Klettersteig – Via Ferrata – Mire jó az Y- szár?

Foglalkoztat a sziklamászás gondolata? Szívesen kipróbálnád, de nincs kitől tanácsot kérj? Matyi cikksorozatában a legfontosabb alapokról, és a biztonságról olvashatsz. Maradtak még kérdések? Fel is teheted őket a "Sportolóink válaszolnak" rovatban.

Mi a klettersteig?

Ma talán ez a hegymászásnak azon módja, amellyel a legtöbb ember először próbálkozik – főleg, amióta már hazánk hegyóriásain is lehetőségünk van hódolni eme sportnak. Hogy ne menjek messzebb a tiszta forrásnál: magam is tériszonyos turistaként akasztottam első – akkor még kölcsön kapott – karabinereimet a drótra. Nem is sejtvén, hogy a Rám-szakadékot már A-s nehézségű útnak szokták nevezni. A klettersteigből aztán via ferrata lett, ahogy a nonprofit csellengést fölváltotta nálam a gaz kapitalizmus. Mindez azonban mit sem változtat a vasalt utakhoz használt felszereléseken. Az előző írásomban már beültettelek a derék- és combhevederzetbe, így most válasszunk hozzá Y-t is.

A név

Klettersteig szett, Y szár, via ferrata kantár – számos névvel illetik ugyanazt az eszközt. A lényege, hogy két karabinert rugalmasan rögzít a beülőhöz. Így minden pillanatban a dróthoz vagy biztosítva.

A felépítés

Korábban volt fékezőlapkás változat is, de a helytelen használatból adódó balesetek száma – rossz nyelvek szerint pedig a pénzhajhászás – az “egyszerhasználatos” darabok felé irányította a piacot. Természetesen ezeket sem egyetlen túrára tudod használni, hanem az első fölszakadásukig. Egy hurokkal lehet a beülőbe kötni az eszközt. Ehhez csatlakozik a fékezést szolgáló, varrott hevedert rejtő dobozka, amelyből két – többnyire rugalmas – kantárszár lóg ki, végükön egy-egy karabinerrel.
sziklamászás

Első a biztonság!

A karabinerek

A rendszer egyik lelke ez a néhánydekás fémdarabpár. Alumíniumból készül, hogy relative könnyű lehessen. Két típusa a revolverzáras – ez a nehezebbik, ám biztonságosabb, és a nem reprezentatív közvélemény-kutatásom szerint könnyebben is kezelhető-  valamint a csúszógyűrűs. Az elsőnél a nyitáshoz mindkét oldalát egyszerre kell benyomni: akkor nyílik, ha a gerince felőli oldala a tenyeredbe simul. Nem igényel plusz odafigyelést a használata, mégis szinte tökéletesen biztonságos. Az utóbbi típus megjelenésében egy csavaros karcsi – hivatalosan: csavarzáras karabiner – küllemében tetszeleg. Azonban itt nem csavarni kell a nyelvén a zárógyűrűt, hanem lefelé húzni. Ez történhet egyetlen mutatóujjal – ekkor az ujjad viszonylag nagy helyet elfoglal a nyílásból -, vagy hüvelyk- és mutatóujjad közé csippentve. Hogy egy kicsit magam felé hajoljon a kezem: termékpalettánkban előbbit a leghúzósabb árkategóriában találod, mint például az Edelrid Via Lite Pro 2.3, míg utóbbit legjobb áron – értelemszerűen a saját márkánk lánya/fia, a Simond Vitalink prezentálja.

A pihenésről

Túlzsúfolt sziklafalakon – jellemzően a nyári hétvégéken – jól jöhet még egy pihenőszár, ami egy karabinerből (lehet szóló és csavaros), valamint egy azt rögzítő 60 centis hevederből – vagy ennek megfelelő hosszúságú kötél(gyűrű)ből áll, és a szárhoz hasonlóan a beülő, valamint a drót között létesít kapcsolatot. Én ezt az összegzőgyűrűmbe kötöm, de lehet ezt is vele párhuzamosan, a derék- és combhevedereket Az így létrejött eszközt, ha valami miatt hosszabb egy helyben várakozásra kényszerülsz, egyszerűen csak a drótra akasztod. Közelebb tart a sziklához, nem kell a kantárodban lógni. Csak arra figyelj, hogy ebbe soha ne ess bele, mert egy pici megcsúszás is hozhat extrém eséstényezőt. Utóbbi ennél a sportnál sajnos bénulást vagy halált is hozhat.
sziklamászás

Mindig ellenőrizzétek egymás felszerelését indulás előtt!

