Hard Dog Race: Hat láb, két szív…

... egy büszkeség. Gondolkoztam egy frappáns címen, de nem találtam jobbat a HDR szlogenjénél, tényleg benne van minden. A közös küzdelem, a kapcsolat, a sport szenvedélye... No de mi is ez pontosan?

A legrövidebben talán a spártai akadályfutás kutyás verziójaként lehetne definiálni, de ez félek, nem fedne le mindent. Sokkal több van emögött a verseny mögött és külső szemlélőjeként én is csak akkor láttam ezt meg, mikor e cikk kedvéért elkezdtem kutakodni és néhány kattintás után eljutottam Púza Andrásig, aki a HDR brand – mert ez bizony márka lett – atyja.  Sajnos nem volt lehetőségünk élőben találkozni, de a technika adta lehetőségekkel időt szakított arra, hogy részletesen meséljen nekem a versenyről, honnan indult mindez és mi minden van a Hard Dog Race hátterében.

Nagyon meglepő fordulattal szeretnék nyitni: mesélj  kérlek a kezdetekről.

Az ötlet csírája még Afganisztánban fogant meg bennem. Hét hónapot szolgáltam kint kutyavezető tűzszerészként, az ottani munka során, amikor Roninnal ugyanazt a terhelést kaptuk, ugyanazon kellett átmennünk, ugyanarra a teherautó platóra másztunk fel mindketten, ötlött fel bennem, hogy jó lenne egy olyan verseny ahol az ember és kutyája közösen teljesítenek egyazon kihívást, még jobban összekovácsolódnak, csapattá válnak általa.  Ahogy ez velünk is történt. De bevallom ez akkor ott kint csak egy kósza gondolat volt, el is felejtkeztem róla. Majd elkezdtem ismerkedni az akadálypályás futások világával és ott a pályán hasított belém:”Ez tök jó, de hol a kutyám!?” Ez kapcsolódott össze az afganisztáni gondolattal, ami csak ott motoszkálhatott bennem, hiszen 2014-ben mégiscsak elkezdtem belevágni, az első terveket papírra vetni. Egy évvel később leszereltem megpróbáltam munka mellett elkezdeni a szervezést, de rá kellett jönnöm, hogy ez egy teljes embert kíván, így egy huszárvágással felmondtam, minden időmet és energiámat erre fordítottam. Akkor már tudtam, hogy milyen jellegű versenyt szeretnék, készültek az akadály tervek, a versenyszabályzat. Olyan új dolgot szerettünk volna létrehozni, ami még korábban nem volt, ezért beleástam magam a kutatómunkába, szerencsére nem találtam pont ilyen jellegű megmérettetést, csak pár olyan versenyt, ami hasonlít ugyan, de nem az, amit én megálmodtam. Ezt azért fontos elmondanom, mert nem én találtam fel a spanyolviaszt. 2016 nyarán aztán már készen volt az első pálya, akkor csináltunk egy próbaversenyt zárt körben, hogy lássuk, min kellene változtatni, csiszolni mi működik és mi nem. Majd utána rendeztük meg az első nyilvános Hard Dog Race-t, 2016 októberében.

Fotó: Malics Gábor

Fotó: Malics Gábor

Sokat használod a többesszámot, ezek szerint csapatban dolgoztok?

Persze! Már az első versenyt sem tudtam volna megvalósítani anélkül az összefogás nélkül ami a HDR-t övezte. Barátok hite és akarata, segítőkészsége volt a siker kulcsa 2016-ban. Jelenleg pedig  van 3-4 fő állandó segítségem, nélkülük sehol nem tartana a HDR, de ennél sokkal többen állnak egy-egy verseny mögött. Az akadályokat kifejezetten kutya-ember párosra tervezzük és annak érdekében, hogy kezdők által is teljesíthetők, biztonságosak legyenek, építési szakembereket kérünk fel, hogy pontosan megtervezzék és kivitelezzék azokat. Hiszen attól, hogy én kitalálom megtervezem kutyás és OCR szemmel még nincs kész az akadály. Vannak további lépések amihez más szakértői nézőpont kell mint az enyém.   

