Teljes testes edzés, szinte eszközmentesen I. – Láb

Egy ideje nem járok "rendes"edzőterembe. Áruházunkban a személyzeti blokkban kialakítottunk egy termet a kollegáimmal, ahol néhány alap eszköz kíséretében tökéletesen le tudok edzeni. Arra gondoltam, hogy indítok egy cikksorozatot, hogy segítsek azoknak, akik kevés eszközzel rendelkeznek, és szeretnének egy nagyon jót edzeni otthon.

 A képek jól illusztrálják, hogy mi van bent. Egy boxzsák, egy guggoló állvány, állítható támlájú pad, futógép, tárcsák, rudak és pici súlyzók bemelegítéshez. Néhány egyéb eszköz (igény szerint bővítjük) és ennyi.  A” géppark ” össz. értéke nem éri el a 200.000 Ft-ot, így egy kis spórolás után az otthoni műhely vagy garázs is átalakítható egy mini fitneszteremmé. Nos, itt edzek, növök, fogyok én. Lássuk, hogy edzettem lábat ma.

1. Ízületek bemelegítése. Ehhez ritkán bemelegítőkrémet is használok, de SMR hengert mindig, valamint alaposan átmozgatom az ízületeket. Láb előtt ezt különösen komolyan kell venni, mert a nagy súlyos és a dinamikus gyakorlatok egyaránt okozhatnak sérülést, ha nincsenek felkészülve az izmok, ízületek.

2. Guggolás keretben. Imádom az előre kifárasztás technikáját, így mindig a legnehezebb gyakorlattal kezdek. Bár tudok 60-70 kg-val guggolni, újabban 40-el szoktam, de nem vízszintig, hanem földig. A térdeim ilyenkor kifelé néznek, a terpesz picit szélesebb a vállszélesnél és amikor felállok, ráfeszítek a farizmomra, picit magam alá billentem a csípőt. De! Csak is állóhelyzetben. Ha azt veszed észre magadon, hogy lefelé menet bebillen a csípőd, akkor ne menj olyan mélyre egyelőre és közben figyelj a technikára, az egyenes, feszes derékra. Különben fájni fog.

3. Merev lábas felhúzás. Két kézisúlyzóval végzem, össz súlyuk 20-30-40 kg. Itt nem is a súly a fontos, hanem a technika. Zárt lábbal végezd és addig hajolj előre, amíg a derekad egyenes tud maradni. A mozdulat nem az előredőléssel kezdődik, hanem a csípőd hátratolásával és az, hogy előrehajolsz, tulajdonképpen ebből következik. Nem egyszerű gyaki, az agy-izom kapcsolat baromi fontos. Koncentrálj a combhajlítókra és a farizmokra közben.

4.  Bolgár guggolás. Az egyik lábam elöl, a másik a mögöttem lévő padon. Jó mélyre beeresztem magam, majd fel. Váltott lábbal, két kézisúlyzóval, vagy keretben rúddal végezhető. Az elején érdemes kísérletezni azzal, hogy mekkora lábtávolság mellett érzed leginkább a comb és farizmaidat dolgozni

5. Padra lépés váltott lábbal. Az egyik lábad mindig fent van, a másikkal lépsz fel  mellé, lehetőleg minél alacsonyabbról indítva  a lépő lábat. A tizensokadik után már érezhető, de egy medicinlabdával a kézben az igazi. Itt nem  azon van a hangsúly, hogy a gyakorlat izommunka szempontjából nehéz: amitől igazán nem könnyű, az az, hogy a stabilizáló izmok folymatosan dolgoznak közben. Pláne, ha olyan suta vagy amúgy, mint én.

6. Kegyelemdöfés- pliometrikus guggolás. A lényeg, hogy mély, vállszéles guggolásból fellököd magad, és ugrásból guggolásba érkezel. Mondják, hogy a térd nem szereti ezt a gyakorlatot. Ez akkor fájdalmas, ha ugrás közben megrázod, meglóbálod a térdeid. Viszont ha figyelsz az elrugaszkodásnál és a visszaérkezésnél, hogy ne csinálj ilyen túlmozgásos akciókat, akkor nagyon hatásos a művelet. Én úgy szoktam, hogy 10 ismétlést végzek első körben, majd 20 mp pihi után 9-et, megint pihi, majd 8-at, egészen 0-ig. Fájni fog.

7. Nyújtás és SMR henger zárásként, egy finom fehérjeturmix, majd 20 percre rá jó kis hal-uborka kombó, 2 szelet pufirizzsel. Edzés közben BCAA italpor és kész is a király lábedzés. Gyors és hatásos, mindössze 3 dolgot használtam: guggolókeretet, kézisúlyzót és egy padot. Nincs kifogás, nyomni kell.

Ha kíváncsi vagy rá, kövesd a youtube csatornámat is!

Tóth Szandi

Tóth Szandi

Tóth Szandi vagyok, 23 éves, a dunaújvárosi Decathlon csapat tagja, a vasak megszállottja. 20 éves voltam, amikor eldöntöttem két dolgot:... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​