Téli sportruházat lovaknak – Munkatakarók

Képzeld el, hogy ezekben a hideg téli napokban reggelente még egyet fordulsz a jó meleg paplan alatt. Eszed ágában sincs kidugni még a lábad ujját sem. Ám kivágódik az ajtó, beront az edződ – "Két percen belül legyél a futóedzésen, egy szál pólóban!" - Mit szólnál? ​Télen a meleg istállóban lakó, gondosan ápolt, nyírott, takarózott ló is ugyanígy csodálkozik – és fázik! A megoldás – ahogy nekünk a meleg sportruha, úgy a lovaknak - a munkatakaró!

Polár munkatakaró

Télre a  rendszeresen edzésben, munkában lévő lovakat gyakran megnyírják. Természetes, meleg téli szőrük a legjobb télikabát, ebben a legnagyobb hidegben sem fáznának – viszont intenzív mozgáskor már nagyon meleg. A teljes téli bundájában dolgozó ló nagyobb terhelésnél könnyen megizzad, csak nehezen, hosszú órák alatt szárad vissza. A ló egészségének érdekében, időtakarékosságból, valamint a könnyebb ápolhatóság érdekében nyírják meg a lovakat, ám a természetes szőrtakaró hiányát pótolni is kell. A nyírott lovak istálló,- és karámtakarót viselnek. A vékonyabb szőrű, rosszabb szőrminőségű vagy éppen idősebb lónak is szüksége lehet lótakaróra, főleg, ha éjszakára meleg istállóban, boxban lakik. Ekkor – mivel az istálló melege és a külső hőmérséklet között nagy a különbség, nekik is karámtakaróra van szükségük.

​Amelyik ló télen éjjel-nappal takarót hord, annak általában munkatakaróra is szüksége van. Kevésbé intenzív munkához még azoknak a lovaknak is, akik amúgy csak nappalra, karámba vagy legelőre vannak takarva. Az istálló,- vagy karámtakarót viselő, nyírott lovakat okvetlenül el kell látni munkatakaróval, mivel szervezetük – természetes téli szőrük hiányában – még érzékenyebb a hőmérséklet változásaira.

Takaró földi munkához és jártatógéphez

​Fontos tudni, hogy a munkatakaró szerepe elsősorban a ló kényes vesetájékának védelme. A vesék a nyeregtájék mögött találhatók, ezért is védi a munkatakaró a ló hátulsó részét. A munka kevésbé intenzív fázisában – bemelegítéskor – illetve könnyű munkában – extrém hidegben – a munkatakaró akár a lovaglás egész ideje alatt a lovon maradhat. A mozgást nem akadályozza, a farok alatt megkötve még szeles időben sem lobog. Többféle munkatakaróból választhatsz – hogy melyiket, azt a hőmérséklet és a ló természetes téli szőrének minősége határozza meg.

Impregnáló spray vízálló anyagokhoz

Ezeket a meleg, polár munkatakarókat hideg, száraz időben használhatod, nyírott,- és vékony téli szőrrel rendelkező lovakra egyaránt. Hideg és csapadékos, esős-havas időben tégy a polártakaró fölé vízálló munkatakarót. A legpraktikusabb munkatakarók kombinálhatók – a polártakaró és a vízálló munkatakaró összepatentolható! A vízálló takaró önmagában használva a természetes, vastag téli szőrrel rendelkező lovat is megvédi az elázástól. Mivel jól szellőzik, a ló nem izzad meg alatta. Szeles időben is jó szolgálatot tesz!

A munkatakaró könnyen felhelyezhető a lóra,  a nyeregben ülve is egyszerűen levehető (a gumis, tépőzáras rögzítőpántok a felrántószíjakhoz futnak). Intenzív munka esetén a munkatakarót a bemelegítés befejeztével leveheted, ám levezetéskor a lovat újra be kell vele takarni.

A polár munkatarók tisztítása egyszerű, mosógépben is moshatók, 30 fokon.
A vízálló takarók tisztítását bízd inkább szakemberre. Léteznek nyeregalátétek, lótakarók mosásával foglalkozó szolgáltatók, akik gyorsan és szakszerűen kitisztítják lótakaródat, anélkül hogy az anyag tönkremenne. Tisztítás után  azonban még így is ajánlatos a takarót újból vízhatlanná tenni. Erre a célra többféle, elsősorban spray alakú impregnálószert is találsz.

Vízálló munkatakaró

Munkatakarók nem csak a ló melegen tartására készülnek. Elsősorban terep,- és túralovasok számára készítettünk a láthatósági mellényekhez hasonló munkatakarót. A feltűnő színű anyagot fényvisszaverő csíkokkal kombináltuk, hogy ló és lovasa rossz látási viszonyok közt (pl. ködben,  szürkületben) is biztonságban maradjon!

Futószáras,- és földi munkához, jártatógépben való mozgatáshoz is speciális munkatakaró készül. Elöl gumis, hogy a ló nyakát szabadon mozgathassa, kinyújthassa, a hason keresztpántos, hogy el ne csússzon. A marra – az istálló,- és karámtakaróknál megszokott – kis neoprén rátét került, hogy ne dörzsöljön. A jártatógép-takarónak nevezett „ruhadarab” a vízálló munkatakaróknál már megismert, vízhatlan, szélálló anyagból készült. Tisztítására ugyanazok a szabályok vonatkoznak.

​Öltözz fel – és öltöztesd fel a lovadat jó melegen, hogy a legkeményebb tél se álljon a lovaglás útjába!

Fordította és lektorálta: Andics Bernadett, lovasedző, fogyatékossport- szakedző

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​