HUNfoglalás – egy igazi magyar terep és akadályfutó verseny

Több, mint 9 kilométer, közel 40 akadály, egy kemény pálya, tele szintkülönbséggel. A spártai terep, akadályfutó versenyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Pár héttel ezelőtt úgy döntöttem, én is kihívás elé állok Kaposmérőn. Friss levegő, dimbes-dombos táj, szabadon mászkáló lovak, bivalyok és libák – egy igazi kihívás, magyar szervezéssel.

A Spartan Race szlovák szervezésű versenysorozatról biztosan rengetegen hallottatok már, de a Hunfoglaló elnevezésű, magyar rendezésű verseny talán nem mindenki számára ismert. Az egyik idei rendezvény helyszínéül Kassai Lajos lovasíjász kaposmérői birtoka szolgált, így igencsak szép helyen birkózhattunk meg az akadályokkal. A Kaposvártól nem messze fekvő hatalmas terület jó adottságokkal rendelkezik, hogy ezt a versenyt magas színvonalon lehessen megrendezni. A dombokkal, erdőkkel, tavakkal, patakkal büszkélkedő birtokon közel negyven akadályt állítottak fel az indulóknak, egy több, mint kilenc kilométer hosszú útvonalon. A teljesítéshez az állóképesség mellett, egyensúlyérzékre, erőre is szükség volt.

Akadályok, feladatok, melyekkel találkozhattok:
– Falakon való átmászás/átugrás
– Vizesárkok, tavak átúszása
– Mocsár
– Homokzsák, farönk, vizesláda cipelése
– Negatív és pozitív fal
– Traktorgumi átforgatás
– Szögesdrót alatti átkúszás
– Egyensúlyozásos feladatok
– Kötélmászás
– Dobócsillag, dárdahajítás
– Íjászat

Ezeken kívül persze, még sokféle akadály várhat rátok, amik függenek a szervezéstől, természeti adottságoktól is. A Hunfoglaló versenyek még kevésbé ismertek, így közel sem volt akkora tömeg, mint egy Spartanon, az egyes etapokban is csak körülbelül húszan indultunk, ezért szerencsére egy-két akadályon kívül nem is kellett várnunk, hogy sorra kerüljünk.

Büntetés – ezen a versenyen sem maradt el, de a népszerű burpee (négyütemű fekvő) helyett, egy úgynevezett arpee volt, amely nem négy, hanem hat ütemből állt. Ebből kellett húszat megcsinálni, amikor valamelyik feladatot, vagy akadályt nem sikerült megfelelően teljesíteni. Mivel a büntetők is sok energiát és időt vesznek el, ezért is fontos a megfelelő edzettség.

Ruházat, cipőválasztás:

Mindenképp érdemes technikai ruházatot választani, ami légáteresztő, könnyen száradó anyagból van. A pamutból készült pólók, nadrágok kerülendők, mivel vizes akadályokkal is szinte minden ilyen versenyen találkozhattok, ez az anyag pedig nehezebben szárad. Én egy Kipsta aláöltözet felsőt, és egy Kalenji futónadrágot választottam.
A cipő esetében pedig a terepfutócipő a legjobb választás, mivel talpának mélyebb a barázdáltsága, ezáltal jobban is tapad, mint az aszfaltra, vagy rekortánra tervezett futócipők.

Ahogy Minya Gergő cikkeiben is olvashattátok már, a felkészülés elengedhetetlen ezekre a versenyekre, kockázatos lehet anélkül elindulni. Ez persze nekem is tervben volt, de egy héttel a verseny előtt egy megfázás mindezt keresztbe húzta, így szinte felkészülés és edzések nélkül indultam el. A kíváncsiságom, teljesítési vágyam erősebb volt annál, hogy ne vágjak bele, mert tudni akartam, hogy képes vagyok-e rá. Sikerült, megcsináltam, és jó érzéssel töltött el, de azért köhögéssel küszködve, edzetlenül elindulni felelőtlenség. Mégis jó volt belekóstolni ebbe, és legközelebb már felkészülten, edzetten fogok nekiindulni a következő versenynek.

A spártai típusú akadályfutó versenyek alapja elsősorban a futás, így az kötelező része a felkészülésnek, ha pedig van lehetőség, irány a terep, mert nem hátrány, ha nem teljesen ismeretlen az erdőben, terepen való futás. Emellett érdemes saját testsúlyos edzésformákat, egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat is bevenni az edzéstervbe. A felkészülésről és a Spartan Race versenyekről bővebben szintén Gergő írásaiban olvashattok.

Benned is felmerült már, hogy elindulj egy ilyen futóversenyen? Ne habozz tovább, készülj fel, és tedd próbára magad te is!

Ha pedig szeretnél velünk, blogírókkal megismerkedni, és egy sportos napot eltölteni együtt, akkor szeretettel várunk június 24-én, a Velence-korzón, az első blogíró-olvasó találkozónkra! Ott találkozunk!

Hűvösvölgyi Eszter

Hűvösvölgyi Eszter

A sport mindig is része volt az életemnek, hol intenzívebben, hol kevésbé. A mozgás legtöbbször úgy segített, ahogy épp szükségem... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​