#velencetókör – 30 km, 32 fokban, 1óra20perc alatt, 2 keréken

Nyári napsütésben ki ne akarna egyet csobbanni a velencei strandok egyikén, elmerülve a kellemes vízben? Hát én most úgy döntöttem, inkább a kánikulát választom és nyeregbe pattanok! Irány a velencei kerékpárút! Tekerjük körbe a tavat!

Hogy miért szerencsések a velencei tó vonzáskörzetében lakó emberek? Vízi sportok tömkelege várja a strandolókat és persze ott van a tavat körbeölelő kerékpárút a kerósoknak és a futóknak …ez a hely a szabadtéri sportok Kánaánja. Mint írtam, a nyárra azt tűztem ki, minél több sportot próbálhassak ki, amíg Velencén élek. A biciklizés önmagában véve nem egy új sport számomra, de a munkába járáson kívül kb 1 alkalommal tekertem nagyobb távot, így egy tókör olyan távolinak tűnt, hogy újdonsággá varázsolta számomra ezt a sportot is. Tehát wakeboard után úgy döntöttem kerékpárra pattanok és meghódítom a tavat.

Az út 

Az útvonal: Velence – Gárdony – Agárd – Dinnyés – Pákozd – Sukoró – Velence

Az út kb 30 km, viszonylag jó, néhol kacskaringós útszakaszokkal. Néhány emelkedőn kívül különösebb nehézség nem akadt, bár az erdei részen a fák gyökerei az aszfaltot feltörve, elég hepe-hupássá tették az egyik legmeredekebb részt. A táj gyönyörű és könnyen feledteti, hogy 32 fokban, szembeszélben teker az ember lánya, 8 óra munka után. Egy ponton még az autópálya Velence tókörfölött is átgurultunk. Az autók száguldva haladtak el alattunk, miközben mi élveztük a pillanat szépségét. Nem siettünk, csak mentünk előre, titkon persze jó időt akartunk a magunkénak tudni.

Kétszer álltunk meg ez alatt a közel 30 km alatt. Az első alkalom 11 km-nél a tó melletti gyönyörű kilátónál volt, ahol a futók, kirándulók, kerékpárosok szívesen megpihennek.  A második alkalommal pedig, Pákozd és Sukoró között szusszantunk néhány percet, rákészülve az utolsó nagy hajrára. Ezekkel a kis állomásokkal együtt is 1 óra és 20 perc alatt teljesítettük a távot. Teljesítettük, mivel nem egyedül indultam útnak. Kedves kolléganőm volt a motiváció, a húzóerő, aki amellett, hogy navigált, figyelmeztetett egy-egy nehezebb rész előtt, és felhívta a figyelmem az akadályokra, miközben ellátott hasznos tippekkel, tanácsokkal. Ezúton is szeretném megköszönni Neki a támogatást.

Felszerelés

Saját keró hiányában, kölcsönvettem egyik kollégám Meridáját. Nos, idegen kerékpár lévén okozott pár meglepetést. A legmókásabb emelkedőkön kellett harcolnom a váltóval, ami adott egy kis izgalmat az egyenlethez. Mivel nem vagyok nagy kerékpáros, azzal indultam amim volt. Domyos rövidnadrág, Tribord felső, Kalenji cipő, Artengo zokni, Inesis napellenző, B’twin kesztyű, kulacs, nyeregtáska és szemüveg. Nem egy kerékpáros katalógusból ugrottam ki, hanem felvettem, amim volt és uccu neki! Tény, egy kerós nadrág jól jött volna, mivel megkímélt volna a fájdalmas másnaptól. Szóval egy alapdarabot érdemes beszerezni.

Velence tókör két keréken

Nehézségek és megoldásuk

A nagy meleg és a szél nem volt a legkellemesebb, de vittünk vizet, ami némiképp enyhítette a problémát. A másik dolog, ami visszafogta a tempót, a térdfájásom, ami a wakeboardozás után újra visszatért. Anno, mikor futni kezdtem, megküzdöttem már vele, de az új típusú terheléstől ismét porondra került.

Összegezzünk

Velence tókör teljesítveBüszke vagyok magamra, hogy teljesítettem a kört. Nyár elején megfogadtam, hogy megpróbálom legyűrni, de ahogy telt az idő, egyre távolibbnak tűnt. A kevesebb sport miatt, az állóképességem is kicsit visszaesett, ezzel együtt az önbizalmam is. Hogy is gondoltam, hogy letekerem? Aztán jött a lehetőség, és tudtam, ha visszamondom, megbánom és talán elmegy a nyár anélkül, hogy véghezvittem volna. Hatalmas élmény volt legyőzni a fáradtságot, az elemeket, akadályokat. Erőt adott a társaság, a biztató tekintetek a többi kerékpárostól és az elhatározás, hogy kilépek a komfortzónából és legyűröm a határaimat.

Szóval ha erre jársz és megfordul a fejedben a tókör gondolata,  vágj bele! Nagy élmény, egy gyönyörű helyen! Hátszelet! 

Szép Alexandra

Szép Alexandra

Rúdsport, rúdtánc, rúdfitnesz... Az egyik legmegosztóbb sport hazánkban. Igen, sport, a maga nehézségeivel, kihívásaival, sikerélményeivel, kudarcaival. 2 és fél éve... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​