Edzésterv kezdő úszóknak – 1. rész

Szeretnél elkezdeni rendszeresen sportolni? Válaszd az úszást! Hogy miért? Úszás közben az összes izom egyszerre dolgozik, ezért magas állóképességet ad, fokozza a szellemi teljesítményt, jót tesz az ízületeknek is, és ha egészségesebben akarsz élni, ez az egyik legjobb módja, hogy tegyél érte. De hogyan is kezdj bele? Erről írok most nektek.

Bármilyen sportba kezdesz is bele, először fel kell mérni, milyen formában vagy. Ez nagyon sok mindentől függhet: kortól, nemtől, súlytól… Érdemes felkeresni tehát egy szakembert, aki segít Neked ebben. Fontos, hogy ne terheld túl magad az első edzéseken. Először is ajánlott, hogy akár segítséggel is, de készíts magadnak egy edzéstervet. Ezután minden edzésen írd is le, mennyit úsztál, és azt mennyi idő alatt teljesítetted, így látod majd, hogy mennyit fejlődtél.

A bemelegítés nélkülözhetetlen!

Első, és legfontosabb, hogy jól melegíts be! Elegendő 300-400 méter, lassú tempóban, de lényeges, hogy jól mozgasd át terhelés előtt az izmaidat. Ezután próbálj meg minél több hosszt leúszni úgy, hogy közben nem állsz meg. Először elég csak 25 – 50 métert megtenned, utána pihenhetsz egy kicsit, majd ismételd meg még néhányszor. Ha ez megy, egy idő után le tudsz majd úszni 100 – 200 métert is egyben. Az első edzéseknél fontos, hogy egy adott távot megállás nélkül tudj leúszni, és ezt meg tudd tenni többször is. Amikor ez már nem túl megerőltető, akkor érdemes az időt is mérni, és közben megpróbálni a technikára is odafigyelni, hogy idővel minél gyorsabban tudj úszni.

A táv végére persze elfárad az ember, úgy, mint a futásnál, de akkor is érdemes megállás nélkül végigúszni, hiszen így fejlődik az állóképességed.

Ússz rendszeresen, ha szeretnéd az állóképességedet fejleszteni.

Fontos, hogy megtaláld a Neked legmegfelelőbb úszásnemet, amit magabiztosan tudsz kivitelezni. A legegyszerűbb a mellúszás, érdemes ezzel kezdeni. Ha ez magabiztosan megy, a többi úszásnemben is érdemes hosszabb távokat leúszni (gyors, hát, pillangó), és ezeket váltogatni. Ha gyengébbnek érzed a lábadat, akkor érdemes olyan hosszokat is úszni deszka segítségével, amikor csak a lábad dolgozik a vízben. Illetve ha karra szeretnél erősíteni, érdemes csak karral dolgozni, hogy az fejlődjön.

 

Ne feledd, soha nem késő elkezdeni sportolni.

Fontos, hogy ne  hasonlítsd magad másokhoz, mindenki a saját tempójában fejlődik. Bármikor el lehet kezdeni sportolni, függetlenül attól, hogy hány éves, vagy hány kiló vagy, és milyen az állóképességed. A sport elengedhetetlen az egészséges életmód részeként.  Ha rendszeresen mozogsz, Te is észre fogod venni, hogy javul a közérzeted, és sokkal jobban érzed magad a bőrödben.

 

Grécs Vanda

Grécs Vanda

Hétévesen kezdetem el úszni, tizenegy évig űztem versenyszerűen. Később sajnos abbahagytam, mert az időmbe nem fért bele a napi két... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​