Így lesz a lovad valóban ragyogó!

Hétköznapi munka során nem életbevágó kérdés lovad sörényének divatos nyírása, hát még a befonása - ám a versenypályán egyáltalán nem mindegy, hogy néz ki négylábú sporttásad! Íme pár hasznos tipp, jótanács, amivel valóban ragyogóvá teheted a lovadat – hogy már a pályára lépés előtt megakadjanak rajta a szemek!

Így ápold a hosszúszőröket!

Mit tehetsz a fénylő, könnyen fésülhető farokért? Hogy a hosszúszőrök (sörény és farok) dússágát, erős, egészséges voltát megőrizd, ne fésüld, keféld lovad sörényét és farkát naponta! A sörény és farok ápolásánál nagyon is érvényes a „kevesebb – több” jótanács! A fésüléssel, keféléssel akaratlanul is ritkul a ló farka és sörénye – ezért, ha szükséges, inkább kézzel bontsd ki a hosszúszőröket, távolítsd el a sörényből és a farokból a szalmát vagy egyéb szennyeződést.

A sörényt és a farkat elég hetente egy alkalommal alaposan kifésülni, kikefélni. Hogy a hosszúszőrök ne törjenek, hogy a sörényt és farkat ne tépd, használj kifésülést könnyítő sprayt! A farkat a tövétől kezdd ápolni, ha csomókat találsz benne, azokat kézzel bontsd ki! Ne használj gyökérkefét, ápold a farkat farokkefével vagy ritka fogú fésűvel!

A nagyon dús farkat lehet ritkítani, a túl hosszú farok végét tanácsos levágni. A farokvéget különböző formára vághatod, leggyakoribb a csepp alakú vagy az egyenesre vágott farok. Fontos, hogy lovad farkát ne vágd túl rövidre – a faroknak fontos szerepe van a rovarok elleni védelemben! Jó időben a ló farkát ki is moshatod speciális, lovak számára készült samponnal. Ezek a samponok a ló bőrének pH-ját szem előtt tartó, bőrbarát készítmények. Az egyszerű samponoktól a kifésülést könnyítő készítményekig, széles választékból találhatod meg a lovad számára legmegfelelőbbet.

A farokhoz hasonlóan, a sörénynek sem tesz jót a napi fésülés, kefélés. A csomókat, szennyeződéseket célszerűbb kézzel eltávolítani a ló sörényéből. Heti egy alapos kifésülés, kikefélés itt is elegendő, a farokhoz hasonlóan itt is segítségedre lehet a kifésülést könnyítő spray. A sörény ápolását is a sörényéltől lefelé haladva kezdd! Gyökérkefe helyett sörénykefét vagy ritka fogú sörényfésűt használj! Szükség esetén a ló sörényét is kimoshatod, a farokhoz hasonlóan erre is a bőrbarát, lovak számára készült samponokat ajánljuk.

A sörény törött végeit, sőt a sörényt magát is levághatod. A sörény azonban – a farokhoz hasonlóan – fontos a rovarok elleni védelemben. Nyáron, a rovarok ellen, a nyírott sörényű lónak nagy segítség, ha rovarűző spray-vel, géllel tartod tőle távol a kellemetlen, repülő rovarokat. Hidegben a sörény védi a ló nyakát az időjárás viszontagságaitól – ezért a nyírott sörényű lovat gyakran nyakvédővel, csuklyával kell ellátni. Az üstök védi a ló szemeit a rovaroktól, ha levágod, ennek funkcióját is pótolni kell. A sörényt többféle fazonra is levághatod, vagy akár tépéssel (tépőkéssel, tépőfésűvel) ritkíthatod is!

A sörény fonása ma már mindennapos dolog a versenyek világában. A legelterjedtebb a „bogyós” fazon. A ló sörényét először fond apró, egyenletes vastagságú tincsekbe. A tincsek – majd a bogyók – számát a ló nyakának hossza szabja meg. A tincseket felcsavarva formálj belőlük „bogyókat”, melyeket a tövüknél gumival vagy ragasztószalaggal rögzíthetsz. Verseny után, amint lehet, bontsd ki a sörényt, hogy szálai ne törjenek meg – ha másnap is szükséges befonni, inkább fond be újra!

Hogy lovad hosszúszőrei (és nem utolsósorban patája) erősek és jó minőségűek legyenek, takarmányába kúraszerűen biotint keverhetsz. A biotinkúrát célszerű a szőrváltások idejéhez igazítani. A szőrváltást megelőző hetekben megkezdett biotinkúra megóvja a lovat az ilyenkor gyakran tapasztalható kondícióromlásról , gondoskodik az egyenletes szőrváltásról és a jó minőségű szőrtakaróról!

