Irány a szabadba!- Kedvenc budapesti futópályáim, edzőparkjaim

Sajnálattal közlöm az állandó kifogáskeresőkkel, hogy egy újabb tételt ki kell húzniuk a listájukról. Merthogy bizony jó idő lett. És én ezt annyira vártam. Nem akadály a reggeli sötét, nem kell a hat réteg ruha sem, és este, munka után is bátran el lehet indulni. Szabadban edzeni igazi kikapcsolódás. Ha pedig te is önmagadat diagnosztizálva nagyfokú tél, és hidegundort állapítottál meg, akkor minden bizonnyal jól fog esni egy-két kör madárcsicsergéssel fűszerezve. Cikkemben összeszedtem azokat a helyeket, ahol gyakran megfordulok, ha kinti edzéshez támad kedvem.

Bikás park

Budapest legkedvesebb helye számomra, olyan első látásra szerelem. Kisvárosból felkerülve nekem ez volt az a hely, ahová valami megfoghatatlan kedvesség, lendület és lehetőség hétről hétre visszahívott. Meg a piac. Bár idén még nem voltam, de a szombat reggeli futásra én már bevásárlószatyorral mentem. Nem is bírtam sokat futni, 5-6 kili, és bevetettem magam a zöldségek, gyümölcsök, mütyürök és kacatok közé; a piacozás a mániám. De most térjünk a dolog sportos részére.

Futás, Kalenji, Decathlon

Nem nehéz megtalálni a helyet, leszállsz a metróról, és megjöttél. Ha kocsival jössz, azzal sem lesz gondod, a terület mellett ingyenes a parkolás. A parkot szépen karban tartják, még most is építkeznek, és végre egy hiánypótló kis kávézó, reggeliző kiülős/beülős nyílt a közepén. Ha kezdő vagy, kifejezetten ajánlom. Velem ez a hely szerettette meg a futást, eleinte csak itt voltam hajlandó róni a köröket. És ha már itt tartunk, a pálya hossza szerintem pont ideális egy kezdő futónak. Kihívás, de nem is fogsz begolyózni a körbe-körbe futkosástól. Egysávos rekortán, amin a kezdő futóktól a maratonistákig (a pólójuk alapján gondolom 😀 ) egyre többen megfordulnak. A parkban felnőtt játszótér is van, jónéhány kondigéppel. Estefelé már egész sokan használják, szóval ha nem kenyered a kompromisszum, és nem szeretsz várni, vagy osztozni, akkor érdemes a délelőtti, vagy délutáni órákban menni. Öltözőről nem tudok, igaz, még nem is kerestem. Ivókút is van, a játszótér közelében találod.  A parkban találunk kosárpályákat is, pingpong asztalokat, foci és teniszpályákat, valamint egy tök jó elkerített játszóteret a kicsiknek, elkülönített kutyafuttatót a négylábúaknak. Többször láttam már, hogy csoportos órákat is tartanak. A park mellett amúgy több konditerem is van, szóval ha erre jársz, lehetőségek sora tárul eléd.

A helyet nem csak a mozogni vágyóknak ajánlom. A nyári napsütésben sokan csak egy pokrócra heverednek a nemrég kialakított tó köré, lepihennek a fák alatt egy jó könyvvel, vagy beugranak a cukiba egy csoki-vaníliára. Gyerekesek, kutyások, szabadnaposok, sportolók, irány a Bikás!

Futópálya hossza: 750-800 m, sík

Rendezettség: 5*

Futáson kívüli sportlehetőségek: 5*

Vizuális élmények: 4

Biztonság: 5

Kivilágított: igen

Megközelíthetőség: 5*

Felszereltség (öltöző, WC, ivókút, parkoló): 4

Margit-sziget

Hellószia, mainstream Hanna vagyok. Nincs meglepetés, Margitsziget befutott a 2. helyre. Nincs, aki nem ismeri, de szögezzük le, ennek meg is van az oka. Futókarrierem hajnalán ez volt az első cél. „Ha egyszer körbefutom a Margitot, na akkor már király leszek!” Azóta többször is körbefutottam, király mégsem lettem, de hát van ez így.  Nem is jártam oda sokáig, nem akartam szembesülni vele, ha nem menne a több mint 5 km, nem fogok kilométereket sétálgatni, ha a pálya közepén megadom magam. Úgyhogy elég sokáig maradtam a Bikás köreinél, amikor is először döntöttem úgy, megpróbálom. Sikerült, de nemhogy sikerült, még vitt volna a lábam. (Na jó, lehet mégis kicsit király voltam.) De a csúcson kell abbahagyni, így hát a mérhetetlen boldogsággal zsebemben hazamentem. Másik kedves Margitos élményem, mikor a villamosmegállóban szembesültem a bukott zh-mal, így nem kellett másnap vizsgázni mennem. Jelentem, a felszabadult időt kihasználtam, és életem első félmaratoni távját futottam le akkor.

