Örök párbaj – kisördög vs kisangyal

Vannak azok a napok, azok a bizonyos reggelek, amikor azt mondod, hogy nem, nem akarom. Mégis fogod magad, ráncigál a célod, hogy menj, csináld! Kegyetlen érzés, nem igaz? Amikor a tested egy része, a kisördög csábít és győzköd, hogy kevés vagy, nem kell ez neked, nincs értelme. Hogyan győzöd le?

Amióta a futás az életem része, rengeteg dolog megváltozott. Például a rendszeresség fogalma sokkal fontosabbá vált. Korábban, amikor még csak ismerkedtem vele, – kb 3 éve-, akkor mindegy volt, mikor mentem le futni, mennyit és hogyan, nem nagyon érdekeltek a részletek, csak fogtam magam, s’futottam. Most viszont teljesen más a helyzet. Akkor is voltak halvány célok, például nem meghalni, nem lerókázni a cipőmet… Érdekes  a mai fejemmel visszatekinteni és látni azt a képet, az akkori fotókat… Döbbenten kérdezem, hogy ez komoly? Megtörtént? Igen.

Nincs kifogás

Egy félmaratoni táv teljesítése úgy, hogy lehetőleg 5 perc alatti 1000 méterekkel fussak át a képzeletbeli célon? Igen, ez már nem a lemegyek 20 percre, valamerre szaladgálok kategória. Ehhez tenni kell és pakolni az edzéseket, szaggatni a kötelező kiliket. Nincs olyan, hogy vasárnapom van és most akkor elengedjük, hadd menjen, ahogy a Csík Zenekar nótája mondja. Lazulás ON? NON! Nincs olyan, hogy ma a munka elfogyasztott mindent és felejtsd el futrinkát. Az a helyzet hogy  kifogásoknak helye nincs, túl kell billenni ezen és menni, csinálni, futni tovább!

Kisördög vs kisangyal

A komoly felkészülés esetén nincs kifogás!

Ez mind nagyon jól hangzik, hogy Zsoca ennyire motivált. A magánélet, a munka és  a váratlan, extra elfoglaltságok mellett  is tartja a tervet. Ügyes. Az edzésterv szent…

Nos, én hívő vagyok, de elismerem,  engem is megkörnyékez a bűn. Rám férne időnként egy kis futós gyónás, mert vannak reggelek, vannak napok, amikor engedek Éva hívásának, beleharapok az almába,  és bizony kimarad a kötelező etap. Nos, így már gyorsan törlöm is a fenti gondolatot arról, milyen ügyes is vagyok, mert nem vagyok mindig az. Adok olykor a kisördög szavára és elnapolom, vagy éppen kihagyom az edzést.

Elismerem, nem vagyok büszke rá. Nem kellemes adni egy képzeletbeli sallert magamnak, mert fájdalmas. Mentségemre szóljon, hogy próbálok javítani, például a legközelebbi ördögi jelenetnél felvetésre kerül majd, hogy “egy pillanat, ez nem így megy, emlékszel a múltkori esetre?” – igen, ő a kisangyal, segít.

Kisördög vs kisangyal

Győzd le a kisördögöt!

A másik dolog, amit nagyon nem szeretek. Mikor sokan azzal jönnek, hogy nem baj, hogy kihagytam, ennyi még bőven belefér. Hiba. Nem kell eret vágni, de ezek a kifogások jóra biztosan nem vezetnek. Ha kicsit magamba nézek, rögtön felvetődik a kérdés, hogy biztosan ez a legjobb megoldás?

Tanulni a hibákból…

Persze ezt sem leírni, sem elismerni nem kis bátorság, magamnak, vagy éppen bárkinek: hibáztam. Vállalni, hogy csak rajtam múlott. Ilyenkor nem is marad más, mint okulni belőle, hátha holnap erősebb tudok lenni. Tudni, hogy azt a kis piros rosszaságot, azt a csúnyán hahotázó kis ördögöt le lehet, és le kell gyűrni, nem szabad a szavait elfogyasztani és azt mondani, hogy “na jó, legyen, belefér”. Nemet kell mondani, neki és igent a futásra, az edzésre, a célokra! Ámen!

Képek: Nagy Máté Photo

 

Dimény Zsolt

Dimény Zsolt

Azért ragadtam képzeletbeli tollat, hogy leírhassam nektek Zsoca és a világ futásbirodalmának történeteit! Szeretném átadni a szaladásban megtalált sportélményeimet, tapasztalataimat... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​