Breaking! Elkezdődött az izmok háborúja!

Tudjátok mit jelent edzeni?  Egy tudatosan felépített rendszert, vagyis magát az életet. Ha nem mozogsz rendszeresen, előbb-utóbb bajba kerülsz és vigyázz, mert ha hosszú és szép életet szeretnél, azért bizony, valamit tenned is kell.

Evezés ülve, egy szuper gépen

Nagy szerencsémre, engem már gyerekkorom óta hajtott a vágy, hogy sportoljak valamit. Mint a legtöbben, úgy én is a focival kezdtem, még az általános iskolában. Hamar jöttek az eredmények, bár nem voltam nádszálvékony, de legény voltam a talpamon és minden poszton bevethető. Miután kiábrándultam gyermekkorom nagy focista sztárjaiból, elkezdtem teniszezni. Gondoltam, miért is ne? Teljesen más sportkultúra, kipróbálom. Teltek-múltak az évek és elmondhatom, hogy itt is sikerült szép eredményeket elérnem, ám arról az álmomról, hogy profi sportoló legyek, bármely sportban, hamar letettem. Más kezdett el fontos lenni az életemben, kamaszodtam, gimnáziumba mentem és éreztem, hogy sportot kell váltanom, nem skatulyázhatom be magam egy sport köré, hisz annyi minden érdekel.

Ekkor jött a bringázás, pontosabban a BMX és a kondi. Brutális páros volt ez a kettő, a szervezetem ekkor kezdett el igazán izmot építeni.  Akkoriban még otthon edzettem, saját súlyos gyakorlatokkal, kézisúlyzókkal, expanderrel, valamint a szobámhoz vezető lépcső deszkáin húzódzkodtam, amiknek az éle állandóan kivágta a kezemet. Kényelmetlen volt, de csak a fejlődés érdekelt, hogy nagy, izmos és erős legyek. A felsőtestet ezekkel az eszközökkel 14-15 évesen simán letudtam, a BMX pedig, úgy gondoltam, tökéletes lábedzésnek. Szóval éreztem, hogy jó úton haladok, az elvárásaimnak megfelelően.

Egy év otthon edzés után 15 évesen gondoltam azt, hogy nekem le kell mennem az edzőterembe és megmutatni az embereknek, hogy ki vagyok. Ez nagy hiba volt. Hozzáértés nélkül kezdtük el dobálni a súlyokat az akkori edzőtársammal, nagy súlyokkal, erőltetve az ismétléseket. Kész röhej volt az egész, a „nagyöregek” közül nem egyszer jöttek oda hozzánk, hogy figyeljetek, ezt azért ne, nem így kell, lényeg a fokozatosság. Persze nem nagyon törődtünk ezzel, meg akartuk mutatni a világnak, hogy mi is ezen a Földön élünk és kemények vagyunk. Végül a sok szabálytalan kivitelezés megölte a vállaimat és maradandó mozgásszervi rendellenességek alakultak ki a vállövemben, ami sajnos azóta se jött rendbe. Egy tanács a kezdő fiataloknak: nem kell menőzni nagy súllyal.

Jómagam, egy kis frissitővel

Ahogy haladtam előre az edzésben a BMX-et hamar elhagytam mellőle, leérettségiztem, egyetemre jártam és a kondit pedig, kiegészítve egy kevés futással, bringázással, csináltam tovább. A Pécsi Tudományegyetem testnevelés szakán és személyi edző képzésén végre pontot tehettem az i-re. Megszereztem a kellő ismereteket a test edzéséhez, és mára tudatosan felépített szisztéma alapján dolgozom magamon. Azóta szenvedélyemmé vált az izom és erő fejlesztése és mindig újabbnál újabb célt tűzök ki magam elé a fejlődés érdekében, szóval határ a csillagos ég! Én azt mondom mindent bele, bármit el lehet érni, csak akarni kell! Nekem ez a doppingszerem, függő vagyok és nem tudok leállni róla, használhatatlannak érzem magam nélküle. Jegyezzétek meg, a sport magabiztossá tesz az életben, használjátok ki.

Körülbelül nyolc éves edzéstapasztalattal a hátam mögött, személyi edzőként fogom bemutatni nektek a „szakma” csínját-bínját. Próbálom majd legjobb tudásom szerint átadni a tudnivalókat mindenről, ami konditermi edzés. Az ember ebben a témában mindig tanulhat új dolgokat, így a készletünk, amivel gazdálkodhatunk, úgymond kimeríthetetlen. Remélem élvezhető és hasznos lesz mindenki számára! Személyesen a pécsi áruházunkban találkozhattok velem és kereshettek kérdéseitekkel.

Varga Ákos

Varga Ákos

Egy év otthon edzés után 15 évesen gondoltam azt, hogy nekem le kell mennem az edzőterembe és megmutatni az embereknek,... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​