Jó még a 2 éve használt futócipőm? – A vásárló kérdez

Elég gyakran felmerülő kérdés. Hogy mennyire is jó a régen használt futócipőnk? Hogy jó ötlet-e szaladásra használni a pince mélyéről kibányászott surranót? Egyszerűen vághatjuk rá a nemet, vagy mégsem? Hiszen nincs olyan rossz állapotban, jó lehet ez még. Nem? Hogyan is van ez? A következő posztban körbejárom ezt a kérdést. Hajtás tovább!

Valamilyen indíttatásból sportra, jelen esetünkben, futásra adjuk a fejünket. Beszerezzük azt a királyságos, jó ütéscsillapítású, igazán frankó futócipőnket és #haddszóljon. Csináljuk, csináljuk. Aztán, egy “szép napon” leállunk, mint a régi cukorgyár, megáll a termelés. Valamilyen változás lép az életünkbe és finito. Jó volt, szép volt, ennyi.

Szaladnak a hónapok és az évek. Majd ismételten jön a kattanás, jön az az “igazából jó lenne megint lemenni futni”. “Várjunk csak, 2 éve volt egy futócipőm?!” – gondolja magában az aktuális főhősünk. Megtalálja és nekilát, azaz nekifut… De állj meg vándor (ahogy felénk mondják) és ugrik fel a nem kicsit fontos kérdés, hogy jó még ez a cipő?Jó állapotban van, még kényelmes, jól is néz ki, szeretem. Egy kicsit koszos, olyan egyedi, az enyém. Ám jó ez még futni??

Innen érkezek én és vágom rá, hogy NEM. Miért is? Nézzük csak, a következő pár mondatban megmagyarázom, miért is emelek stop táblát.

Használt futócipő

Alapjáraton a technikai felsőrész, jó szellőzés, mesh anyag egy dolog, a futócipőnk lelke a talp. Annak összetétele és kialakítása, legfutásosabb kémiai habszivacs szerkezete és milyensége adja a történet sava-borsát. Szakemberek azt vélik, hogy egy kiváló futócipőt 1000 km után kell cserélni. Általában, a legtöbben a 800-1200 közöttre esküsznek, hogy mennyi is az annyi. Ha nem így teszel,nem cseréled kellő időben, akkor a kelleténél nagyobb terhelés éri az ízületeidet és nem kis esély van a sérülésre. Sacc/kb, ha heti átlag 20-25 kilométert szaladsz, nagyjából egy év alatt mondja fel a szolgálatot a cipőnk, pontosabban a futásra, mert utána hétköznapi, pár órás sétára még jó is lehet, a szellőzésben olykor verhetetlen és kényelmes mivoltja miatt.

A legfontosabb pont, ami miatt a NEMET kell használnod a futócipődnél: a talp!  Ahogy már a fenti mondatokban kiemeltem és ismételni sem szeretném magamat, de a cipőnk lelke a talp. Ha 2-3 évig pihent és állt az esetleges “befőttes üvegek” társaságában, akkor a szivacs szerkezet elérett (a köznyelven szólva). Ezáltal elvesztette a legfontosabb tulajdonságát, az ütéscsillapítást. Egy megérett talp már nem fogja olyan kellően elnyelni a testünk súlyának megháromszorozását, amiket az edzés közben talajra érkezéskor adunk.

Régi, használt futócipődet minél előbb cseréld le!

Nem egy futóboltban tudnak segíteni és a Decathlon futórészlegén is szakképzett eladóktól lehet érdeklődni, hogyha szeretnénk egy kiváló cipőt, akár rövidebb, akár hosszabb távra. Szóval ne kockáztass, és cseréld le régen használt cipődet!

 

Dimény Zsolt

Dimény Zsolt

Azért ragadtam képzeletbeli tollat, hogy leírhassam nektek Zsoca és a világ futásbirodalmának történeteit! Szeretném átadni a szaladásban megtalált sportélményeimet, tapasztalataimat... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​