Bizalom és önbizalom – duóban szép az élet!

Bizalom és önbizalom, a duós rudazás mozgatórugója. Ugyanúgy, mint bármely kapcsolatban, itt is ezen alapszik minden. Lehetsz jó, lehet jó a társjelölted, de a siker nem ezen múlik. Ahhoz, hogy biztonsággal végre tudj hajtani egy duó elemet, összekötést vagy akár egy egész koreót valakivel, ahhoz bíznod kell benne és persze magadban is.

Bizalom és Önbizalom

Bizalom és Önbizalom // Fotó: Inhof András

Szinkronkori, szinkronúszás, társastánc és sorolhatnám… Több olyan sport is van, ahol nem egyedül kell kiállnunk a színpadra, hanem párban, csoportban. A rúdtánc is egy ezek közül a mozgásformák közül. Sosem egyszerű, ha nem csak magadra kell odafigyelni, hanem plusz egy főre, vagy akár többre is. Amellett, hogy magabiztosan kiállsz, még arra is külön energiát kell fordítani, hogy szinkronban végezd a feladatokat a pároddal. Viszont, ha sikerül, akkor csodás eredmények születnek. Megtanulunk nem csak magunkért, hanem a másikért is küzdeni és együtt örülni a sikereknek.

Nem csak a technika és az erő adja az alapját a biztonságos csapatmunkának. Ha lélekben nincs meg a szinkron, nem lesz meg az eredmény sem. Az életedet adod a másik kezébe és ő a sajátját a tiédbe. Ez nem tánc a biztonságos talajon, hanem olykor 3-4 méter magasan végzett gyakorlat, ahol az életetek a tét. Ezek folyamatos “bizalom-gyakorlatok”, ahol megmutatkozik, milyenek is vagytok ti párban. Lehet a legjobb barátod/barátnőd sem alkalmas rá, sőt lehet, hogy életed párja sem. Ide néha egy teljesen más jellegű bizalom kell.

Fotó: Arany Médea // PoleCats Rúdtánc és Légtorna Stúdió

Viszont egy olyan sporttárs, akivel már időtlen idők óta együtt edzel, ismeritek egymás gyakorlatait, stílusát, dinamikáját, sajátosságait, korlátait, ráadásul még lelkileg is megvan a szinkron… Na vele nyugodtan vágj bele! Persze itt sincs minden garantálva, nem fogják tálcán nyújtani a kész gyakorlatot, amit álomszépen elsőre kiviteleztek. Minden kezdet nehéz. Óvatosabbnak, megfontoltabbnak kell lenni, hisz nem csak magadért felelsz. Egy-egy párosnál általában megvan az “erőember”, aki magára vállalja a nehezebb feladatoknál a tartó szerepet. A másik fél így a hajlékonysági elemekre tud nagyobb hangsúlyt fektetni. Ez persze nem azt jelenti, hogy két ember csak és kizárólag azt a “feladatkört” látja el. A hasonló súly, magasság, testalkat, erőnlét könnyebbé teheti a közös munkát. Ennek ellenére, léteznek férfi-női párosok is, tehát nem törvényszerű a hasonlóság.

A duó elemeknek is megvannak a saját szintjei. A könnyebb, földről indított forgásoktól, a szinkron mászásokon át, eljutunk olyan extrém gyakorlatokig, melyeknél már azt sem tudjuk, mi tartja fent a párost. Nagyon látványos tud lenni egy-egy ilyen gyakorlatsor, személy szerint, én mindig ámulattal nézem, hogy néhány pár milyen harmóniában képes összedolgozni.

Nem utolsó sorban pedig a társad melletted fog állni a jó és a rossz napokon is. Ott lesz, mikor minden sikerül és csodálatosan, gördülékenyen tudtok együtt edzeni, de ott lesz akkor is, amikor semmi sem akar összejönni. Együtt fogtok túljutni a mélypontokon, együtt fogjátok élvezni a sikereket.

A közös sportolás csodás ismeretségeket, barátságokat szülhet. 

Szép Alexandra

Szép Alexandra

Rúdsport, rúdtánc, rúdfitnesz... Az egyik legmegosztóbb sport hazánkban. Igen, sport, a maga nehézségeivel, kihívásaival, sikerélményeivel, kudarcaival. 2 és fél éve... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​