Izmot akarok építeni!

Aki ráadja a fejét az életmódváltásra, ő már jó úton van! Ha meg is akar tanulni okosan edzeni, akkor mondhatni sínen van. Aki pedig izmot is akar építeni, ő lehet a legnagyobb király korunkban! Kezdj hát bele, csak a gyengeségeid tudod vele elveszteni!

Hogyan lehet elkezdeni edzeni?

Elsőre egyszerű kérdés, de bontsuk csak ki egy kicsit. Valószínűleg mindannyian részesültünk az oktatási rendszeren belül a testnevelés órával, ahol az alapvető  mozgásformákkal sikerült is megbarátkoznunk kisebb-nagyobb mértékben. Tegyük hozzá, több-kevesebb sikerrel. Ezért az elsődleges feladatunk a testünk mozgáshoz való visszaszoktatása. Ne feledjük, de ne is szégyelljük, hogy kezdők vagyunk, az út elején járunk, az ilyenkor természetes “nagynulla” tudással. Tehát, ha a „fittségi” szinted és izomzatod növelése érdekében a mai modern idők jegyében az edzőteremben végzett fizikai terhelést választottad,  akkor te valójában izmot akarsz építeni!!! Gratulálok, elérted az egyes szintet, és jutalmad majd a hatalmas siker, építő jellegű szenvedéssel!

Izomépítés elkezdése helyesen

Izmot akarunk építeni, mindig, mindenhol!

Készítsük elő a testünket!

Mivel az alap mozgásformákat az ember tudata elraktározza minimum a jártasság szintjén, ezért az izomemlékezés elvére hagyatkozva az első pár hónapban alkalmazzuk csak, a kezdőkre meghatározott edzésformákat, mint az átmozgató, teljes testes edzéseket. A kezdők „testedzők”(mert ha már elkezdted, akkor az vagy, de szándékosan nem írok testépítőt, mert attól sajnos még messze állsz, és nagyon mást jelent). Nincs mit szépíteni ezen, így van. Az általánosan elfogadott edzéselmélet kimondja, hogy egy átlagos adottságokkal rendelkező ember egy adott gyakorlatban, a maximális fizikai erőkifejtés 50-60 %-val dolgozzon. Így kerülhetünk el néhány igen csak ártalmas mozgásszervi és keringési rendszerbeli balesetet. Ez az adaptációs szakasz az „előkészítés”. Az a fajta mozgáshoz szoktatás, ami a hosszú távú alapozó edzés elsődleges folyamata.

Mik legyenek az első lépések?

Kezdetben hetente három edzés javasolt, egyenletes pihenőkkel felosztva, a kimerülés és túlzott izomterhelés elkerülése érdekében. A gyakorlatok összetételénél elsőbbséget élveznek az alapgyakorlatok, amik elengedhetetlenek a későbbiekben speciális edzéstechnikák és koncentráltabb mozgásformák elsajátítása érdekében. Alkalmazzunk tehát három vagy négy sorozatot egy-egy gyakorlatnál, amik magas ismétlésszámokkal történjenek! Az erő-állóképesség fejlesztése érdekében elengedhetetlen. A kezdeti adaptációs szakasznál erre fektessünk nagyobb hangsúlyt.

Nem nagy súllyal, csak ha már kész vagy rá!Készülj fel!

Milyen intenzitással eddzünk?

Az edzés intenzitása ne legyen túl magas. Ez azt jelenti, hogy az edzés tempója, ritmusa az addig szokatlan terhelés hatása miatt, okozhat keringési és mozgásszervi problémát. Ezért figyeljünk oda, mit, mikor csinálunk, és nem rögtön nagy súlyokkal menőzni a lányok előtt! Tartsunk magasabb időtartalmú pihenőket és igazítsuk a használt súlyok mértékét a maximális teherbírás 50-60 %-ához. Az edzésmódszerek közül az azonos terhelést biztosító állandó súlyokat használjuk! Belecsempészhetünk egy-két félpiramis módszerben végzett gyakorlatot is, hogy növeljük a súlyokat az egyes ismétléseket követően, ha azért nem akarunk gyengék maradni.

Kezdetben az alapok elsajátítása a cél!

Hogyan folytassam, ha már elkezdtem rendszeresen edzeni?

Folytassa doktor. Alapvetően olvassunk minél többet, minél több fórumon a témában. Vessük össze a legnagyobbak mondandóját, jól rágjuk meg és kérdezzünk, kérdezzünk a nálunk tapasztaltabb “kollégáktól”. Így juthatunk el a számunkra megfelelő “komfortzónához” az edzőteremben. Legyünk egy kicsit szakértők, próbáljunk meg újítani, természetesen arányos léptekkel. Mindig tegyünk hozzá egy kicsit az előzőekhez és meglátjátok, az eredmény jönni fog! A segítség az interneten keresztül már adott, a folytatásról a következő cikkben részletesen is olvashattok majd!

Varga Ákos

Varga Ákos

Egy év otthon edzés után 15 évesen gondoltam azt, hogy nekem le kell mennem az edzőterembe és megmutatni az embereknek,... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​