Megérkezett a tél, avagy hóhelyzet a sípályákon szezon előtt

Ahogy kinézek az ablakon, valami havas eső féle esik odakint a városban. Semmi kedvem nincs kimozdulni a lakásból, de ez jó alkalom, hogy végignézzem az interneten, a kedvenc sípályáim mennyire vannak felkészülve az idei téli szezonra.

Már túl vagyunk az őszi napokon, lehullottak a falevelek, az időjárás is egyre hidegebb, és az első jelentősebb hó is lehullott a hegyekben. Korán sötétedik ,és egy-egy szürke reggelen is nehezebb felkelni a meleg ágyból. Mit tehet mást az ember: a neten szörfözget.

Havas csúcsok

Havas csúcsok

Hóhelyzet

Ahogy a neten keresgélek, egyre többet kattintok a hójelentésre és izgatottan keresem fel a jól ismert síterepek weboldalait friss információkra vadászva. Manapság a technika segítségével sokkal biztosabb helyzetképet kapunk a sípályákról, mint egy évtizeddel ezelőtt. A pályák jelentős része be van kamerázva, ami naprakész információt szolgáltat, mekkora és milyen minőségű hó található az adott terepen.

Az izgalmam egyre jobban fokozódik, amikor meglátom a képeken a fehér sapkát a hegyek tetején, és már szinte érzem, ahogy ropog a friss hó a sílécem alatt. Legszívesebben már most autóba pattannék és meg sem állnék az első hófedte csúcsig, hogy újra felcsatolhassam léceimet egy jó kis csúszkálásra.

Amikor sikerül visszazökkennem az ábrándozásból, a következő kép fogad: a hegyekben 2000 méter felett már stabil hótakaró borítja a tájat, a tartós mínuszok pedig kedveznek a hóágyúzásnak és a gépek javában dolgoznak, hogy a síelőket szép sima pályák várják. Ezek között már van olyan hely, ahol elindultak a liftek és a legfanatikusabbak birtokba is vehették, de minden esetre az oktatók biztosan ezeken a pályákon gyakorolnak az idényre, hogy az új tanítványokat felkészülten várják a síiskolákban.

Sífutónyom

Sífutónyom

Azért az alacsonyabban fekvő síterepek sem panaszkodhatnak, mert általában 1000 méter felett már 15-20 centiméter természetes hóréteg található, ami a lesikláshoz még kevés, de a sífutáshoz már elegendő. Itt a lesikló pályák kedvező körülmények között december közepén fognak nyitni, de a sífutó pályákon már nyomot is fektettek és megjelentek a sport szerelmesei.

Magyar sípályák

A magyar sípályákon is megjelent a hó, így joggal reménykedhetnek, hogy a tervezett nyitásra nekik is jut elég az égi áldásból, vagy legalább elég hideg lesz a hóágyuk beindításához. Egyébként elárulom, a két legjelentősebb hazai sípálya elég nagy beruházásokat hajtott végre, hogy elnyerje a közönség tetszését és bebizonyítsák, hogy egy jó síeléshez nem kell külföldre utazni. Azért nem szabad megfeledkezni a többi itthoni pályáról sem, mert ezeket is lelkes emberek üzemeltetik, akik lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek a síelők érdekében.

Egy kis erdei sítúra

Egy kis erdei sítúra

Hazai, géppel kezelt sífutópályákról sajnos nem igen beszélhetünk, mert a számuk nagyon elenyésző és sajnos információ is igen kevés található róluk az interneten. De van egy jó hírem azoknak, akik szeretnének belekóstolni a sífutásba. Ehhez a sporthoz nem kell olyan kiépített infrastruktúra, mint a lesikláshoz. Ha leesik 10-15 centiméter hó, akár egy városi parkban is ki lehet próbálni.

Így néz ki most a körkép a szezon kezdet előtt. Még sok munkájuk van a pályák üzemeltetőinek, hogy a lehető legjobb szolgáltatást tudják nyújtani, és mire megérkeznek a tömegek, minden készen álljon a gondtalan síeléshez. De azért nekünk, síelőknek is meg kell tenni pár dolgot, ami szükséges ahhoz, hogy élmény legyen a síelés… na de erről majd legközelebb, a következő bejegyzésemben írok.

Demény Endre

Demény Endre

Már kisgyerekként elvarázsolt a tél és a hóesés, mindig csodáltam, ahogy a kis hópelyhek egymásra hullanak és gyönyörű fehérség lepi... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​