Scooterre fel!

A szánhúzóversenyek egyik külön száma az ún. "scooter", ami pontosan az, aminek hangzik: rollerezés. Természetesen állati erő segítségével. Nem célom még egy területen versenyezni, de mikor a mindenható szociális háló feldobta, hogy egy ismerősöm megválna a használt gépétől, lecsaptam rá, hisz kiváló fárasztási eszköz, ráadásul jó buli is.

Előre leszögezném: soha nem scootereztem ezelőtt. Különösebben nem vagyok járatos a szánhúzós világban, így a megfelelő szakkifejezéseket sem ismerem, csak annyit tudok, ami rövid canicrossos-bikejöringes (szigorúan hobbista) pályafutásom alatt rám ragadt. A kötélzetét illetően a scooter nem különbözik a bikejöringre használt kerékpártól, egy rugalmas “antenna” távtartón van keresztülvezetve a gumis kötél, arra pedig húzóhámmal (nem súlyhúzó!) rögzítve a kutya. Az eme célra használt járgány persze nem egy egyszerű, bolti roller, hanem terepre szánt fajta, speciális kötélzettel, távtartóval.

adsc02060

A scooter tereproller, elég durva erőhatásoknak kell ellenállnia. A gép, amit én vettem, egy házi barkácsolás gyümölcse, gyerekbringák villája fog egy BMX-es kereket, ami megerősített küllőkkel bír, azokon pedig elől-hátul fékek. A váz meglehetősen nehéz, mikor a műhelyes fiúknak megmutattam nyeltek egy nagyot és ügyelvén arra, nehogy belegázoljanak a lelkembe, csupán így jellemezték: “Nem egy finom darab…” És valóban, nem egy túlcizellált járgány, viszont valószínűleg az atomvillanást is elviseli.

A puding próbája az evés és miután a srácok féket cseréltek rajta, alig vártam, hogy új szerzeményemet kipróbáljam a falu mögötti földúton, ami régóta funkcionál sportpályánkként. Az első hiba ki is bukott az első méteren… Az első fék szétugrott és eldeformálódott, így ott helyben, a kukoricatábla mentén meggyógyítani sem sikerült. adsc02052Pogo már ott örjöngött a hámban, ezért úgy döntöttem, megpróbálom csak hátsó fékkel. Szerencsére a beauceronok kezelhetők annyira, hogy bevállalhasson az ember ilyen hazárdjátékokat.

A bikejöring sosem vált igazi szerelemmé, bár fantasztikus élmény, mindig ott volt a félsz, sosem mertem a kutyákat hagyni teljes erővel vágtatni… Túl ügyetlen voltam hozzá, nagyon féltem az eséstől. A rollerrel teljesen más volt! Sokkal jobban magaménak éreztem az irányítást, ha megcsúsztunk a sárban (ez volt mindig a legijesztőbb, mikor a kenőcsös, agyagos sár elkapta a kereket), csak kiléptem a lábammal és belehajtottam. Mentünk sáros agyagon, keményre taposott földön, sóderen, füvön majd egy rövid szakaszon betonon és amíg nem ragadt tele a gumi sárral megállíthatatlanok voltunk. Bár úgy sejtem egy Decathlon blogot kevés olyan ember olvas, aki olyannyira esetlen volna, mint adsc02055én, de ha esetleg van ismerős, aki megerősítésre vágyik: a scooterrel sokkal könnyebb, mint a bringával!

Pogo után sorban kipróbáltuk a többieket: a tesóját, Lemmyt, a lányát, Rebellet, és emberem bekötötte a staffordshire terrierjét is, Maddoxot. A kutyák kapcsán a tapasztalat az, hogy aki canicrossban húzott, annak a scooter sem volt zavaró. Pogo megállíthatatlan, Lemmy a saját tempójában haladt, Rebelle pedig első két kilométeren repült, aztán mikor kifutotta az istállógőzt próbálta megérteni, hogy mi is itt a feladata. Nem nagyon sikerült, de tudván, hogy nem fél a járgánytól, következőre az anyja mellé kötöm  be, úgy majd megvilágosul.

A terv az, hogy 2-3 kutya bekötésével egy új edzésmódot vezessünk be, mivel ilyen adsc02050kategóriájú kutyáknál (és ilyen létszámnál, mint ami nálunk van) a szimpla séták csak arra jók, hogy jobban felspannolják a szörnyeket – lefárasztás 30km-en belül nem lehetséges – míg a rollernél azért – főleg egy ilyen súlyos gépnél – van mitől elfáradni. Ha egyszer eljutok idáig, ígérem készítünk egy videót is…

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​