Ezen kívül a rendezvényeken állatorvosok ellenőrzik az összes kutyát, kötelező oltások, féreghajtás és egészségi állapot szempontjából és állnak készenlétben, ha esetleg szükség lenne rájuk. Idén már két speciális állatmentő kocsi is a helyszínen lesz, szintén állatorvosi és ápolói személyzettel. Munkakutyázásban jártas szakemberek, barátaim a versenybírók, akik a rajtnál is segítenek. Minden akadálynál olyan tapasztalt rendezők vannak, akik azonnal, hatékonyan tudnak segíteni a versenyzőknek. Emellett persze vannak háttérmunkák, marketinges, PR-os, rendezvényszervező, ők mind segítik a munkánkat. Mindenki személye nagyon fontos, hogy a HDR az legyen, ami.

Ez igen! Elmondhatjuk, hogy nem aprózzátok el.

Köszönjük! Maximalista vagyok és az a cél, hogy 110%-ot hozzunk, a legutóbbi versenyek tapasztalata alapján van mit csiszolni, fogunk is változtatni, hogy a következő még jobb legyen, még nagyobb élményt nyújthassunk.

Hangsúlyoztad, hogy a verseny kezdők számára is teljesíthető, tehát mindenféle tréning nélkül is indulhat valaki?

Igen, ez nagyon fontos nálunk! Volt tavaly is olyan aki egyáltalán nem készült csak eljött és öröm futásban beért a célba. A “Base” a kezdő pályánk bárki által teljesíthető, viszont idén ősszel fogunk indítani egy “Wild”-ot is, ott már komolyabb táv és akadályok lesznek, de sem a 6 sem a 12 km-en nincsen szint idő. Illetve lesz egy “Junior” táv is, 8-14 év közöttieknek, az egy másik pályán lesz felállítva 2km, de ugyanaznap, mint a Base.

Láttam a honlapon egy “Brutal” névre hallgató pályát is 🙂

Valóban, azt jövő évre tervezzük, az már tényleg a komolyabb kihívást keresőknek szól, 20 km-es lesz, 28 akadállyal. De ez még csak terv, kérdés, lesz-e rá igény…

És azt is láttam, hogy kacsingattok külföldre. Terveztek ebből versenysorozatot?

Igen, már többen megkerestek, hogy szeretnének ők is versenyt rendezni, a HDR-t képviselni. Idén először Lengyelországban lesz egy eseményünk, kint leszek én is, felügyelni szeretném minden országban az első versenyeket. Fontos, hogy a HDR ugyanazt jelentse mindenhol. De később  majd a megfelelő személy kezébe szeretném átadni a szervezést.

Szem előtt tartjátok, hogy a versenyzők fejlődésével és a HDR népszerűsödésével lesz, aki a “Brutal”-t is kinövi majd idővel?

Igen, figyelembe vesszük ezt is, de egyelőre nem tervezünk ennél keményebb távot. Hidd el, ami a fejemben van a Brutal-ról már az is elég komoly kihívás lesz…

Fotó: Malics Gábor

Fotó: Malics Gábor

Az oldalatokon kiemeltétek a HDR misszióit is…

Bizony, ugyanis ez nem csupán a versenyről szól, társadalmi felelősségvállalás és felelős állattartásra való ösztönzés is a célunk, támogatunk menhelyeket, állatvédelmi szervezeteket a versenyen keresztül és a blogunkban megjelentetünk a felelős állattartással kapcsolatos írásokat. Emellett a rendezvényeken is megjelennek ezzel kapcsolatos szakemberek, tanácsadók, illetve mi is szigorúan elvárjuk mind a kulturált viselkedést, mind a versenytársakra való odafigyelést. Továbbá kiemelt célunk, hogy minél több embert – és kutyát – biztassunk sportolásra, mozduljanak ki, éljenek egészségesebben, foglalkozzanak felelős gazdaként a kutyáikkal. Nagyon nagy büszkeség nekünk, hogy sok olyan versenyzőnk volt tavaly, aki korábban sosem sportolt a kutyájával, de a HDR hatására azóta rendszeresen teszi. Támogatóinkat is a missziónk szellemében válogatjuk ki, fontos, hogy prémium minőséget képviseljenek a maguk területén és emellett közös legyen az értékrendünk is.

