Pontozásos bokszmeccsen jártak a Kalenji terepcipői!

Érdekes alkotásokkal szaladtam szembe nem olyan rég. A mozgásvilág.hu tesztelt és cikket írt a Kalenji terepfutó cipőkről, a Kiprace Trail és Kiprun XT6-ról. Karakteres, mókás és nem kicsit hasznos irományokat alkottak a szerkesztők. Ami nagyon is hagy maga után mondanivalót, azaz írnivalót, hogy a "felboncolt" alanyok elég kiváló eredményt és értékelést kaptak! Hajtás tovább!

Szóval korábban tervbe foglaltam, hogy írok a francia szaladó surranókról egy alapos tesztet, de aztán mérlegeltem, s elengedtem. Miért is? Eszembe ötlött a következő: hogyan is tudnám úgy igazán földön tartani a hitelességet, ha a kenyéradóm, a Decathlon futómárkájának, a Kalenjinek a Regionális Termékképzője vagyok? Elfogultságot és azt, hogy “na jó, ez megint sztárol valamit” feelinget ne keltsen az alkotás. Most viszont megjött a válasz, mert a Mozgásvilág fogta a terepcipők két modelljét és nézte, tette-vette, szaladt benne, szépen feltérképezte.

A Mozgásvilág azt mondja magáról, hogy “A szabadidősport-, utazás és aktív életmód portál”. Népszerűek és elég jelentős olvasó bázissal, a legnagyobb közösségi felületen 47 ezres kővetői maggal rendelkeznek. Rengeteg hasznos cikket hoznak napvilágra és ahogy a fentebbi mondatatokban említettem, 2 részes cikkbe foglalt Kalenji terepcipő tesztet is alkottak.

Nagy kíváncsisággal szaladtam neki a posztoknak, hogy hadd lám csak, mégis mit látnak, mi az, amit észrevettek pozitív és negatív oldalról. Egy 0-tól 10-ig terjedő pontozási rendszerben vették végig a cipőket, magyarázattal karöltve érkezett meg a kellemes véglet. Számomra nagyon fontos alappal, egy humoros és végig élvezetes írásban kerültek boncolásra a termékek. Na de lássuk csak a medvét, kezdjünk is bele!

Kiprace Trail

Kiprace Trail

Kiprace Trail

Elsőre a Kiprace Trail legújabb darabja került a”henteshez” és érkezett egy nem kicsit jó eredmény. Erről a cipőről az a legfontosabb, hogy a gallok azon futóknak találták ki, akik terepen is a sebesség megtartásán dolgoznak. Megmaradjon a kellő tapadás és tartás is, de ne legyen a lábakon egy “túracipőnyi” súly. Kezdésnek, mint egy ökölvívó mérkőzésen, mérlegelték a cipőt. Itt megfelelt a kritériumoknak, mert 10 grammal kevesebb lett a közöltekhez képest.

Kezdésnek hozom is az első negatívumot, ami az anyag párnázottságának szólt intelemként – 6 ponttal kezdte a mérkőzést a könnyűségéről híres surranó. Ám innen nem volt megállás a felfelé ívelő történetben, mert a rugalmasság, sarokmegtámasztás és ütéscsillapítás is megkapta a 9-10-et.

A végső összegzésben pedig egy jelentős okkal állapították meg a cikk végén a kiváló ütéscsillapítással rendelkező cipőről, hogy 24990-ért egy kiváló választás lehet – főleg úgy, hogy ez az ár már lennébb kúszott 21990-re.

Kiprun XT6

Thierry Breuil, Kalenji

Zsoca és Thierry Breuil

A sorozat második részében a masszivitásában, stabilitásában kiemelkedő Kiprun XT6 érkezett. Az újabb ringbe szállás előtt a Kiprace-hez hasonlóan jól mérlegelt az XT6-os is. Aztán jött az elismerő cunami, ugyanis a szellőzés kategóriában kapott 7 pontos eredményen kívül csak 9-eket kapott. Rugalmasság, párnázottság is kiválóan szerepelt és a 10-est is behúzta a saroktámasztás, ahonnét idéznék is: “A sarok nem csúszkál, de nem fullad meg, leginkább – ahogy az egy saroktámasznál ideális – észrevehetetlen.”

Boltozat és a talp is szépen vizsgázott. Ez apropóból egy személyes vélemény: volt szerencsém ezen modelleket Nizzától nem messze tesztelni egy kiváló társaságban minőségben. Számomra is a tartás, a stabilitás volt kiemelendő. És ahogy a cikkben is kiemeli a szerző Thierry Breuil-t, a háromszoros Terep bajnokot, akivel sikerült együtt szaladni, a gall triplázóval, hát… Élmény volt. (Képen jobbra.)

Ahogy a Kiprace, úgy az XT6 is 21990 jó magyar forint, ami a Salomon, Asics tömkelegben eléggé baráti. A végleges lezárás is egy idézet lesz a cikkből, ami megadja a teszt végső konkluzióját:  “Ez a cipő viszont maximálisan felülírta minden sajátmárka-ellenességemet – nagyon kényelmes, jól kapaszkodik, egy pillanatig sem éreztem a lábamon, egyszer sem zavart, pedig amúgy minimalistahívő vagyok.” 

Kiprun XT6

Kiprun XT6

Helyt álltak a gall lábbelik, és ha nem is K.O-val, de hozták a sikert a pontozásos boksz mérkőzésen. Álé!

Első cikk link:  Kiprace Trail Mozgásvilág

Második link: Kiprun XT6 Mozgásvilág

 

Dimény Zsolt

Dimény Zsolt

Azért ragadtam képzeletbeli tollat, hogy leírhassam nektek Zsoca és a világ futásbirodalmának történeteit! Szeretném átadni a szaladásban megtalált sportélményeimet, tapasztalataimat... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​