuk a pórázt, de sokkal biztonságosabb, ha fához vannak kötve), és mindkettejük kap egy húzható játékot. Tornatermi mászókötél, autóvontató gurtni  is megfelelő, de a legnépszerűbb a tűzoltótömlő.  Egyéb híján két egymáshoz kötött harapópárna, vagy hurka is megfelelő. Az egymással szembeállított kutyák általában már felfokozott idegállapotan vannak, és ha egyébként ismerik a harapós játékokat, akkor gond nélkül fognak majd rá bármire. Ha szép, teli fogást adunk, akkor a móka teljesen sérülésmentes, esetleg kisebb szájseb tud keletkezni.

Maddox munka közben a tüzoltótömlővel

Mire figyeljünk:

Ahogy azt írtam, egymással szembeállított kutyák, akik tudják, hogy egymással “harcolnak”. Ha egyébként más kutyákkal barátságos jószággal állunk ki ilyen edzésre, akkor számoljunk vele, hogy ez rá is hatással lesz, és legalább addig ne vigyük társaságba, míg el nem múlt az adrenalin hatása. Edzés után lemozgatás, és pihi. A másik kockázat a harapás romlása. Ha elvárjuk a teli pofás fogást, akkor a kötélhúzás alatt érdemes erre kiemelten figyelni, míg egy őrző-védő tréningen a fogás max néhány perces, a tug-of-war akár órákig is eltarthat, és óhatatlanul elkezd lazulni a kutya szája, a fáradtság miatt próbál egyszerre fogni és lihegni, lyukas fogás, vagy ha olyan a kötél, “utazás” (szemfoggal beakasztás) is lehet a vége.

A szájproblémákra is érdemes figyelni, egy letört fog már elveheti a kutya kedvét, az apróbb sérülések viszont eléggé rendszeresek. A kutyák szája, nyelve elég könnyen sérül, sima labdázásnál is el tudják harapni, frizbizés során pedig szinte mindig sikerül. Ha csupán habos-véres a nyál, akkor nincs ok a pánikra, mire hazaérünk begyógyul. Ha ennél több, akkor viszont azonnal be kell fejezni a bulit!

A súlyhúzó hám is megfelelő, de csak felügyelettel, mert ezekből könnyen ki tudnak bújni!

Miért is jó ez?

Főleg a bull-típusú kutyák számára nyújt egy olyan edzési lehetőséget, amelyet a szociális skilljeiktől függetlenül űzhetnek, ki tudják használni a legfőbb szelekciós érdemeiket: a kitartó harapást, küzdőszellemet anélkül, hogy egymásban vagy saját magukban sérülést okoznának. Fejleszti a rágóizmokat, a fogáskészséget (abban az esetben, ha ügyelünk rá, hogy ne fogjon luftot és ne utazzon!), és az egész testüket átmozgatja, hisz végig dolgoznak hátrafelé. Fejben is lefárasztja őket a “harc”, és ebben különbözik a kötélhúzás a sima lógatástól!

A súlyhúzó-, futó-, scooteres edzések mellé jó kiegészítés Maddoxnak a ToW

ToW versenyek

Nálunk először a súlyhúzó versenyek egyik mellékszáma volt, mostanra viszont egyre többen rendeznek kizárólag kötélhúzó versenyeket. Kisebb az anyagigénye, mint egy súlyhúzásnak, és nem is tart éjszakába nyúlóan, a kutyák és gazdák számára pedig ugyanolyan dicsőség, hisz az eredményt közös munkával érik el. A versenyeken azonos súlyú kutyákat sorsolnak össze, és általában kieséses rendszerben zajlik. A mérkőzések pedig gyakran órákig tartanak, ilyen szemmel érdemes figyelni a saját edzéseinket is: a morgó, kötelet veszettül rázó kutya látványos, ám feleslegesen fárasztja magát. Ha csendben szorítja a kötelet és várja, hogy ellenfele parádézzon, akkor jóval tovább fogja bírni.

Nem gond, ha a kutya 10-12kg-os, ha van ilyen méretű edzőtársa

Gyakorolni, gyakorolni…

Ezért kell hát a gyakorlás, amire a legjobb egy hasonló súlyú és kvalitású kutya, de még jobb egy olyan, aki már tapasztalt. Nálunk – Pécsen – nemrégen kialakult egy edzőkör (Sport Bulls Pécs fb csoport), és ezt ajánlom mindenki másnak is: amilyen sokan tartanak ilyen típusú kutyákat, szinte biztos, hogy 50km-es körzetben találunk olyat, akinek van és hajlandó is közösen edzeni.

További edzésmódok, beszámolók a falka blogján!

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​