Vannak lovasok, akik a sörényt a kantár tarkószíjának megfelelően lenyírják – elegendő azonban, ha a kantár vonalában rendszeresen ápolod a fej szőrét. Sok ló idegenkedik fejének kefével,- vakaróval történő ápolásától, nedves szivaccsal, ronggyal való letörléséről – mindkettőtök számára hasznos, ha ehhez kellő türelemmel és tapintattal, hozzászoktatod. Különösen fontos a szemkörnyék és az orrnyílások letörlése – erre a célra már speciális, lovak számára készült törlőkendők is kaphatóak.

A ló állán – elsősorban télen – gyakran nő hosszabb, durvább szőrzet, „szakáll”. Ennek nagy szerepe nincsen és a tavaszi szőrváltással általában „el is kopik”. Ha nagyon zavaró, rövidre lehet vágni. Tilos azonban az orr, száj és a szemkörnyék hosszú tapintószőreinek levágása, ezeknek az érzékelésben fontos szerepe van. A fül belsejének dús, hosszú szőre a rovarok ellen véd – ezt sem célszerű vágni.

Így távolítsd el a makacs foltokat!

Mit tehetsz azért, hogy  a szürke ló valóban „fehér” maradjon? A szürkéken minden meglátszik – egy-egy sár,- vagy trágyafolt gyakran okoz nem kis bosszúságot a világos szőrű lovak gazdáinak. A ló tejes lemosására gyakran nincs lehetőség, ilyenkor hasznos segítőtárs a szárazsampon, vagy a folteltávolító spray. Elég bármelyiket csak a foltra fújni, bedörzsölni a szőrbe, megvárni, míg megszárad, majd a szőrt alaposan kikefélni. Ha az időjárás megengedi, a lovat meg is fürdetheted – erre a célra külön, szürke és világos színű lovak számára készült, bőrbarát samponnal!

A kesely lábakat az előbb említett, szürke és világos színű lovaknak készült samponnal varázsolhatod fehérré! Lemosás után a lábakat alaposan dörzsöld át száraz törölközővel. Különösen ügyelj a csüd érzékeny bőrére, hogy tökéletesen száraz legyen! Ha a ló lába tökéletesen megszáradt, be is hintőporozhatod. Dörzsöld be a hintőport a szőrbe szivacs segítségével, majd a felesleget puha kefével távolítsd el. Ezt a „trükköt” a farokra is alkalmazhatod – ha szürkéd farka esetleg nem tökéletesen fehér, hanem sárgás lenne.

Varázsold csillogóvá!

A szokásosnál talán valamivel alaposabb szőrápolás befejező mozzanataként használhatsz szőrfényt, mely spray, gél és folyadék formájában is kapható. Azt, hogy melyiket válaszd, lovad érzékenysége szabja meg. Vannak lovak, melyek idegenkednek a spray hangjától, számukra megfelelőbb a gél vagy a szivacson, tiszta rongyon felvitt folyadék. A szőrfények nemcsak csillogást kölcsönöznek, hanem portaszítóvá is teszik a szőrtakarót.

Vannak különleges szőrfények, melyek csillámot, gyöngyházfényt tartalmaznak, ezekkel már valóban ragyogóvá válik lovad szőrzete! A szőrfényeket a felvitel után hagyd megszáradni, majd ápold le a lovat puha szőrkefével! Ügyelj, hogy a szőrfény (a sörényfény és farokfény sem) ne kerüljön a ló szemébe, nyálkahártyáira és az érzékeny részekre (szemkörnyék, orr-száj, combok belső fele, nemi szervek, végbéltájék)! Természetesen le is moshatod a lovat bőrbarát, lovak számára készült samponnal, ezek némelyike szintén tartalmaz olyan összetevőt, mely selymesen puhává, csillogóvá teszi a szőrt. Amint azt a hosszúszőröknél már említettük, a biotinkúra javítja a ló szőrének minőségét, segíti a zökkenőmentes, kondícióromlás nélküli szőrváltást. Emellett hasonló hatása van még a lenmagnak is, mely ismert pozitív értendő hatása mellett szintén elősegíti a gyorsabb szőrváltást, valamint természetesen fényessé varázsolja lovunk szőrét.

Fordította és lektorálta: Andics Bernadett, lovasedző, fogyatékossport- szakedző

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​