Készülj fel a versenyszezonra!

A tél tökéletes időszak arra, hogy felkészítsük lovunkat az előtte álló, a versenyszezonnal járó terhelésre. Különösen akkor fontos a téli edzésmunka, ha a következő szezonra komolyabb, az addig megszokottnál nehezebb követelmények elé állítod a lovadat. Az előző szezont követő jól megérdemelt pihenő után itt az ideje visszatérni a rendes kerékvágásba!

Az edzésmunkát lassan és fokozatosan állítsd  vissza! Legelső feladat a ló fizikai (testi) és mentális (fejben való) formába hozása, csak ezután kezdődhet az intenzív edzésmunka! Csak azzal a lóval, melynek izomzata és ízületei készen állnak a terhelésre, lehet elkezdeni a technikai felkészülést, a finomítást, „csiszolást”.

Díjlovaglásban fontos, hogy a programok elemeit külön-külön is gyakoroljátok! A látszólag egyszerű elemekkel, feladatokkal – mint pl. a belovaglás középből,- állj,- majd megindulás (minden díjlovagló program első feladata) is érdemes alaposan foglalkozni, hisz ezek precíz meglovaglásával értékes pontokat szerezhetsz majd a négyszögben! A helyesen, pontosan végrehajtott feladat mintegy bemutatkozás a bírók előtt és az első benyomás bizony nagyon fontos! Ugyanígy fontos dolgoznod az átmenetek finomításán, ezek ugyancsak sokat emelnek egy díjlovagló program értékén!

Ugratásnál az idomítómunka és az ugrások egyaránt fontosak. Minden lovas tudja, hogy az idomítómunka mindennek az alapja. Ha a  helyesen lovagolt, együttműködő, átengedő és elengedett, a lovasnak a pályán is könnyebb a dolga. A ló irányíthatósága, gyors, készséges reagálása döntő fontosságú akadályról akadályra lovagolva. Az idomítómunka után következhetnek az akadályok – szóló ugrások és kombinációk. Ha alkalmad nyilik rá, lovagold lovadat rendszeresen – változatos – terepen is! Ha lovad fiatal, fontos egyes feladatok gyakori ismétlése, hogy azok automatikussá, mintegy rutinná váljanak számára.

Militaryban a díjlovaglásra és az ugratásra vonatkozó tanácsok egyaránt vonatkoznak. Célszerű a lóval számára addig ismeretlen akadályokat is ugratni, még a verseny helyszínén is, ha erre van lehetőséged. Ha azonban a lónak ez lesz az első versenyszezonja, lehetőség szerint lovagold vele végig a terepszakaszt még a verseny előtt, hogy megismerkedhessen az akadálytípusokkal (pl. vízbe ugrás), hogy azok „élesben” de okozzanak számára meglepetést, rosszabb esetben ijedtséget. Fontos, hogy lovad jó kondícióját a versenyszezon egész ideje alatt fenntartsd!

Ne akkor állj neki a versenyre szükséges holmik beszerzésének, összekészítésének, amikor már nyakadon a szezon! Idejében gondold át, mire van szükségetek – neked és lovadnak – a verseny idejére (beleértve a szükséges papírok – lóútlevél, oltások, érvényes vérvétel meglétét is!). Hasznos dolog, ha egy nagyjából állandó listát állítasz össze a szükséges „kellékekről”, melyet aztán verseny előtt elővéve sokkal könnyebb lesz a pakolás és biztosan nem marad otthon semmi! Segítségül letöltheted a Fouganza csapata által készített ellenőrző listán. (Kattints a képre!)

Készítsd fel jól saját magadat is! Egy valóban sikeres versenyszezon megkezdéséhez talán a legfontosabb, hogy adottságaitok, képességeitek (a tiéd és a lovadé) ismeretében reális célt tűzz ki magad elé! A legfontosabb, hogy bízz a lovadban – és magad is okot adj számára a bizalomra! A lovak megérzik a lovas lelkiállapotát. Dolgozz magadon mentálisan, fejleszd koncentrációkészségedet, stressztűrő képességedet! Találd meg azokat a módszereket, melyek ebben segítenek, ezeket aztán a későbbiekben a verseny előtt is alkalmazhatod, amikor csak szükséges! Alakíts ki szokásokat, apró „szertartásokat”, lelkiekben készülj fel a jó eredmény elérésére!

Nemcsak lovad számára akad bőven „munka” – dolgozz üléseden, segítségadásodon, a lovasérzésen! Minden apró részlet egy lépéssel közelebb visz majd a sikerhez!

Eredményes, jó versenyszezont kíván a Fouganza csapata!

Fordította és lektorálta: Andics Bernadett, lovasedző, fogyatékossport- szakedző

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​