Reggeli jóga gyakorlatok 1. rész

Az elkövetkező pár hétben egy rövid jóga gyakorlatsort mutatok meg nektek, amit ébredés utáni, reggeli mozgásként javasolok. Garantáltan felébreszti a szervezetet az utolsó kis sejtig! Mellékhatások: jó közérzet, élénkség, vidámság.

A jóga egy „light”-os sportágnak tűnik és ez irányzattól függően igaz is. Persze nem is kell kemény edzéssel kezdeni a napot, hiszen a célunk pont az, hogy finoman, jólesően ébresztgessük a szervezetünket. Mindezek ellenére érdemes a reggeli jógát egy kis bemelegítéssel, az ízületek átmozgatásával kezdeni. A gyakorlatsor leírva hosszúnak tűnik, de nem kell izgulni, kb 20 perc a hossza és ahogy egy korábbi bejegyzésből már kiderülhetett: számomra a jóga az egész napos belső béke alapját jelenti. Vágjunk hát bele!

Bemelegítés

Bemelegítésnek elég néhány fejbiccentés (előre, hátra, jobbra és balra), majd lassú fejkörzés midkét irányba. Előre – hátra körözünk a vállunkkal, majd ellentétes karkörzés következik. Oldalsó középtartásba hozzuk a kezünket, majd ellentétesen forgatjuk a könyököket először befele, aztán kifele. Ezzel a két gyakorlattal a jobb és bal agyféltekénk összekapcsolására ösztökéljük a szervezetünket. Törzsből lazán fordulunk jobbra-balra. Kezek a törzs mellett, hagyjuk, hogy lazán lengjenek a forgás irányába. Csípőkörzéssel folytatjuk mindkét irányba. Megforgatjuk a combnyakakat kifelé és befelé irányuló mozdulatokkal is.  Térd fölött támaszkodva jobbra és balra is térdkörzéseket végzünk. Végül alaposan átmozgatjuk a bokánkat jobbra és balra körzésekkel.

Nagyon fontos, hogy a jógázás során végig hosszú, mély levegőket vegyünk, hagyjuk, hogy mindenhova oxigén jusson. (Amennyiben tudjuk irányítani a lélegzetvételünket, a levegő útja belégzéskor és kilégzéskor is: has-mellkas-tüdőcsúcs/kulcscsont.)

 

Alapállás, kiinduló pozíció (Tadászana)

Ez tulajdonképpen az egyenesen állás technikája. Ha attól félünk, hogy nem tudunk egyenesen állni, gyakoroljuk falnál a tartást. Talpak belső élét igyekezzünk összesimítani, szorosan tartjuk a lábakat egymás mellett, a térdkalácsokat felhúzzuk, szorítjuk a hasat, feneket. Hátraforgatjuk a vállakat, nem húzzuk fel a fülünk mellé. Karok nyújtóznak a test mellett, de a csukló nem törik meg. Fejtetővel nyújtózunk felfelé. A látszattal ellentétben ez egy aktív póz, a gerincoszlopunkban folyamatos a nyújtózás.

Hatásai: Ezzel a pózzal javíthatjuk a tartásunkat, és energetizálhatjuk a szervezetünket.

 

Kettes harcos póz (Vírabhadrászana 2) 

Álljunk a jógaszőnyeg rövidebb szélével párhuzamosan. Zárt állásból lépjünk, vagy ugorjunk egy nagy terpeszbe. Kezeink oldalsó középtartásban. A jobb lábfejünket fordítsuk ki, legyen merőleges a szőnyeg rövidebbik élére. A bal lábfejünk is elfordulhat körülbelül 45 fokban, a jobb lábfej egy képzeletbeli vonalon metszi a bal lábfej közepét. Most mélyítsünk bele ebbe az állásba, a  jobb térd hajlításával, jobb combunk párhuzamos a talajjal. (Térd ne menjen a boka elé.) Hasat behúzzuk, a csípőt magunk alá forgatjuk, de ne forduljunk a jobb térdünk irányába. A csípő marad párhuzamos a jógamatrac hosszabb oldalával. A gyakorlatot végrehajtjuk a bal lábra is.

Hatásai: Szintén tartásjavító gyakorlat, bár ezt tulajdonképpen az összes ászanáról elmondhatom. 🙂 Erősíti a csípő-, térd- és bokaízületeket, formálja a lábakat. Segít a csípőtájéki zsírpárnácskák eltüntetésében. Előkészíti, felkészíti a testet a későbbi nehezebb álló gyakorlatok kivitelezésére.

 

Sas póz (Garudászana)

A gyakorlatot mindkét kézre és lábra el kell végezni. Alapállásból a bal lábat vigyük át a jobb térd fölött és próbáljuk meg beakasztani a jobb vádlink mögé (nem baj, ha nem sikerül, csak törekedjünk rá), majd a felül lévő láb kezét (most bal), hozzuk alulról. Belehelyezzük könyékhajlatnál a jobb kezet, majd összefonjuk a karokat, kézfejek egymással szembe néznek. Végül megpróbálunk beleülni, belemélyíteni a pózba. Gerincünk maradjon egyenes, inkább ne üljünk bele az ászanába, ha nem tud egyenes maradni a gerincoszlop. 3-4 légzés után bontsuk a tartást, tárjuk jól szét a kezeket, mintha egy szárnycsapást szeretnénk végezni. Cseréljük a kezeket-lábakat és végezzük el újra a gyakorlatot.

Hatásai: Egyensúlyozó pózról van szó, így javítja az egyensúlyérzéket és a koncentrációs képességet. Erősíti a bokát, a combokat, gerincoszlopot. Lazítja a vállat és a csípőt. A szorítás utáni elengedés frissíti a vérkeringést, jótékonyan hat a visszerekre.

Térdproblémásoknak nem ajánlott ez a gyakorlat!

 

Kar- és lábemelés nagylábujjfogással (Utthita haszta pádángusthászana)

A gyakorlatnak több változata is van. A lábakat lehet előre, oldalra és ellentétes oldalra is emelni. Zárt állásból emeljük a jobb lábunkat, fogjuk meg térd alatt, közben a bal talpunkat mélyítsük el a talajba. Fogjuk meg a jobb láb nagylábujját hüvelykujj, mutatóujj és középső ujj kulcsolással. Majd nyújtsuk ki előre – ha nem nyúlik, ne erőltessük, maradjon hajlítva -. Amennyiben kinyújtottuk a lábat és az nem okoz fájdalmat, kellemetlenséget, hozhatjuk a lábat a jobb oldalra. Fej fordul a baloldalra. Így próbálunk egyensúlyozni. Koncentráljunk egy stabil pontra a távolban, az segíteni fog fenntartani a pózt. Ismételjük meg a gyakorlatot a másik oldalunkra is.

Mint ahogyan a képen is látszik, egy jógaheveder segíthet nekünk a gyakorlat kivitelezésében, amennyiben nem érjük el a lábunkat.

Hatásai: Ez az ászana erősíti a lábizmokat, derekat, gerincoszlopot és a hasat. Lazítja a csípőt. Jótékonyan hat az emésztésre és a férfi nemi szervekre.

Kar- és lábemelés nagylábujjfogással

 

Ugye milyen jóleső, még olvasni is? 🙂

A következő bejegyzésemben a lefelénéző kutyapózzal folytatom a reggeli gyakorlatsor bemutatását.

Koletár Kata

Koletár Kata

A jógával nem indult gördülékenyen a kapcsolatom: kényszer hatására mentem el az első hatha jógaórámra. :) Aztán valahogy ottragadtam. Megfogott ez... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​