Hosszú vs. rövid uszony

Az uszonyok egyik nagy előnye, hogy növelik a hajtóerőt, így gyorsítva meg az úszás tempóját. Edzéscél alapján választhatunk hosszabbat, vagy rövidebbet, rugalmasabbat vagy merevebbet. De mi ezeknek a jelentősége?

Az uszonyok két részből állnak: papucsrészből, és tollrészből. A papucsrész tartja a lábat a tempózás során, ezért az egyik nagyon fontos dolog, hogy jól tartson, mert csak akkor lesz hatékony az edzés. A másik nagyon fontos dolog, hogy a víznek nem szabad beszivárognia a papucsrészbe, mert akkor úszás közben leesik a lábunkról. Gyerekeknél előfordul, hogy a legkisebb méret nem passzol teljesen a lábukra, ilyenkor azt lehet tenni, hogy felvesznek egy zoknit és arra húzzák fel az uszonyt.

Easyfins uszony

Easyfins uszony

Legalapabb modellünk, SEBS anyagból készül. Nagyon rugalmas, könnyen visszahajlik a vízben az uszony tollrésze. Az uszony merevségét az anyag sűrűsége határozza meg, minél merevebb a tollrész, annál nagyobb izommunkát igényel. Elsősorban kezdőknek ajánlott, mert kíméletesen erősíti az izmokat. Könnyedsége és kíméletessége miatt rehabilitációra is megfelelő.

Silifins uszony

Silifins uszony

A 100% szilikonból készült uszony inkább rendszeres úszóknak ajánlott. Rövid kivitelezése miatt inkább a has-, a far-, és a combizmokra hat. Rövidsége miatt, kis mozdulatokat végzünk vele, ezzel úgynevezett kardiovaszkuláris edzést végezve, ami megdolgoztatja a szívet, és az érrendszert, így fejlesztve az állóképességünket is. A Nabaiji márka folyamatosan fejleszti termékeit, ennek a folyamatnak az eredménye ez a szilikon uszony. Nagyon könnyű, szinte alig érezhető, hogy a lábunkon van. Áramvonalasabb kiképzést kapott, mint az elődje. A papucs sarokrészének meghosszabbításával egy kis fogantyút képeztek, melynek segítségével, sokkal könnyebben bele lehet bújni. Személyesen Franciaországban, a márka központjában volt szerencsém kipróbálni ezt a terméket. Már akkor megfogadtam, hogy beszerzek egyet az úszóedzésekhez.

Trainfins uszony

Trainfins uszony

Hosszú kialakítású uszony, kiképzése merevebb, ezáltal sokkal nagyobb erőt kell kifejteni a lábtempózásnál. A hosszútollú uszony nagyobb erőfeszítéssel hajtható. Ennek köszönhetően a vádlit, a comb- és farizmokat erősíti. Inkább rendszeres úszóknak ajánlott a használata.

Topfins uszony

Topfins uszony

Nem csak hosszúságban van eltérés az uszonyok között, hanem a papucsrészében is. Létezik zárt, és nyitott papucsrészű modell. A nyílt papucsrészű kivitelnél szélesebb méretintervallum van megadva, mint a zártnál.

Topfins elnevezésű termékünk intenzív úszóknak készült. A fekete alapon látható narancssárga rátétek nem csak a dizájn kedvéért kerültek rá az uszonyra, hanem azért, hogy a polipropilén részek merevítsék az uszonyt.

Koller Kata

Koller Kata

Óvodáskoromban ismerkedtem meg az úszással, onnantól kezdve ez a sport folyamatosan végigkísérte az életemet, és jelenleg is szerves része. Számomra... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​