Autómentes nap a sport jegyében

Legutóbbi cikkemben egy gördeszkás rendezvényről jelentkeztem be. Jelen esetben is egy eseményről írok, és szó mi szó, a kerekek ismét a főszerepbe kerültek, a városi autómentes közlekedés és a sportolás népszerűsítésével egyetemben. Az Európai Mobilitási Hét keretén belül települtünk ki az Andrássy útra, a Nyugati téren található Decathlon áruház közreműködésével, a városi rollerezés és a mozgás nyújtotta lehetőségek, illetve örömök promotálása céljából.

Autómentes nap

Városi és gyerek rollerek az Andrássy úton

Nem volt kérdés, hogy visszük magunkkal az OXELO márka sajátos, rendezvényekre kitelepíthető, felfújható pályáját, a Boxelo-t. Ezen a helyszínen az OXELO városi rollereinek kipróbálására volt lehetőség ugrálóvárszerű korlátok között. A pálya persze nem tartalmaz extra tulajdonságokat, azon kívül, hogy önmagában is látványos megjelenéssel bír a hatalmas kerék formájú bejárattal. Nagy számban csábította oda a gyerkőcöket és szüleiket. Nem véletlenül… az autómentes hétvégére rengetegen látogattak ki. Azok, akik nem maradtak négy fal között és kijöttek – a teljes hosszában lezárt – Andrássy útra, sok-sok látnivalóval és alternatív közlekedési formával ismerkedhettek meg.

Autómentes nap

A BOXELO az Andrássy úton

Hogy honnan is ered ez a rendezvény?

A Wikipédia oldaláról megtudhatjuk:

“Az európai autómentes nap (nem hivatalosan: autómentes világnap; angolul: European Car Free Day vagy In Town Without My Car! Day) egy 1998 óta minden évben megtartott – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét:

-a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra,
-a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására,
-a fenntartható, környezet- és emberbarát, városi közlekedés előnyeire,
-a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.”

Az Oktogontól egészen a Kodály Köröndig, sőt még azon is túl sátrak tucatjai sorakoztak fel az út két szélén. Természetesen helyet hagyva a gyalogosok, a bringások, a rolleresek, vagy a gördeszkások szabad közlekedését biztosítva.

Autómentes nap Budapesten

A Decathlon standja az autómentes napon

Így amellett, hogy eltölthettünk két napot egy autómentes, kipufogó gázok nélküli városrészben, együtt élvezhettük a sport és a mozgás adta örömöket. Nem számított a bőrszín, a korosztály, és a nemzetiség sem, az emberek együtt kosaraztak, fociztak, a gyerekek pedig rengeteg kört megtettek a rollerekkel a pályán (innen ered az oxelo régi logója is).

Mihovics Marcell

Mihovics Marcell

Úgy gondolom, hogy a magam sportjával egy kicsit kilógok a sorból, a többiek közül. Még csak nem is a freestyle,... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​