A motiváció hiánya

Mindenkinek ezer a dolga, mindenki rohan valahová. Semmire nincs idő. És pont sportolásra időt szakítani?! Hát, arra biztos nincs. Hogy is lenne idő, napi 8 óra munka mellett, hétköznap. Hétvégén pedig pihenünk, főzünk mosunk, takarítunk. Telnek a napok, és közben nem foglalkozunk magunkkal, az egészségünkkel, a testünkkel. Mert nem ez a legfontosabb. De ha nem az, hogy hosszú, egészséges életet éljünk, akkor mi is a fontos az életben?

Mi a motiváció?

Leegyszerűsítve: olyan biológiai motívum, amely nagy erőkésztetéssel jár, mint például az éhség vagy a szomjúság. A motivált viselkedés ebben az esetben valamilyen szükségletből fakad. A szükséglet kielégítése pedig az ember alapvető feltétele: ha szomjasak vagyunk, iszunk, ha éhesek vagyunk, eszünk. Ez az alapvető létfenntartása az embernek. A szervezetünk mindig az egyensúlyra és a kényelemre törekszik. Ami a testnek nehéz, az agyunk úgy reagál rá, hogy jeleket küld nekünk: ne csináld, mert az neked nem jó. A sportolás, legyen az bármilyen sport, úszás, futás, súlyemelés, ezek mind erőkifejtéssel járnak, ami fájdalmat jelent a testnek. Pedig sajnos küzdelem nélkül nincs eredmény.

Mindenki azt hiszi, hogy azért nem éri el a kitűzött célt, mert hiányzik a motiváció.

Pedig ez nem igaz! Az ember sajnos úgy van beállítva, hogy a negatív, illetve a nehéz dolgokat minél jobban leegyszerűsítse, könnyebbé tegye a maga számára. Például kinek van kedve reggel korán kikelni a jó meleg ágyból, hogy edzeni induljon a hideg reggelen? Motivált vagy, hisz gondolsz rá, tervezed, tudod, hogy az jót tenne neked, de mégsem teszed.

Nehéz. Mindenki a kényelemre vágyik. Nem akar erőfeszítéseket tenni. És ekkor jön az, hogy ezen elgondolkozunk és úgy megyünk lefeküdni, hogy holnaptól minden más lesz. Holnap elkezdek edzeni. Igen! Holnap nekiállok, holnaptól új Én leszek… de aztán nem lesz belőle semmi. Majd megint eltelik egy nap és úgy fekszünk le, hogy nem csináltunk semmit. Majd eltelik egy hét, aztán egy hónap. És nem sportolunk, nem foglalkozunk magunkkal, elmegy az élet mellettünk. Dohányzunk, iszunk és csodálkozunk, hogy hamar megbetegszünk. Akaraterő kell hozzá, hogy változtatni tudj a szokásaidon és nekiindulj.

11 évig versenyszerűen úsztam, ma is, ha tehetem, rendszeresen lejárok az uszodába, ha csak heti kétszer 2 órára is, de lemegyek munka után. Nekem is sokszor van, hogy fáradt vagyok és nincs kedvem, vagy ha épp aznap nem dolgozom, akkor otthon ülnék a tévé előtt, de tudom, hogy sokkal nagyobb feltöltődést ad, mint bármi más. Levezetem a stresszt, sokkal nyugodtabb vagyok utána, így jobban tudok teljesíteni másnap a munkában vagy akár az iskolában. És ha nincs időm lemenni az uszodába, 1 hét után hiányzik. Igen hiányzik! Mert megszoktam, az életem része. Szeretem és szakítok rá időt, hogy kikapcsoljak, feltöltődjek testileg, lelkileg.

Motiváció nélkül nehéz!

Kell egy jó nagy adag motiváció ahhoz, hogy elkezdjünk rendszeresen sportolni munka mellett.

Minden kezdet nehéz. De hidd el, megéri, és egy idő után már szokássá fog válni. Fontos, hogy jól osszuk be az időnket! Tudtad, hogy tévénézéssel átlagosan napi 2 órát töltünk el? Ez azt jelenti, hogy heti 14 óra elmegy azzal, hogy ott ülünk a tévé előtt. És nem csinálunk semmit. Mi lenne, ha ennek csak a felét sportolással, és nem egy helyben ülve töltenénk?!

Hidd el, számos pozitív oldala van, jót tesz a testnek, a szellemnek és léleknek is. Sokkal kiegyensúlyozottabb leszel. Pakold össze az edző cuccodat még este, hogy reggel már ne kelljen ezzel foglalkozni, és vidd magaddal akár a munkába is, hogy munka után már edzésre tudj menni. Szólj a barátaidnak, hogy tartsanak veled, hiszen így tudjátok motiválni egymást!

De lássunk négy nyomós érvet, amiért érdemes sportolni:
  1. Boldogság-érzetet ad! A test, amikor nagyobb terhelést kap, endorfin hormon szabadul fel, amitől az ember boldogabbnak, gondtalannak érzi magát.
  2. Fontos az egészség. Az első és legfontosabb dolog az életben, hogy egészségünket meg tudjuk őrizni! A rendszeres sportolás csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát, fittebb és energikusabb leszel.
  3. Nő az önbizalmad tőle! A tested a rendszeres sporttól át fog alakulni, nem csak lelkileg fogod magad jól érezni, hanem testileg is, amitől megnő majd az önbizalmad.
  4. Új embereket ismerhetsz meg: olyan helyre menj, ahol a többi ember is azt a sportot űzi, amit te, így téged is motiválni fognak. Tanácsokat kérhetsz tőlük, ők hogyan csinálják, és mi motiválja őket.

 

Motiváció

Keress magadnak társat a sportoláshoz!

Kezdd el minél hamarabb, kezdd el holnap, vagy akár ma! Nézd meg a naptárad, mikor férne bele egy fél órás futás vagy 1 óra úszás, akár pár kilométer tekerés kerékpárral. Élj egészséges életet, tegyél a testedért és az egészségedért még ma! Sokkal egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életet fogsz élni sport mellett. És ha nincs kedved egyedül elkezdeni? Akkor menj fel a sportoljma.hu oldalra! Mi segítünk, hogy ne egyedül vágj bele. Kezdj bele ma! Sportolj ma!

Grécs Vanda

Grécs Vanda

Hétévesen kezdetem el úszni, tizenegy évig űztem versenyszerűen. Később sajnos abbahagytam, mert az időmbe nem fért bele a napi két... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​