Fotó: Malics Gábor

Fotó: Malics Gábor

Ez fantasztikus eredmény! Pont ez volt az, amiért megkerestelek, hisz most a Decathlon is a sportra való buzdítást tűzte zászlajára, mi lenne szebb példa nekünk, kutyásoknak, mint az, amit Ti a falkákkal végeztek…? És ha már itt tartunk, mesélj picit a falkákról 🙂

A Falka rendszer egy alulról szerveződő kezdeményezés eredménye. Debreceni ill. göcseji követőink nyitották az első, még nem hivatalos HDR csoportokat. Ezt meglátva nagy örömmel öntöttem egységes formába és kapta a HDR Falka elnevezést. Minden városban lehetőséget adunk egy ilyen falka alapítására, ahol a tagok együtt készülhetnek a következő versenyre, összejárhatnak, de közösségben segítve egymást akár a hétköznapokban is. Jelenleg 16 városban működik falkánk, Budapesten kettő (Buda és Pest), és szépen gyűlnek az új tagok, Sopron például már a harmadik csapatot nevezi be.

Ha már nevezés, lesz egy tapintatlan kérdésem… Meséltem Neked, hogy hallottam már tavaly is a HDR-ről, sőt meg is osztottam az eseményt néhány csoportban, mert már akkor  is tetszett és jött egy-egy negatív komment is ennek kapcsán, ahol a magas nevezési díjat kifogásolták. Hallva, hogy mi minden van egy verseny mögött, teljesen megértem, de felteszem a versenyzők is szép díjazást kapnak egy futam után…?

Természetesen! Itt nem csak egy oklevelet adunk, mindenkinek jár befutó technikai póló és egyedi érem, illetve egy ajándékcsomag a támogatóink termékeiből és ahogy említettem egész napos programok, ingyenes szaktanácsadás. A tavalyi évben 24 kategóriában hirdettünk eredményt, minden dobogós helyezett, illetve különdíjas kapott értékes ajándékokat, például superpremium tápot több hónapra elegendő mennyiségben vagy  futó övet hámmal. A visszajelzések is nagyon jók voltak, igyekeztünk, hogy senki se távozzon üres kézzel. Ez idén sem lesz másképpen. Valóságos nyeremény és ajándék esőre lehet számítani ezért külön köszönet illeti a támogatóinkat.  

Még egy picit térjünk vissza a falkákra. Együtt edzenek és főleg közös futásokról láttam képeket. Szoktatok máshogy is készülni a versenyekre?

Fogok majd erről a blogunkra írni egy cikket nemsokára, ott majd kiderül.  De egyelőre igen, közös futással tréningeznek.

Fotó: Varga Erika

Fotó: Varga Erika

Közzé szoktátok tenni a pályát? Hogy milyen akadályok lesznek?

Nem. Ez fontos! Ez a verseny a való élet szimbolikája, ahol nem tudhatod, mi vár rád a következő kanyar után, ott helyben kell kitalálnod, hogyan teljesíted, csapatként dolgozva a kutyáddal. Minden versenyen új pályát jelölünk ki, az akadályokban is újítunk, hogy aki tavaly futott annak is új élményt adjon a pálya. Természetesen ebben mindig a biztonságot szem előtt tartva.

Nos, én már várom ezt az írásodat! Nagyon szépen köszönöm, hogy időt szántál rám és ha nem jön közbe semmiféle zombi-apokalipszis, akkor ott leszünk mi is a következő versenyen!

Én is köszönöm a megkeresést, minket még a zombik sem tarthatnak vissza, mi ott leszünk!

Update: Időközben megalapítottuk a pécsi falkát is, kalandjainkról pedig itt találjátok a beszámolókat.

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​