Egy igazi vadász nap – Vadkacsa vadászat a Hór patakon

Egy tojó emelkedett ki nekem jó szögben a mély mederből és az öreg Merkel nem hibázott. Időm azonban nem volt ízlelgetni a sikert, mert lövéseinkre a következő két-háromszáz méteren több száz kacsa kelt és sötét felhőt alkotva szálltak el, miközben izzottak söréteseink csövei. Többször rámenve a patakra még két hasonló jelenetben volt részünk és három puskával összesen tizenegy kacsát sikerült elejtenünk.

Egy még a nyáron lebeszélt vadász meghívásomat aktualizáltuk kislányom keresztanyjának nevelőapjával az újévben. A meghívás a Bükkaljára szólt Bogács és Cserépfalu környékére, alapvetően nagyvadra, hisz a hely adottságai alapján ideális élőhelye szarvasnak, vaddisznónak és – mint kiderült – muflonnak is.

Január második hetében a fagy és a hó szorításában vacogott az ország, de nekünk, vadászoknak ez az év talán legjobban várt időszaka. A havas táj szépsége és a fagy hozta dermedt várakozás adja meg a savát-borsát az igazi téli vadászatoknak. Izgalmas cserkelésekre és hosszas lesvadászatokra készültem az előttem álló két napon. Ami szenvedélyünk rekreációs oldalát illeti, ennyire talán még sosem vártam a mindennapokból való kiszakadásra, a teljes kikapcsolásra, ami számomra szinte csak ilyenkor adatik meg.

A kaland szerda délutántól péntek délelőttig tartott és mi nem késlekedtünk, szerdán egy könnyű ebédet követően már pakoltunk is az öreg G Mercibe. Meghívómmal, Zsoltival és fiával, Dáviddal hármasban zötykölődtünk a terület felé. Jó érzéssel töltött el apa és fia látványa, amint ezt az ősi mesterséget együtt gyakorolják. Első esti tervünk egy rövid cserkelés volt, sok álldogálással és hallgatózással fűszerezve. A recsegő fagy nem kedvezett a cserkelő vadászatnak, nemigen maradt észrevétlen élőlény a hóban, így a szerencse elkerült bennünket első este. Dávid ugyan látott szarvasokat, sőt lövést is adott le rájuk, de sajnos célt tévesztett. Átfagyottan, de meleg szívvel vettük utunkat a szállásunk felé.

Másnapra egy egésznapos kalandot tervezett be vendéglátóm, ami olyan élményekkel ajándékozott meg, amiket tényleg csak könyvben olvashat az ember. Korán reggel egy nagy sűrű két irányból történő körbecserkelésével kezdtünk, aminek során vaddal nem találkoztunk, de az erdő most is kárpótolt. A velőig hatoló fagyos csendben csak a harkályok kopácsolása jelezte, hogy nem álmodom. Sétáltam egy jót, meg megállva, hallgatózva, a hóban a nyomokat fürkészve és közben kellemesen elfáradtam, és megéheztem. Vendéglátóm, Zsolti az a fajta ember, aki szereti az életet és mindenre gondol. Mire a megbeszélt találkozóhelyre értem, ő már lebeszélte a közelben dolgozó favágókkal, hogy rakjanak  tüzet és készüljenek fel az érkezésünkre.

Egy hangulatos, hófödte tisztáson nagydarab, lapátkezű, marcona arcok álltak körbe egy jókora tüzet, mely éltető meleget adott a dermesztő januári reggelen. Mire kiszálltunk a terepjáróból, a fagyos arcok felengedtek, a lapát kezek pedig barátságosan rázták meg a mienket. Körbeálltuk a tüzet, körbeadtunk egy pálinkás üveget és jóízű beszélgetés közepette tértünk vissza az élők sorába. Közben lassan a nagy tűzből világbajnok parázs lett és elkezdtek előkerülni a tarisznyákból a reggeli hozzávalói. Szalonna, szarvas kolbász, kenyér és lilahagyma sorakoztak fel az öreg G Merci motorháztetején. A szalonna és kolbász darabok hamar a nyársakra kerültek, mi pedig a tűz felé fordítva módszeresen átmelegített tuskókon landoltunk. A pattogva izzó parázs újra megtöltötte energiával átfagyott testünket, melyen a lassan elkészült csurgatott kenyerek és a meleg szalonna és kolbász csak tovább javított. A kellemes beszélgetéssel tarkított vadregényes reggeli után tervünk következő fázisába lépett.

Úton voltunk a hegyekből Bogács síkabb részére, a Hór patak partjára, mely jó eséllyel vadkacsákat rejtegetett számunkra. A bogácsi strand meleg vizét a Hór patakba engedik, melynek köszönhetően több kilométeren nem fagy be, így lehetőséget adva a tőkés récének és más vízi szárnyasoknak, hogy vízre üljenek, a kacsák ugyanis nem ülnek ki a hóra, amivel maximálisan tudok azonosulni. Kocsinkat a TSZ telep mellett raktuk le, ahol is a hídon áthaladva már láttunk is kacsákat a vízen. Kiszállva suttogva rövid taktikai megbeszélés következett, majd kézhez kaptam a fegyvert, mellyel nekivághattam kalandunk újabb epizódjának. Nagyvadas vadászatról lévén szó, sörétes puskámat otthon hagytam, vendéglátóm jóvoltából viszont nem maradtam fegyver nélkül: egy csodálatos, Merkel bock puskát nyomott a kezembe, amely élmény már önmagában is bearanyozta az egyébként is fantasztikus napomat. Miután tőkés récét még nem volt szerencsém elejteni, izgatottan vártam a vadászat kezdetét. Hárman voltunk: Laci ment a bal parton, Zsolti és én a jobb parton. Ahogyan a kacsák megneszelték jöttünket, néhányan felemelkedtek a vízről és már szólt is a puska. Egy tojó emelkedett ki nekem jó szögben mély mederből és az öreg Merkel nem hibázott. Időm azonban nem volt ízlelgetni a sikert, mert lövéseinkre a következő két-háromszáz méteren több száz kacsa kelt és sötét felhőt alkotva szálltak el, miközben izzottak söréteseink csövei. Ezután még két hasonló jelenetben volt részünk és három puskával összesen tizenegy kacsát sikerült elejtenünk. Rögtönzött terítéket készítettünk a hóban és természetesen az ilyenkor megszokott avatás sem maradt el: megkaptam a botütéseket Diana, a társaság és vendéglátóim nevében is.

Délután egy gyors ebéd és felfrissülés után még estére egy lesen fagyoskodás is várt rám, ami ugyan nem hozott eredményt, de így is gyönyörködhettem egy rókában, hallgathattam a bikák verekedését, majd a rejtőzködés egyik nagymestere egy nyuszt is tiszteletét tette a lesem alatt. Napom végül átfagyva, de tele élményekkel ért véget a Kotyogó nevű söntésben, ahol a vadásztársak körében némi meleget adó ital elfogyasztása közben éltük újra ennek a csodálatos napnak az eseményeit.

Nótás Péter

Nótás Péter

Számomra a vadászat igazi szenvedély! A vadászat nem csak vadűzés és erdőzúgás; emberi kultúránk egyik legősibb eleme, s mint ilyen,... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​