Kutyával utazunk

Nem vagyok az a backpacker típus, sőt, hagyományos nyaraláson sem jártam már évek óta, viszont hála a sajátos életvitelünknek, egyre bővül azon országok listája, ahova sikerült betenni a mancsunkat.

Van a listánkon kiállítás, munkaverseny, de a legextrémebbek a fedeztetős utak. (Ez  ilyen tenyésztői dolog, de aki benne van, az érti.) Nos lássuk, mit sikerült tanulni ezidáig.

Mi legyen a kocsiban?

Röviden: minden

Kezdjük az operatív dolgokkal. Ketrec. Nálunk is előírja a KRESZ, hogy nem lehet csak úgy össze-vissza az autóban a kutya, de külföldön meg aztán pláne. Ráadásul ez egy baleset során is meg tudja menteni az életét, használjuk! Itató. Minimum egy tálkánk legyen, de jobb, ha víz is van nálunk, nem minden autópálya pihenőben van lehetőségünk vizet nyerni. Flexi póráz. Nem vagyok ugyan öncsévélő-póráz párti, de a pihenőben általában kevés helyünk van, és gyakran minden oldalról 130-150km/h-val száguldó autók vesznek körül. Jobb az, ha megkötve marad a Fifi, és a flexivel nagyobb mozgásteret adhatunk neki. Figyeljünk a szellőzésre! A kocsi klímája nem biztos, hogy elér a csomagtartóig a kutyához, ezért ha van hátul egy kisebb ablak, akkor azt nyissuk ki neki, ezzel a menetszél hátra tudja “szippantani” a hűvösebb levegőt.

Bár gyalogosan keltünk át, a papírjaink kéznél voltak

Szabályozások az EU-ban:

Pet passport, avagy állatútlevél. Kicsit borsos ára van, és őszintén szólva tőlem még soha az életben nem kérték el – akkor sem, mikor tunkoltam a rendőr/határőr kezébe -, de ha mégis kérik és nincs, akkor akár el is kobozhatják a kutyát. Nyilván legyen érvényes veszettségi oltása, és beutazás előtt nézzünk utána a célország egyéb szabályozásának is, pl. Finnországba kötelező a féreghajtás is. Fontos tudni, hogy 4 hónapos kor alatt a kiskutyák csak külön engedéllyel szállíthatók, így próbál az EU véget vetni a kölykök nagyüzemi kereskedelmének. Ennek mindig a hatósági állatorvosnál kell utánakérdeznünk. Nálunk (Pécsen) ingyen és bérmentve kiállítják a szükséges papírokat. Ha huzamosabb ideig maradunk, akkor nézzünk utána a pórázhasználati szabályoknak is, német nyelvterületen pl. szinte mindenhol kötelező a póráz, de vannak országok, ahol a szájkosár is. Szlovákiában tudomásom szerint vagy póráz vagy szájkosár kell, hogy legyen.

Yuriy & Andi, Badesee, Ausztria

Fajtakorlátozások!

Nagyon fontos, a kutyánk életébe kerülhet! Vannak országok, ahol a BSL (Breed Specific Legalisation) nagyon szigorú, és nem veszi figyelembe a papírokat sem. Ha a kutya hasonlít (!!!) valamilyen általuk tiltott fajtára, akkor pont nem érdekli őket, hogy van egy FCI törzskönyve arról, hogy ő labrador, elkobozzák és elaltatják. Ilyen kedves ország pl. Dánia, de a Norvégok is szigorúan veszik a bull-típusú terrierek tartását. Németország több tartományában is erősen korlátozott ezen fajták birtoklása, és svájci barátaink mesélték, hogy náluk is korlátozott néhány kantonban. Ha távolabb utazunk, akkor a repülőgép útvonalát is figyeljük, ha átszállunk olyan országban, ahol tiltott, akkor is elkobozhatják!