De a sztorizgatásnak vége, térjünk a lényegre!

A 4-6 Margit hídi megállójából az emberek 90%-a ide tart, úgyhogy eltévedni nem nagyon lehet. A futópálya 5,35 km rekortán, gyönyörű útvonalon. Felnőtt játszótér, szabadtéri csoportos órák színhelye, uszoda is van. Kikapcsolódás szempontjából vadaspark, éttermek, nagy zöld terület, Palatinus, zenélő szökőkút, csak hogy néhányat említsek. Futás, Kalenji, DecathlonGyakran szerveznek ide ingyenes közös futásokat, és kinti jóga, TRX és egyéb edzések helyszíne is.  Kezdőknek és haladóknak egyaránt kiváló. Felszerelt kondiparkok állnak rendelkezésre. A hely népszerűsége, és a WC alkalmatosságok száma még nincs jó arányban, de talán idővel. Ha viszont hív a természet, akkor inkább mégse oda, hanem az uszodába surranjunk be. Van egy fizetős WC is, de a múltkor például zárva volt. Ivókutak működnek, és ki is vannak jelölve a pályán. A biztonságunk érdekében pánikgombokat is elhelyeztek, és estére a pályát  kivilágítják. Jelenleg építkezések folynak, de ennek ellenére is a város egyik leghangulatosabb futópályája. Ha nem bírod a tömeget, akkor viszont más helyet kell választanod. Hétvégente, és estefelé külön kihívás a babakocsis anyukákat, andalgó párokat, elszabadult, rohanó kisgyerekeket kerülgetni a többi futó társadon kívül. De néha megéri, mert szerintem olyan szép.

Futópálya hossza: 5300 m, sík

Rendezettség: 4

Futáson kívüli sportlehetőségek: 5*

Vizuális élmények: 5*

Biztonság: 4 (bár nem ért még attrocitás, de nagyon sokan megfordulnak itt, emiatt nagyon későn nem ajánlom, ha egyedül indulsz útnak)

Kivilágított: igen

Megközelíthetőség: 5 (Autóval behajtani nem lehet, északi részén fizetős parkoló van, viszont egyelőre a felújítások miatt le van zárva.)

Felszereltség (WC, öltöző, ivókút): 4

Kopaszi gát

A sport tavaly tavasztól vált rendszeressé az életemben, amikor is beruháztam egy féléves ELTE bérletre. Ez a döntésem a legjobbak közé tartozik, nem hiszem, hogy valaha ár-érték arányban ennyire kimagasló sportolási lehetőségek részese lehetek. Az órarendben szereplő változatos mozgástípusokon kívül többször szerveztek délutáni közös futást, amikor is a Kopaszi gátra mentünk. Nem ismertem a helyet, azt hittem, ennek csak és kizárólag az egyetemhez való közelsége az oka, de hamar rájöttem, hogy többről van szó.

Futás, Kalenji, DecathlonLánymányosi-híd budai hídfőjénél található igényes zöldterület. Én általában a 4-6 budai hídfőjétől sétáltam be, ami kb 12 perc volt, de elvileg a 133-as és a 233-as busz, valamint az 1-es villamos is közelebb tesz le. Ha kocsival jössz, ingyenes és fizetős parkoló is van. A terület nemrég lett felújítva, és ez meg is látszik. A rekortán pálya 500 méter, de a gáton végig futva már nagyjából 3000 méternél fogunk tartani. Sok biciklis és görkoris is megfordul erre. Ingyenes WC is üzemel. Többen csak a kajakozó, kenuzó fiatalokat figyelik, napoznak, vagy az éttermek, kávézók teraszán pihennek. A terület ingatlanfejlesztése nagy port kavart az utóbbi időben, de bízom benne, hogy a beruházás után is tudnak majd ide menekülni a hangos fővárosból a pihenni vágyók.

Futópálya hossza: 500 méter a sík rekortán, de patkó alakban közel 3 km-t lehet futni

Rendezettség: 5*

Futáson kívüli sportlehetőségek: 4

Vizuális élmények: 5

Biztonság: 5

Kivilágított: igen

Megközelíthetőség: 4

Felszereltség (WC, öltöző, ivókút, parkoló): 5

Ha pedig kedvet kaptál a szabadtéri mozgáshoz, akkor tarts velünk június 24-én a Velence Korzón, ahol egész nap a sportolásé lesz a főszerep. A blogíró-olvasó találkozó részletes programját itt találod, regisztrálni ne felejts el!

Ott tali! 😉

Köbli Hanna

Köbli Hanna

Szívesen írnám, hogy már gyerekkoromtól fontos szerepet tölt be az életemben a sport, de sajnos egyáltalán nem. Általános iskolában a... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​