Nabaiji svéd úszószemüveg

A "nagy” versenyzők mind ilyen kislencséjű szemüvegben úsznak edzéseken és versenyeken, nem véletlenül: a svéd típusú úszószemüveg rendszeres úszáshoz, professzionális úszóknak lett kifejlesztve. De nézzük, miért választja rengeteg sportoló ezt a fajta szemüveget!

Kicsi koromtól kezdve gumis, nagy lencséjű úszószemüvegeket használtam. Azt gondoltam, hogy az kényelmes, és mivel jól rányomom az arcomra, így nem esik le a vízbeugrásnál, tehát biztosan jó. Aztán kipróbáltam a kislencséjű, gumi nélküli, svéd úszószemüveget, mondván, versenyekre biztosan még jobb lesz. Ez kb. 6 éve volt, és azóta nem is úszom másban.  A “nagy” versenyzők mind ilyen kislencséjű szemüvegben úsznak edzéseken, és versenyeken, nem véletlenül: a svéd típusú úszószemüveg rendszeres úszáshoz, professzionális úszóknak lett kifejlesztve. De nézzük, miért választja rengeteg sportoló ezt a fajta szemüveget!

Fabien Gilot olimpiai bajnok, a Nabaiji technikai partnerének közreműködésével fejlesztett termékről van szó. Áramvonalas kialakítású lencséjének, és állítható elemeinek köszönhetően tökéletesen vízhatlan és stabil.

Összetétel: Lencse: 90.0% Polikarbonát: 10.0% Sztiroletilén-butilén-sztirol (SEBS) Hátsó rész: 100.0% Szilikon. Csökkentett látómező, <100°. Állítható az orrnyerge, és a hátsó pántrésze is. Egyénileg összeállítható úszószemüveg, amely az arc formájához alakítható. A lencsék hidrodinamikus kialakításának köszönhetően tökéletes stabilitást biztosít, ezáltal a víz nem folyik bele. A lencse páramentesítő felületkezelésen esett át.

A úszószemüveg összerakása és használata :

A kis, kocka alakú csomagolásban találsz: egy zsinórt, két darab lencsét, egy pici gumicsövet, egy fejpántként szolgáló gumiszalagot, és egy műanyag kapcsot. Ha valami hiányzik, ne is állj neki összerakni, hanem egyből vidd vissza, minden darabra szükséged lesz!

Első lépésként a lencséket egymáshoz kell rögzíteni, mindenki a saját orrnyereg méretére  tudja beállítani. A befűzés után nem kell bekötni egyből, hanem helyezd a szemedre, és nézd meg, mi az a méret, ami Neked ideális. A lényeg, hogy úgy kösd meg, hogy pontosan illeszkedjen a szemedre a két lencse, így nem fog belefolyni a víz. Alakja miatt ez az egyik olyan szemüveg, ami rácuppan a szememre úgy, hogy fejpánt nélkül is fennmaradt, attól függetlenül, hogy nincs rajta hatalmas gumi. Régen az ilyen fajta úszószemüvegen semmilyen gumiborítás nem volt. A mai nabaiji úszószemüvegeken a lencséken egy vékony gumi van. Így nem nyomja a szemedet. Ha a gumiszalag tönkremenne, tudsz venni hozzá külön, nem kell ezért új szemüveget venni. Ha jól beállítottad, akkor garantált, hogy fejesnél sem fog elmozdulni.

Néhány fontos tanács :

Minden használat után öblítsd le hideg, tiszta vízzel! Fontos! Ne érj a lencse belső felületéhez sem kézzel, sem törlőkendővel, nehogy károsodjon a páramentesítő felületkezelés. Ne tedd hosszú időre közvetlen napfényre, mert rongálja a szemüveg egyes alkotórészeit! Érdemes védeni a szemüveget a szennyeződésektől, és a zsírosodástól, különösen a lencséket. Ha mindent sikerült jól beállítani, akkor nem is kell a szemüveggel többet foglalkozni, csak használni, és minden figyelmed az úszásra tudod fordítani.

Én mindenkinek ajánlom ezt a szemüveget, hobbi úszóknak, és versenyzőknek egyaránt, mert edzéseken, és versenyeken is megállja a helyét. Jól tapad a szemedre, nem a szemüvegre, hanem végig az úszásra tudsz figyelni.

A Decathlon választékában 2  színben találhatod meg: Fekete/kék,  zöld/fehér/tükrös. A szilikon gumiszalag is több színben kapható hozzá.

Grécs Vanda

Grécs Vanda

Hétévesen kezdetem el úszni, tizenegy évig űztem versenyszerűen. Később sajnos abbahagytam, mert az időmbe nem fért bele a napi két... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​