A bekötés

Bár nem szerves része, de ahol a sziklamászást annak idején hivatalosan is elkezdtem tanulni (az Excelsior alapfokú tanfolyamain) érintőlegesen szóba szokott kerülni, hogy hogyan kössük össze a beülőt a kantárral – anélkül, hogy ezzel veszélybe sodornánk magunkat. Iskolánként eltérő, hogy a beülő összegzőjébe (belay loop – az a színes karika a legfontosabb testrészed – t. i. nemi identitásod legfőbb megjelenítője – fölött) vagy – az elölmászáshoz hasonlóan – az összegzővel párhuzamosan fűzzük-kötjük be magunkat egy svéd csomóval = hamis csomóval = félpruszikkal. Egy biztos: plusz karabinert beiktatni szigorúan tilos! Nem csak mert egyel több hibaforrás kerül a rendszerbe, de csavaros karabíner esetén a kicsavarodás-kinyílás-lezuhanás trió az álmoskönyv szerint nem sok jót hoz.

A mászás

Ha már minden a helyén van (ugye, vettél sisakot, valamint a partner check is megvolt…), akkor drótra föl. Minden általam vezetett túrán, még a beszállás előtt el szoktam mondani a játékszabályokat, de azért anyját az ismétlésnek. Ennek szellemében tehát:
1.) A kötelező minimum felszerelés a sisak, beülő, ferrata szett triumvirátus/szentháromság… (Aki más megfogalmazást tart politikailag korrektnek, ceruzás kisötösér’ kitöltheti a pontozott mezőt.)
2.) A beülő derékhevedere a csipőcsontod fölött, a sisakod széle a szemöldöködtől kb. egy ujjnyi magasságban legyen. A tarkóra csapott, művezetős viseletet hagyd meg a farsangra, és inkább te is figyelmeztess másokat a biztonságra. Hosszabb hajú hölgyekuraknak ez némi kihívást tud jelenteni, de létezik már copfhoz optimalizált sisak is – egyelőre inkább csajos színekben.
3.) Soha ne mássz egyedül!
4.) Indulás előtt tokától bokáig ellenőrizzétek egymást a partnereddel!
5.) Egyszerre egy drótszakaszon (két falszeg között) egy ember haladhat. Még jobb, biztonságosabb, ha köztetek van egy üres szakasz is.
6.) A karabinereket mindig egymással szembe akaszdd, hogy a sziklának nyomódva-ütődve véletlenül se nyílhasson ki. (Igen, még a revolverzáras típust is! Van ugyanis egy ősi angolszász mondás: shit happens.)
7.) Ha lerúgsz egy (vagy sok) követ, hangosan kiálts az alattad mászóknak, lehetőleg az adott ország nyelvén. (Pl. itthon: Kő! Német nyelvterületen: Stein!)
8.) Az előző pont folytatásaként érdemes az említett szót előre kiguglizni, mert ezt fogod hallani. Ilyenkor húzódj közel a falhoz, és még véletlenül se nézz föl, hanem inkább próbálj bebújni a sisakod alá. Olvasva kicsit bután hat, de élesben egész jól működik. A fejtetődet jól védi a sisak, a homlokodat lényegesen kevésbé. (Főleg, ha mégis műszakvezetősen hordod a tökfödődet.)

Ezt a listát egyébként bátran bővítsd tovább az általad fontosnak tartott pontokkal, illetve tapasztalatodnak megfelelően.

Márton Mátyás

Márton Mátyás

Gyerekkoromtól endorfinfüggő vagyok - csak akkor még nem tudtam, hogy ezt így hívják. Kisiskolás koromban futóversenyeken gyűjtöttem a kilométereket, majd... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​