Csalfa barátságom a futópaddal

Nem vagyunk ősidők óta barátok, ezt tudjuk mindketten. 2016 szeptemberében kerültünk közelebbi kapcsolatba, de azért valljuk be, hamar egy hullámhosszra kerültünk. Engem a kényszer vitt rád, te pedig jól helytálltál. Barátságunk töretlen, sosem kellett csalódnom benned, viszont meg kell értened, csalfa vagyok veled. Most kicsit elhagylak, de még jövök. Remélem azért jóban maradunk. Puszi, Hanna

Az 1950-es években debütált, majd az 1970-es években terjedt el, ez az akkor még otromba, nagy, hangos masina, amit amúgy is gáz használni, mert egy igazi hosszútávfutó a szabadban fut. Hát NEM.

Benji Durdan 2 óra 11 percet futott 1982-ben a houstoni maratonon, majd több év távlatából elmesélte, hogy ő bizony futópadon edzett. A futópad azóta persze sokat változott és az ahhoz való hozzáállás is.

Ne félj kipróbálni, ne határolódj el tőle, ha eddig csak szabadban futottál, vagy még kezdő vagy.  Összegyűjtöttem néhány alapvető pozitívumot kis barátomról, a futópadról.

Hideg

A legjobb érvem. Én emiatt ismerkedtem meg vele és kerültünk szoros kapcsolatba. Mert nem, én nem fogok önszántamból 2 percnél többet mínusz fokokban tölteni kint. Nem lehet meggyőzni sem technikai öltözettel, sem a szép havas tájjal. Köszi, de én nem.

Kánikula
Futás futópadon

Ha nyáron csak a kora délutáni órákban lenne időd futni egyet, akkor gondolom te sem akarsz beleragadni a betonba. De csak gondolom.

Ebédidő

60 perc, de abban enni is kéne. Irodában a laptop előtti görnyedésből hopp, laza 25 perces kis kocogás a közeli kondiban? Előnyeiről
hadd ne beszéljek bővebben…

Sérülésből felépülve

Mert a puha futószalag kevésbé terheli az ízületeket, az egyenletes, puha felszín kíméli a lábunkat. Sérülést elkerülni, mert ha tetszik, ha nem, a jeges utak igenis veszélyesek. Sőt, van aki egész egyszerűen azért fut gépen, mert így nagyobb biztonságban érzi magát, mint a sötétedő városban, vagy mert így nem találja olyan magányos időtöltésnek.

Ha emelkedni vágysz, hát hajrá! Pár gombnyomás, és a beállított dőlésszögben gyűjtheted a kilométereket.

Ha intervallum edzést szeretnél, megtaláltad az ideális masinát. A beállítások után már tuti, hogy 90 másodperc alatt lesz a 400 méter.

Több gép már a pulzusmérésre is képes, így még jobban tudjuk kontrollálni az edzésünket.

Ha először használjuk, érdemes tanácsot kérni, hogy mit, hogyan tudunk beállítani, és a sétálást megszokva növelni a tempót.

Futás futópadon

Tehát valljuk be, azért elég praktikus gép. De én most mégis kicsit búcsúzom tőle. Jól szolgált a téli hónapokban, de a tavaszi napsütést már én is a szabadban élvezném. Várnak a kedvenc futópályáim, otthon pedig a Rába parti és várkerti futásokat sem cserélném le. Jogos lenne  a kérdés, hogy akkor miért éppen most írok róla? Mert ez egy búcsú és köszönőlevél is egyben. A búcsúm csak ideiglenes (bár én nagyon örülnék, ha 2017-től megszűnne a tél), de a hála marad. Kedves barátom volt, de most kicsit lazítunk ezen a szoros köteléken. De csak köszönhetek neki, hiszen a következő versenyekre biztos nem neveztem volna, ha ő nincs velem a hidegben.

Szóval köszi még egyszer, aztán AROO, meg hajrá városvédők így áprilisra.
Futópad, veled majd majd tali! 😉

Köbli Hanna

Köbli Hanna

Szívesen írnám, hogy már gyerekkoromtól fontos szerepet tölt be az életemben a sport, de sajnos egyáltalán nem. Általános iskolában a... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​