Gyerünk, anyukám! – Sport, közösség anyukáknak

Tegyük fel, hogy anya vagy. Egy vagy több lurkóval próbálsz lavírozni a házimunka, gyereknevelés, házasélet és egy kis „én-idő” között a mindennapokban. Előfordul, hogy nincs időd kiszakadni ebből az ördöginek tűnő körből? Szeretnél sportolni, kicsit magaddal foglalkozni, de néha ki sem jutsz a saját házadból? Gyerünk, anyukám! – a világ egyik legmenőbb kezdeményezése, ami sokkal többről szól, mint csupán a sport.

Egy napfényes, novemberi délelőtt a Margitsziget egy kis pontja megtelt élettel. Elképedve álltam meg a színes futókavalkád előtt. Nagyjából 40 elszánt, akaraterőtől duzzadó anyuka készült körbefutni a szigetet – ki egy, két vagy három kört, ki életében először 5 km-t vagy éppen először 10 km-t. Ahogy körbenéztem az arcokon, változatos érzelmi körkép tárult elém: feszült várakozás, türelmetlen toporgás, bátor „minden mindegy” arckifejezés, de a legtöbben őszintén, felszabadultan sugároztak a boldogságtól. Mibe is csöppentem bele ezen a kivételesen szélfútta napon? A Gyerünk, anyukám! 6 hetes futó kihívásának záró eseményén, az Örömfutáson asszisztálhattam egy röpke ideig, ahol személyesen is találkozhattam a közösség alapítójával, Kádár-Papp Nórival, és nem utolsó sorban a lelkes anyukákkal.

Gyerünk, anyukám! Örömfutás a Margitszigeten

Anyukák az Örömfutáson, 15 km előtt

Mi az a Gyerünk, anyukám!?

Nórival az Örömfutáson találkoztunk ugyan, de két frissítés között, az arcunkban landoló faleveleket kerülgetve, a befutók idejének rögzítése közben nehéz volt elcsípnem egy hosszabb beszélgetésre, így kérdéseimre egy-két kurta mondattal vagy inkább írásban adott választ.

A történet elején még szó sem volt közösségről, az amúgy angol-testnevelés szakon végzett Nóri egyedül kezdett el futni, mozogni, hogy terhessége után újra formába hozza magát.

„A Facebook oldalt 2014. április 1-én hoztam létre – az ikreim első születésnapja környékén – azért, hogy ne az ismerőseimet traktáljam a tervezett életmódváltás fotóival és videóival. Úgy gondoltam, ha nyilvános és számonkérhető vagyok, az nagyon nagy segítség lesz, hogy motiváltan dolgozzam le a terhesség után rám ragadt közel 20 kilót. Akkor még nem voltak közösségépítéssel, videózással kapcsolatos terveim.

Másfél évig organikusan nőtt a közösség. Az volt az elvem, hogy nem teszek bele pénzt és nem is veszek ki. Nem hirdettem sehol, így maradt a szájhagyomány. Amikor én már elég jó formában voltam, a XIII. kerületben, ahol lakom, hetente kétszer tartottam közösségi parktornákat, aztán amikor rossz volt az idő, egy ingyenes közvetítő rendszert kezdtem használni. Talán ez volt az a momentum, amikor a Facebookon elkezdett terjedni a torna híre, sokan tudtak végre vidéken és külföldön is csatlakozni.

Gyerünk, anyukám! - Kádár-Papp Nóri, a közösség alapítója

Nórival az Örömfutáson

Alaposan végigböngésztem a Gyerünk, anyukám! honlapját. Kíváncsiságomat, de főleg lelkesedésemet tükrözi, hogy bár még nem vagyok anyuka, egyből regisztráltam is az oldalra, hogy megnézzem, mégis milyen edzések, tornagyakorlatok közül választhat egy regeneráció előtt álló anyuka. Teljesen ledöbbentem – a szó legpozitívabb értelmében. Hihetetlenül praktikus megoldás, hogy az oldalra feltöltött videók közül kedved szerint válogathatsz, és a hét folyamán bárhol, bármikor elvégezheted az adott edzést – babával vagy baba nélkül, kora reggel, vagy épp késő este. Majd jön az új hét, új órákkal, új videókkal. A videókat készítő edzőkről részletes bemutatkozást találsz, melyekből kiderül, hogy legtöbbjük szintén édesanya, aki pontosan tudja, mire van szüksége egy szülés után álló, mozgásra vágyó anyukának.

Közösség

Igen, ez nem csupán egy, a világháló rejtelmes labirintusának mélyén megbúvó honlap a sok közül. A Gyerünk, anyukám! az online lehetőségeket maximálisan kihasználva közösséget teremt, és nem csak virtuálisan, hanem fizikailag is. Az anyukáknak több alkalom is nyílik arra, hogy találkozzanak egymással, az edzőkkel, Nóriékkal.

„A szezon összes nagy budapesti futóversenyén indulunk, rendszeresek a kihívásaink (plank kihívás, kilométergyűjtő kihívás), pár havonta tartok szabadtéri tornát, illetve minden második hónapban van gyerekmentes, esti kimenőnk. A futóklub egy idei gondolatkísérlet, a hozzá kapcsolódó Facebook csoport és az esemény is újdonság.”

Gyerünk, anyukám!

