Terelőkutya az alapoktól – Munkavizsga előtt

Rebelle kutyám terelésre való felkészítését már több posztban is taglaltam, megosztottam az egész folyamatot, minden jó, és rossz lépésünkkel együtt. Most eldöntöttük, belevágunk a lecsóba, és letesszük az FCI munkavizsgát.

Egy kis visszatekintés a sorozatra – aminek még nics vége,  hisz a jó kutya holtig tanul -, meséltem a kölyökválasztásról, a balansz bemutatásáról, a balansz tanításáról, a karámon kívüli munkáról, és legutóbb egy új képzési nézőpontról. Ez utóbbi lényege az volna, hogy megadom a lehető legnagyobb szabadságot a kutyának a pályán, ezzel ösztönözve arra, hogy gondolkodjon, ne csak száraz engedelmesség legyen a munkája lényege. A konklúziója is meglett ennek a próbának – legalábbis Rebivel – működik egy szintig, de ahogy a kutya képességein túlmutat a feladat, szükséges az irányítás.

munkavizsga

Legeltetés feladat: figyelme a birkán

Készen áll-e Rebelle a munkavizsgára?

A legjobb példa erre a tegnapi tréningen történt kihajtásunk volt. Nyitom a karámot, Rebszi indul, szokása szerint kívül kerül, majd bebújik egy résen – semmi baj, megteheti -, és onnan tolja ki a birkát. Csakhogy mikor bekerül a szűk karámba, tizensok bari közé, akkor hirtelen elvész a tudomány, kapkodja a fejét, nem tudja merre induljon, és bekerül a bari a kutya mögé, ergo nem jön ki a karámból, míg a másik fele már majdnem világgá is szaladt – a kutya pedig persze mindig a szingli birkánál ragad le, és nem a nyájnál.

Tehát muszáj-muszáj alapon kezembe vettem az irányítást, és kihajtásnál szigorúan megállítottam, ahogy bebújt. Sikerült is a művelet, nem férkőzött mögé egyetlen ravasz birka sem, és mintaszerűen kihajtottunk. Az egyenesekben is kérte a segítséget, hiába volt eddig igazi terelős prodigy, most egészen elveszett gyermekként viselkedett. De hát azért dolgozunk együtt, hogy ilyenkor segítsek. Nem kellett sokat küzdeni vele, csak mutattam, hogy menjen hátra, és azt is elkezdtük megbeszélni, hogy nyugodtan ott is maradhat, igazán nem kell a komplett pályamunka alatt rohanni, még akkor sem ha ő szeretne.

munkavizsga

No, ezt nem szabad… Csak szépen lassan, nyugalomban!

Mivel a gyakorlásunk most teljesen arra irányult, hogy teszteljük, megérett-e a munkavizsgára – ami a tréninghez képest egy hétre lesz – most kifejezetten ezeket a gyakorlatokat vettük át. A munkavizsga – az IHT 2-3-hoz viszonyítva – nem túl nehéz, a kihajtás/behajtás, és a legeltetés a legnehezebb részei talán, a többi csak frikk-frakk a pályán. Nincs híd, szűkítő, csirkeláb, út, vagy máltai kereszt, talán csak egy megállítás. Így szimplán kavarogtunk a pályán, javarészt hátra fordulva – munkavizsga szintjén még megtehetem, hogy tolatva haladok a pályán – 360°-os kerülés, megállítás. Utóbbira igazán büszke vagyok, a nagy szabadság-elvűségnek itt mutatkozott meg az eredménye, Rebelle egyetlen mozdulatomra szépen, teljes kört fut. Pogival, és Jettáva még mindig vért izzadok, hogy ez sikerüljön… A fektetése még persze nem elég pontos, vagyis nem is fekszik – nem várom el – egy “ÁLLJ MEG!!” parancsot kap, aztán megáll, ahogy megáll – általában fekve, de nincs kötelezettsége.

munkavizsga

Szépen, lassan, okosan!

Egy kis elméleti háttér:

Az FCI (Fédération Cynologique Internationale) egy kutyás tenyésztői szervezet, gyakorlatilag Európában ők uralják a kutyás világot. Az ő égiszük alatt működő HWT (Herding Working Test) neve ellenére nem kifejezetten teszt, sokkal inkább vizsga. A mi HWT-nk ún. tradícionális stílusban (TS) zajlik. Ez röviden azt jelenti, hogy minden olyan terelő fajtának szól, ami nem border collie vagy kelpie. Ahogy arra már utaltam, ez egy alapszintű próbatétel, szükséges hozzá ösztön és felkészülés is, de kezdő kutyák számára is könnyen teljesíthető.

Ez vár ránk egy hét múlva:

A feladat kihajtással kezdődik, kb 15 birkával – a szabályzat előír egy minimum létszámot -, majd a kiskarám bezárása (ha nem csukod be, visszamenekülnek!), és onnan indulás a feladatokhoz. Az akadályok itt könnyűek, nincs kifutás, általában szlalomot, 360°-os kerülést tartalmaznak, és a legeltetést. Régebben ez öt perc volt, most már lerövidítették egy percre. A legeltetés során a nyájat egy előre kijelölt négyzetbe kell terelni, majd ott tartani a kötelező idő leteltéig. A bírók általában azt szokták mondani, hogy hajtsunk be, és jeleznek, ha megvagyunk. Ilyenkor ők azt nézik, hogy mikor nyugodott meg a birka, tehát elkezd legelni, vizelni, stb.

Utána általában van még egy-két jobbra-balra fordulás, egyenes hajtás, és esetleg egy megállítás. A megállítás akkor szép, ha előre tudom hívni a kutyát, nem pedig körbebalanszolunk a nyájon, hogy jó helyen legyen. Eddig Pogival, és Jettával így munkavizsgáztunk, Rebivel szeretnék ezen túllépni. A behajtás előtt általában van behajtási pont, ahol szintén meg kell állítani a nyájat, hogy csak akkor induljanak el, mikor már kinyitottuk a karámot. Az ajtót átalában fogni kell (bírói döntés), és nagyon kell figyelni, hogy véletlenül se hajtson ki újra a kutya. Ha a kaput rácsuktuk a birkára, már újra meg lehet fogni a kutyát. (Vizsgán nem szabad hozzáérni.) Érdemes is rögtön pórázt csattintani rá, ahogy az egész versenyen is, mert ha beszabadul a pályára, instant kizárást nyerünk!

Bár sem a trénerünk, sem én nem vagyunk meggyőződve róla, hogy Rebelle munkavizsgája 90%-os lesz. Abban azért biztosak vagyunk, hogy nem is kap majd “kettes alá”-t. Egy erős közepes eredményben bízom. Majd nemsokára kiderül…

További kalandjainkat a falka blogján találjátok!

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​