Megosztok, tehát vagyok – tíz érv a sporttracker mellett

Sporttevékenységeink a világhálón - de miért is jó ez nekünk?

Tudtátok, hogy az a sporttevékenység, amit a Strava nem rögzít, az meg sem történt? Túlzónak hangozhat ez az állítás, de az internet mára annyira átszőtte a mindennapjainkat, hogy a szórásból a sportok sem maradhattak ki. Több tucatnyi olyan alkalmazás és eszköz áll a rendelkezésünkre, melyekkel rögzíthetjük tevékenységeinket, megoszthatjuk ezeket ismerőseinkkel, elemezhetjük az eredményeinket, sőt, akár versenybe is szállhatunk a többi felhasználóval.

Telefon kormánymounton rögzítve

Adataink az orrunk előtt

Mi is az a sporttracker?

Többnyire olyan, GPS alapú alkalmazásokról van szó, melyek rögzítik útvonalunkat, és emellett tájékoztatást adnak sebességünkről, tengerszint feletti magasságunkról, a megtett út hosszáról, megfelelő eszközökkel szinkronizálva pedig akár a pulzusmérőnk által felvett adatokat is megjelenítik. Nemigen lehet ellenérvet felhozni használatuk ellen – hacsak nem idegenkedünk az okos eszközöktől, azt vizionálva, hogy alkalmazásukkal a Skynet öntudatra ébredését siettetjük…

Ha még mindig hezitálnál, a következő tíz pont meg fog győzni arról, hogy trackelni jó!

1.: Naplózás

A legtöbb ilyen alkalmazásban már alapfunkció, hogy a rögzített tevékenységeink visszakereshetőek, akár többféle szűrőt használva. Listázhatunk tevékenységtípusok szerint, külön válogatva a teljesített futásokat, bringázást, vagy úszást – de adott időszakra is leszűkíthetjük  a keresésünk.

2.: Személyes célok

Beállíthatunk elérendő teljesítményeket, egy adott szakaszon mért időt, sebességet, az alkalmazás pedig jelzi, ha ezeket sikerült teljesíteni. Remek segítség versenyekre való felkészülésben is.

3.: Sporteszközeink használati ideje.

A profilunkhoz rendelhetjük sporteszközeinket, ezzel is naplózva kerékpárunk, vagy futócipőnk élettartamát, a beléjük rakott kilométereket.

4: Analízis

Jobb szeretnél lenni egy adott szakaszon? Nézd meg, melyik részen tudnál másodperceket nyerni, vagy kívánatosabb kardio-adatokat produkálni, akár összehasonlítva az ismerősök eredményeivel.

Felkarra rögzíthető tok

Futáshoz is kiváló segítség

5.:Útvonalak

Kezdőként gondot okozott a legjobb ösvények megtalálása, ha pedig egész napos bolyongás közben rá is bukkantam egyre, nem mindig sikerült újból megtalálni a pontos útvonalat.
A felhasználók által feltöltött szakaszok segítenek megspórolni a felesleges köröket.

6.: Versenyhelyzet

Összemérnéd magad másokkal, de nem mersz kiállni egy éles versenyen? A felhasználók által létrehozott szakaszokon áthaladva az alkalmazás berak abba az örök ranglistába, melyen a többi felhasználóhoz képest látható a teljesítményed. Gyengének tűnnél még így is? Nézd meg, hogy életkor vagy súlycsoport alapján kikkel vagy egy szinten. Tavasszal indul a verseny a KOM-okért!

7.: Közösségi tér

Minél több az ismerősöd, annál izgalmasabb a játék. A Facebookról már ismert idővonal mintájára láthatod barátaid tevékenységeit, fotóit, lájkolhatod őket, hozzászólhatsz, mindezt közhelyes tengerpartos-naplementés Coelho idézetek és macskás videók nélkül.

8.: Kihívások

Csatlakozz valamelyikhez, és ha tudsz, akár mássz meg egy nap egy Everestnyi magasságot, majd nézd meg a sok száz másik jelentkezővel, hogy ki milyen eredményeket produkált.

9.: Megosztás

Mit sem érnének a fentiek, ha az elmentett tevékenységet nem tudnánk más csatornán is megosztani. Twitter, Facebook, vagy Instagram? Tiéd a döntés.

10.: Prémium előfizetés vagy statisztikai oldalak

Természetesen az ingyenes funkciókon felül akár fizetős verziót is választhatunk, mely többek közt olyan plusz opciókat is tartalmaz, mint a szakaszok élő követése: nem kell megvárni az  eredményeket a tevékenység lezárásáig. A nyomkövetés hasznos, ha nagyobb biztonságban érezzük magunk úgy, hogy valaki ismeri a pontos helyzetünk… és sok egyéb apróság.

Az olyan oldalak, mint a https://veloviewer.com/  a Stravás profilunkkal belépve ezen felül  plusz statisztikákkal lát el, 3D-ben forgatható szakasztérképekkel, és számos tevékenység-szűrővel.

Kormányra rögzíthető telefontok

A kormányra rögzíthető tok kényelmes megoldás – esésnél viszont telefonunk a frontvonalba kerül!

Nem  titok, jó pár sporttracker kipróbálása után  a Strava volt, amely megfogott.  Aki kísérletezne, azoknak  az  Endomondoval érdemes még próbálkozni, de a Decathlon is létrehozta saját verzióját Decathlon Coach néven. A fentiek írása közben pedig elmentem tekerni egyet, és természetesen rögzítettem az  eseményt. Két szakaszon sikerült top 10-es időt futnom (egy mászás és egy DH), így rögtön jobb szájízzel faltam a jutalompizzát…

Te használsz már ilyet? Még mindig nem töltötted le egyiket sem? Mire vársz?

Nagy Gábor

Nagy Gábor

Gyermekkoromban megérintett a forgó kerekek giroszkópikus hatása , a kétezres évek közepe óta pedig inkább életmódnak tekintem a bringákhoz fűződő... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​