Bemelegítés a Margitszigeten

A kihívások elképesztő népszerűségnek örvendenek az anyukák körében. A futóklub csoportjához csatlakozva én is napról napra követem a motiváció áradatokat. Ahogy végiggörgetek a csoport bejegyzésein, feltűnik egy-egy külföldről küldött kép is: mindegy, hogy ki, hol van éppen, a kilométereken, országhatárokon átívelő összetartó erő minden egyes bátorító szóban, inspiráló képen otthagyja nyomát. Az Őszi futóklub kihívásának záró eseményén, az Örömfutáson pedig szinte tapintható volt ez, a közösséget formáló érzés.

Sikersztorik

A honlapot és a Gyerünk, anyukám! Facebook oldalát böngészve rengeteg inspiráló történetet osztanak meg az anyukák a saját életükben végbement pozitív változásokról. Belemerülve az olvasásba, számomra minden egyes történet döbbenetes és megható volt. Kíváncsi voltam, Nórinak van-e olyan sztorija, melyre a mai napig emlékszik és szívesen gondol rá vissza.

„A legelső sztori a legkedvesebb, mert az indított el ezen az úton. Pár napos, hetes lehetett a Facebook oldalam – senki nem ismerte még – amikor a Margitszigeten a szokásos egyedül tornázós, babakocsival futós edzésem végén odajött hozzám egy lány, akivel hosszasan beszélgettünk. Érdekelte, hogy mi ez a torna, amit csinálok, milyen kocsival futok és lehet-e csatlakozni. Elmondtam neki, hogyan talál meg a Facebookon, aztán hónapokig nem hallottam róla. Sokkal később viszont kaptam tőle egy üzenetet, hogy olyan hatással volt rá ott az a beszélgetés, hogy felkeresett egy dietetikust, akivel összeállítottak egy fogyásra alkalmas étrendet, és hetente több alkalommal jár gyorsgyalogolni reggelente, amikor a férje még otthon van. Azóta is sokszor látom a nevét felbukkanni az oldalon. Az ilyeneket nem felejti el az ember.”

Gyerünk, anyukám! közösség

Lelkes anyuka az Örömfutáson, 10 km után

Tervek

A több, mint három évvel ezelőtt megszületett ötletből mára egy szuper közösség formálódott. Nóri már nem egyedül tartja az edzéseket, kis csapatával folyamatosan fejlesztenek, tervezgetnek…

„Most az egész csapat azon dolgozik, hogy a két éve kísérleti jelleggel felhúzott weboldalt lecseréljük egy megbízhatóan működő, az ötleteinkkel és növekedésünkkel lépést tartó oldalra. Jelenleg is több mozgásprogram videóit forgatjuk, illetve egyszer szeretnénk, ha a Gyerünk, anyukám! külföldön is építhetne közösséget egy sikeres edző, edzőcsapat segítségével.

Az új honlap úgy fog működni, hogy minden regisztráló tag egy hétig tesztelheti az óráinkat, aztán eldöntheti, hogy havi tagságért a hetente frissülő videótárból szemezget órákat vagy egy 6-8 hetes vezetett, igazi közösségi mozgásprogramot választ. A Gyerünk, anyukámmal! kezdetben a társammal, Orbán Katival ketten foglalkoztunk napi legalább 4-6 órában, 5 gyerek mellett. A férjem a főállása mellett az informatikai és technikai támogatást viszi. Idén szeptembertől alakult úgy, hogy az operatív teendőkben főállásban Lukács Kati – aki természetesen lelkes tornázóként került a látókörünkbe – segít minket.”

Mi a te kifogásod?

Azon a bizonyos, napfényes, de szeles délelőtt, a margitszigeti Örömfutáson szóba elegyedtem egy anyukával, akinek a története egyszerű, de bennem mégis tiszteletet ébresztett és mosolygós szavai máig a fülemben csengenek. Az ötgyermekes anyuka legkisebb gyerekének születése után kezdett el a Gyerünk, anyukám! segítségével sportolni, csatlakozott az Őszi futóklubhoz és családja mellett végigcsinálta az edzéseket hat héten keresztül. A szigeten élete első 5 kilométerére készült, picit talán izgatott is volt a rajt előtt. Bő fél óra múlva kissé fáradtan ugyan, de büszkeségtől és boldogságtól sugárzó arccal futott a célba, átölelve odaadóan várakozó férjét – ez a kép biztosan felejthetetlen marad számomra.

Ha egyszer beszippant a Gyerünk, anyukám! „életérzés”, nincs több kifogás! Hosszú út áll előtted, de nem tudod, hogyan kezdd el? Ahelyett, hogy lemondóan legyintenél egyet és már az első percben feladnád, vágj bele, nem leszel egyedül! Egy csapat fantasztikus, hozzád hasonló anyuka már végigment ezen az úton, akikből nap mint nap árad az inspiráció! És ki tudja, egyszer majd te fogsz valakit inspirálni a saját útján…

Úgyhogy, Gyerünk, anyukám! 🙂

Szegedi Gergő blogírónk felesége is a Gyerünk, anyukám segítségével kezdett el mozogni, Gergő vele készített interjúját itt olvashatjátok.

Koltai Piroska

Koltai Piroska

A futás világába nem olyan rég csöppentem bele, de mint „laikus futó” egyre jobban magával ragad ez az örömteli sport...... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​