A mosoly a lényeg – Málna első hivatalos versenye

Végre eljött! Nagyon nagy dolog nekem, hiszen először fordult elő velem, hogy élete első versenyére vigyek lovat, ráadásul olyan lovat, mellyel az alapoktól kezdtük, és fél év munkánk van benne. Kicsiló, szuper voltál!

Július elsején évek óta sorozatosan vízválasztó, fontos, és emlékezetes események történnek velem. Nem is tudom, miért csodálkozom ezen még mindig. Fél évvel azután, hogy azon a zimankós téli napon Málna lejött a futóról, és besétált az életembe, eljött a mi nagy napunk. Közös munkánkról korábban már többször írtam Nektek.

Málna és Pepe még a téli alapozáskor

Kicsiló hullámzó teljesítménye az együtt töltött második három hónapban gondoskodott róla, hogy még napokkal a verseny előtt se lássam tisztán magam előtt a helyzet pozitív végkifejletét. Ennek megfelelően egy életem – egy halálom alapon indultam neki a napnak. A sörényét soha, egy lónak sem sikerült olyan szépen bebogyózni, mint most. Régóta nem is foglalkoztam már ilyesmivel, de most úgy éreztem, ezt az alkalmat meg kell tisztelni. Nem mintha különösebben számított volna neki a fekete sörénygumi, vagy hogy a németek szerint páratlan számú bogyónak kell lenni, mert az hoz szerencsét.

Némileg hasonlóan éreztem magam, mint anno a vizsgáim előtt, persze jó pár év rutinnal a hátam mögött, de azért mégis csak első verseny, mégiscsak egy csomó régi ismerős, mégiscsak nem kéne beégni. A szabadidős számban hibátlanul mentünk, igaz, hogy elővigyázatosságból tempó alatt, mégis kaptunk egy szép piros, második helyért járó szalagot a felnőttek között.

És akkor jött a hivatalos

Kilencven centiről beszélünk, nem többről, mégis, egy tapasztalatlan lóval azért dolgozott bennem az adrenalin a melegítőpályán, pedig jó napja volt. Messziről elugrált, hatalmasakat fölé, olyan volt, érzésre, mint egy egytíz. Elhatároztam, hogy bármi is lesz, végig mosolyogni fogok, hiszen túl sok munkám van benne, és az élet túl rövid ahhoz, hogy vacakul érezzem magam.

málna, verseny

Málna első hivatalos versenyén

Azt mondják, az igazi rutin ott kezdődik, amikor már felfogod, hogy milyen zene szól a pályád alatt. Mint a nyelvtanulásnál, akkor jó, ha elkezdesz a célnyelven álmodni. Na, hát én bementem a pályára, és egyből megszólalt Beyoncé-tól a Halo. Azt tudni kell, hogy legjobb barátnőmmel, Szandival, Málna gazdájával lehúztunk pár évet együtt a lovas kollégiumban, ennek megfelelően elég sok közös emlékünk van amúgy is, de sok kötődik belőlük ehhez a számhoz, mely akkoriban volt sláger. Egy szó mint száz, libabőr, de azonnal.

A mosoly jött is, de akkora, hogy szerintem még a zsűritoronyból is lehetett látni

Az első pár ugrás alatt valami olyasmi játszódott le bennem, mint a Marley meg én című film végén, amikor az öreg kutyát elaltatják, és közben a gazdája családjának érzékenyebbik fele otthon videófelvételen nézi az egész életéről készült, pillanatokból összevágott filmet. (Már attól is bőgnöm kell, hogy ezt leírom, na, akkor ki az érzékeny?) Szóval szólt az a szám, és jöttek az emlékek, még jó, hogy nő vagyok, mert a pályára is nagyon kellett figyelni.

málna, verseny

Helyzet is volt, szerencsére megoldottuk

A pálya első felében ütött egyet, de nem foglalkoztam vele. Aztán jött a kettesugrás, nagy piros oxerrel az elején. Attól jól meglepődött, és hatalmasat elpakolt. Lányos zavaromban igencsak rajta felejtettem magam az elején. Ő meg szegény azt hitte, hogy vége van a feladatnak, és a második elem előtt lenyomta a szokásos “jobbra ki” manőverét. Kétszer. Akkor csinálja ezt, amikor benne marad a jobb kezemben. Soha sem rossz indulatból, csak hát gyerek még, szóval maximálisan az én hibám volt. Harmadikra szerencsére megoldottuk. Igaz, hogy ez így két ellenszegülés volt, meg baromisok időtúllépés, és 26 hibaponttal tök utolsók lettünk, de a mosoly – az megmaradt. Megkönnyebbülten öleltem át a nyakát, és vállvonogatva mosolyogtam mindenkire, legkevésbé sem foglalkozva vele, hogy ki mire gondol éppen.

málna, verseny

A délutánunk is szépen sikerült

A nap kisütött, nekünk sütött. Málna körbement élete első hivatalos versenyén, amire mi készítettük fel. Akkorákat ugrált, hogy még – és csak ez számít. Büszke vagyok rá, hiszen ő mindent megtett.  És kicsit azért magamra is, mert először csináltam ilyet. Köszönöm Szandinak a bizalmát. Lehetőséget kaptam végre, hogy két lóval versenyezhessek. Ez számomra egy hatalmas dolog, nagyon sokáig nagyon vágytam rá. Az meg, hogy délután Pepe is szuper volt az egyhúszon, és tényleg nem kellett volna sok, hogy helyezve legyünk egy jó erős mezőnyben – már csak hab a tortán. Ilyenkor napokig tudok lebegni eufórikus állapotban. Mosolygok mindenkire, és valahol ott mélyen belül úgy érzem, hogy igenis van értelme…

 

Vinnay Patrícia

Vinnay Patrícia

Az életemnek célt és igazi értelmet adó, abszolút „flow” érzést a nyeregben és a lovak mellett találtam meg. Frissen érettségizett,... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​