Téli kerékpáros öltözködés – ruházati tanácsok

Sokakat érintő témával fordult hozzánk olvasónk, Péter, aki "Kérdezz minket!" menünkben tette fel kérdését. A válasz a télen is kitartóan kerékpározók tömegét érinti, így megosztjuk hát mindenkivel.

Sziasztok!
Téli időszakban -5 – +10 fok közötti időben mely ruházati termék javasolt? Hány réteg ruházattal érdemes kalkulálni? Aláöltözet, mez és kabát megfelelő lehet? Hétköznap 1-2 órás, hétvégén 3-4 órás tekerést tervezek aszfalton, erdőben vegyesen.
Válaszotok előre is köszönöm!
Péter

Kedves Péter és télen is kitartó Bringások!

A megfelelő ruházat kiválasztása legalább annyira fontos, mint megtalálni a szívünknek legkedvesebb kerékpárt.

A sportolásban akkor fogod te is a legnagyobb örömödet lelni, ha komfortosan érzed magad. Mivel a leírtakból kiderül, hogy nem hétvégi koca bringásról van szó, ezért javaslom, hogy a rendszeres használatra javasolt 500-as, illetve az intenzív felhasználóknak ajánlott 900-as széria termékei közül válogass. Ezek a számok a bTwin márkájú, Decathlon termékek elnevezésében találhatók meg, melyekre weboldalunkon könnyen rákereshetsz. Ezek ugyan az alapdarabokhoz képest nagyobb anyagi befektetéssel járnak, de így is messze a piaci árak alatt találhatsz közöttük kiváló minőségű, technikai ruházatot.

Haladjunk rétegről rétegre.
Aláöltözet

Minden kerékpáros szekrényében kell, hogy találjunk aláöltözeteket. Ezek felelnek részint azért, hogy a testünket melegen tartsák, részint pedig azért, hogy az izzadságot elvezessék. Személyesen az 500-as szintű termékekre, tehát a gyakori használatra ajánlott modellekre esküszöm. Finoman simul a testre, nagyon kényelmes és divatos színekben megtalálható. Mindössze 3.990 Ft és ötből ötcsillagos értékeléssel szerepel honlapunkon.

Kifejezetten javaslom továbbá aláöltözeteink közül a 920-as modellt. Mellkas- illetve hasrészen szélálló membrán található, így a leghidegebb napokon is melegen tartja a felsőtestet.  Igaz ugyan, hogy 9.990 Ft-ba kerül, de ez a többlet tudás megérheti a befektetést.

Az aláöltözetre rendszerint szoktam egy alap technikai pólót, vagy rövid ujjú kerékpáros mezt venni, hogy rétegeltebb hatást érjek el, jobban benn tartsam a hőt.

Nadrág

Mindenképpen kantáros téli nadrágot javaslok. A csupán derékrészen tartó nadrágok könnyen lejjebb csúsznak használat közben, ezáltal hideg érheti a derekat, hátat, ami könnyen megfázáshoz vezet. Az én tippem szintén az 500-as széria nagykövete. Az úgynevezett Super Roubaix anyagból készült nadrág belül polár bélésű, külső részén pedig fényvisszaverő elemek találhatók. Igazán farkasordító hidegben érdemes alá még egy vékonyabb nadrágot is magunkra húzni – háromnegyedes javasolt, ha esetleg a térdet jobban óvnánk.

Kabát

Erre jöhet egy kabát – elsősorban szintén – az 500-as, azaz rendszeres kerékpározáshoz közül. Rendkívül jó légáteresztő értékekkel bír, könnyű és szélálló is (noha nem membrános, erre lehet megoldás a 900-as modell 2.000 Ft-tal drágábban). Hátul természetesen megtalálható a szokásos három zseb. Alsó részén végig szilikoncsíkkal, hogy ne csússzon fel a derékon. A választék krémje az Aerofit elnevezésű kabát, mely árához mérten a bringás dzsekik királyának is nevezhető technikai tudását nézve.

Kiegészítők

Számomra ugyanakkor a jó hőérzet kulcsa mindig a kiegészítőkben rejlik.

Nagyon kedvelem a karra húzható “paliujjakat” azaz kar- és lábmelegítőket, a sapsálakat, csősálakat, melyek bármikor könnyen – akár menet közben is – le vagy felvehetők. Valamint fontos lehet egy megfelelő kamásli és merinói gyapjú tartalmú téli zokni vásárlása is. Utóbbira különböző, kedvező szettajánlatokat is találsz oldalunkon.

Megéri!

Remélem tudtam segíteni a választásban. Való igaz, hogy akár 40-50 ezer forinttal is könnyítheti pénztárcánkat egy-egy ilyen teljes téli szett összeállítása. Ugyanakkor a felhasználó egyszersmind minőséghez jut, kényelmesebben sportolhat, ráadásul óvja egészségét is.

Üdvözlettel,
Dávid, Kerékpár blogíró

Dovák Dávid

Dovák Dávid

Nekem az írás olyan, mint a fotósnak valamit a lencse végére kapni. Úgy szeretem a toll hegyére tűzni a szavakat,... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​