Szabaduljunk ki a négy fal közül! Eljött újra a streetpole szezon!

Itt a tavasz, hívogat a napfény, a friss levegő, a madárcsicsergés. A rúdfitnesz viszont nem szabadtéri mozgásforma, így nekünk marad a négy fal és igyekszünk élvezni az ablakon beszűrődő márciusi fényeket. Na de várjunk csak! Biztos van valami megoldás arra, hogy kimozduljunk. Eljött a streetpole ideje!

Itt a jó idő, csiripelnek a madarak, a fák zöldbe borulnak, a nap sugarai egyre erősödnek, a szellő langyosabb, életre kel körülöttünk minden. Végre tavasz van. Ez az időszak is a nagy elhatározások ideje. Előbújnak azok a sportolók, akik nem merészkednek ki a téli mínuszok idején, jönnek  a futók, a kerékpárosok, a túrázók, megszaporodnak a street workoutosok és előbújnak a rudasok is a fűtött termekből. Eljött újra a streetpole szezon!

A rúdfitnesz nem egy kinti sport, de ez persze nem jelenti, hogy néha-néha ne tudnánk megoldani, hogy mi is kiszabadulhassunk egy kicsit a napfényre. Múlt évben több alkalommal is kivonultunk a csapattal, hogy egy kis D-vitaminnal spékelhessük meg az edzést. Felkaptuk az utcai ruhánk alá a shortot, a topot, magunkhoz vettük a pódiumos rudat és irány a természet. Voltunk strandon, tóparton, téren, sportágválasztón. Mindegyiknek megvolt a maga varázsa. Volt, ahol kedvcsinálóként tevékenykedtünk és volt, mikor csak a szórakozás volt a cél és persze a csapatépítés. 


Tavasszal és nyáron fel-felbukkanunk a város különböző pontjain egy oszlopon, egy mászókán, esetleg egy korláton csüngve. Nem egy szokványos látvány, de már egyre inkább megszokják az emberek, hogy felnőtt bőrbe bújtatott gyerekek játszanak mindenütt. A játszótereken is állandó vendégek vagyunk. A rudas anyukák tudják igazán, milyen nehéz ellenállni a kísértésnek, mikor a gyerkőcök felmászhatnak, lóghatnak és ők meg csak türelmesen (legalábbis annak látszóan) várják, hogy a picur kijátssza magát… Vagy nem? Én személy szerint, így (félig-meddig) felnőtt fejjel kezdtem el értékelni igazán a mászókákat, mivel gyerekként eléggé féltettem a testi épségemet, így veszélyes mutatványokat tőlem nem kellett várni egy ilyen kirándulás során. Ma már annál inkább! Viszont összességében véve, ezek az eszközök csak egy kép erejéig tetszelegnek sportszerként, hiszen mi is tudjuk, nem ezért vannak ott.

Itt jönnek a képbe az edzőparkok.  Sok ilyen hely már felkészült a mi jelenlétünkre is, hiszen egyre több parkba telepítenek fix rudakat, hogy mi is tudjunk kedvenc sportunknak hódolni. Emellett ezek a helyek csodálatosak, hiszen a saját testsúlyos edzésekhez megadnak minden eszközt, nekünk csak ki kell menni és jól érezni magunkat egy jó csapattal. Az sem hátrány, hogy az ilyen alkalmak betekintést nyújtanak számunkra, hogy hogyan tudjuk magunkat fejleszteni nem csak függőleges rúddal, hanem az ott található többi felszereléssel is. A rúdsport szerelmeseinek mindenképp ajánlani tudom, hiszen ezek a “felnőtt játszóterek” bővítik a mi látókörünket is és emellett nagyon jó erőnlétet lehet szerezni, ha kiegészítjük a csoportos óráinkat egy-egy ilyen edzéssel is. Arról nem is beszélve, hogy mennyire összehozza az embereket a sport által. A motivációt szinte az arcunkba nyomja. Látjuk mások fejlődését és többre vágyunk… Rendkívül támogató közeg, hiszen a kezdőket felkarolják a “régi motorosok”, biztatják, tanácsokat adnak nekik.

Csak remélni tudom, hogy folytatják az ilyen jellegű parkok telepítését, mivel sok városnak még nincs sajátja, vagy minimális a készlettára. Amíg erre várunk, dolgozzunk azzal, amink van: irány a játszótér!

Szép Alexandra

Szép Alexandra

Rúdsport, rúdtánc, rúdfitnesz... Az egyik legmegosztóbb sport hazánkban. Igen, sport, a maga nehézségeivel, kihívásaival, sikerélményeivel, kudarcaival. 2 és fél éve... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​