Nem csak a magyar kutyások közt népszerű a Base Seconds, külföldön is rengeteget látni, ám van egy rossz hírem: kifutó lett, nem gyártjuk többet!

Kutyás táborozás

Hangulatosabb témával folytatva, néhány gondolat arról, hogy szoktunk költség- és időhatékonyan megszállni, mikor külföldi versenyekre tévedünk. Először is, legjobb barátom a pavilon! Életem egyik legjobb befektetése volt, de komolyan! Kb 10 perc alatt fel tudom állítani – egyedül! – elfér benne két ketrec, plusz a székeim, és két fő poggyásza. Eddig mindig úgy tudtunk letáborozni, hogy az autó közvetlenül a sátor mellett parkolhatott, így az alapfelállás az, hogy megérkeztünk után felállítjuk a pavilont, majd mindent átpakolunk oda a Doblóból: ketrec, kutyák, ruhák, kaja (asztalt nem viszünk, ott a ketrec), stb., majd a hátsó üléseitől megszabadított járműben alszunk a kényelmes önfelfújó matracainkon.

Augusztusban egyszer megesett, hogy annyira meleg volt, és annyira sok volt a szúnyog, hogy kénytelen voltam bemenekülni a kutyáim mellé a pavilonba. Jelentem, nem történt páralecsapódásos beázás, teljesen szárazon, és csípésmentesen töltöttem az éjszakát, és hála a 3 oldalról szúnyoghálós ablakú csodának még a klíma is kellemes volt! Egyetlen veszélye ennek a pavilonnak, hogy a legnagyobb szúnyoghálós oldalát a kutyák nem nagyon érzékelik (konkrétan nem látják), az enyémek rendre felkenődtek rá. Szerencsére az anyag nem adta meg magát a 30 kilós vakegereknek sem, de azért nem tenném nagyon próbára… A terv a következő ottalvós kalandunkra egy alvós sátor beszerzése, a kutyák és a cuccunk a pavilonban maradna, a humanoidok pedig alvás idejére egy könnyebben felfűthető helyen maradnának. Vagy az autóban, ha van erre lehetőség. Nagy szerelem még nekem a Quechua utazótáskája, vízlepergető, hátizsákként hordható és túléli azt is, ha a beauceronok átrobognak rajta. Kevésbé technikai, ám véleményem szerint übercuki a Quechua neszeszere is 🙂 .

Praktikumok az európai autópályákon

Végezetül néhány apróság, amire nem feltétlenül gondol az ember első nekifutásra: Ausztriában legyen nálad 50centes! Ugyanis az összes benzinkúton fizetős a pisilde… Nem elég a bankkártya, mert sok helyen személyzet sincs. Ha elfogyott a szendvics, irány az Ikea! Jellemzően autópályák mellett fellelhető és nagyjából ugyanaz az árfekvés, mint Magyarországon (osztrák és német területen teszteltük). Svájcban szinte bárhová veled mehet a kutyád, de maradjon pórázon és lehetőleg álljatok vigyázzba: szinte minden “verboten”… Zürich mellett találtunk egy nagyon szép kis tavacskát, gondoltuk körbesétáljuk. Mint kiderült erre lehetőségünk van, de csak és kizárólag a kijelölt és két irányból kerítéssel körbevett sétálóúton, a stégekre pedig csak természetfigyelés céljából lehetett kimenni, még a napozás is verboten volt. Franciaországban a sajt nemzeti kincs 🙂 24/24-ben van lehetőség sajthoz jutni azoknak, akik megszorulnak, akár vasárnap, vagy éppen éjjel fél kettőkor. Sajt nélkül nem élet az élet! És a végére: Járj utána, hogy váltja a bankod a valutát, nemrég belefutottunk, hogy a kártyás fizetés után kapott sms és a hó végi kivonat nem volt köszönőviszonyban sem egymással…

Szigorúan csak természetfigyelés miatt ültünk ki oda 🙂

További kutyás kalandjaink a nagy feketékkel a saját blogunkon.

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​