A horgászat, mint tanító – Hogyan válhatsz jobb emberré a sport által?

A sport, mint tanítómester? Egy hobbi miatt változol meg? Ezeket, és ehhez hasonló kérdéseket joggal tehet fel az ember. A válasz: igen. Saját bőrömön tapasztaltam a pozitív hatásokat.

Nézzük, mit is tanulhatsz egy ilyen nyugodt közegben. Elindultál azon az úton, amit nevezhetünk rögösnek is, hisz mint mindenhol, itt is nehéz a kezdet, főleg abból a szempontból, hogy még elég esetlen vagy.  Eleinte csak kb. minden második bedobás sikerül, és a csalizás is sokkal több időt vesz igénybe, mint a gyakorlott horgászoknak. Első körben tanulhatsz jó adag türelmet, és kitartást.

Minden kezdet nehéz

Ha ez nem lenne elég, eleinte természetesen mindenki fog halat, csak te nem. Körülötted mosolyt látsz az emberek arcán, csak neked nem sikerül semmi, ilyenkor mi az ami rögtön elfogja az embert? Csalódottság, irigység, türelmetlenség, és egyéb negatív gondolatok. Természetesen, ahogy lenni szokott, minél negatívabban állsz a dolgokhoz, annál rosszabbul sikerül minden, de itt, ebben a nyugodt környezetben lehetőséged van, hogy könnyebben észrevedd, ha negatív spirálba kerültél, és ha erre rájöttél, egy idő után azt is tudod, hogyan keveredj ki onnan – a saját gondolataid által.

A türelem, és a kitartás meghozza a gyümlcsét.

Be kell vallanom, és aki ismer az tudja, hogy bizony gyerekként én sem a türelmemről voltam híres. Nem elég, hogy egy helyben kell maradni, még kapásom sincs, és minden balul sül el, de én mégis legyek nyugodt, és vágjak jó képet mindenhez. Ez elég nehezen ment, és ha jól belegondolok, nem is tudom megmondani, talán apámat kellene megkérdezni, hány évig is tartott, hogy türelmes, jó horgászt neveljen belőlem. Azt hiszem, talán nem is az idő a legfontosabb, hanem az elért eredmény.

Eleinte sokszor voltam igen szerencsétlen, sikertelen horgász, majd jött a két véglet, vagy nagyon jól sikerült a napom, vagy nagyon rosszul, és ez azzal is járt, hogy vagy nagyon elégedett voltam, vagy épp majdnem a kukában végezte a felszerelésem a csalódottságtól. Ezen a hozzáálláson természetesen változtatnom kellett… Egy idő után rájöttem, ha az alázat megvan bennem, és ez megfelelő türelemmel, kiegyensúlyozottsággal párosul, akkor minden könnyebbnek tűnik. Hisz egy élőlény, mondjuk úgy, az “ellenfeled”, és ha nem tiszteled, az öreg horgászok szavaival élve, nem adod meg neki az esélyt, akkor ne is számíts sikerekre. Ezekre a tanácsokra, mondásokra, mint minden kölyök, próbáltam értelmesen nézni, de nem igazán értettem, és nem is érdekelt talán, csak bólogattam mindig.

Hogyan változol meg?

Eljön a pont, amikor elkezdesz máshogy tekinteni egy sportra, megélni, hogy az az életed része lett, és  valami furcsa hiányérzeted van, ha sokáig nem tudsz rá időt szakítani. Szép lassan előtörnek az ott jelen lévő változások a hétköznapi életben is. Saját esetemben a hiperaktivitás alább hagyott, nyugodtabb lettem, és a kortársaimhoz képest sokkal türelmesebb. Talán a legrosszabbnak mondható tulajdonságomat is eltüntette a személyiségemből, az irigységet.

Nyugodt tópart

Honnan tudtam ezt akkor? Ez roppant egyszerű. Eleinte, és ha őszinte akarok lenni, utána is egy jó darabig, ha más fogott halat, legyen az bármilyen, irigységet éreztem, nem tudtam neki örülni. Különböző kérdések, gondolatok kavarogtak a fejemben. “Ő miért fogott halat? Én miért nem fogok semmit? Mivel horgászik? Jöjjön már valami! Unom ezt az egészet!”

Ezek a gondolatok pedig megmérgezik egy-egy horgászat élményét, elfelejti az ember a szépségeit és csak a negatív dolgok maradnak.

Ezt természetesen tanítóm észre is vette hamar, és elkezdte kinevelni belőlem, jó irányt mutatva, a bennem lévő pozitívat erősítve. Ahogy minden, úgy ez is nehezen ment, hisz ezt egy óvodás gyereknek elég nehéz elmagyarázni, de végül sikerült, ezt kijelenthetjük.

Gazdagabb leszel – erkölcsileg biztosan

Bizony eljött az az idő, amikor már önzetlenül tudtam örülni bárki eredményének, és már nem kellett ismerősnek, barátnak sem lenni hozzá. Egy teljesen idegen ember fogásához is gratuláltam, és örültem, ha sikerben volt része. Ebben a legjobb, ami a mai napig is igaz, hogy őszinte az öröm, amit ilyenkor érzek. Ezt pedig lehetett még fokozni. Eljött a nap, amikor már a mindennapjaimban is megjelent az önzetlenség, a segíteni akarás. Később már észre sem vettem, hisz természetes lett számomra.

Persze jöhetnek az elcsépelt közhelyek arról, hogy mit taníthat nekünk egy sport, de az az igazi, amikor saját magunk tapasztaljuk meg, és valóban látjuk, hogy jobb így élni.

Pető László

Pető László

A sport mindig is jelen volt a mindennapjaimban. Több sportágat megismertem, vagy épp űztem is, de egy van köztük, amit... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​