Mennyi az annyi? A kiskutyák ára

Beszéljünk a számokról. Kényes téma, mindenki kérdezi és senki sem szeret rá válaszolni... Elárulom, leginkább azért nem szeretünk erre válaszolni, mert a számok nem állandóak, szubjektívek és állandóan változnak. Na de nézzünk most néhány konkrétumot.

Térjünk a tárgyra! Mennyibe kerül egy kölyök? Már korábban feszegettem, hogy a minőségért áldozni kell, de bölcsen elkerültem a billentyűzet felső sorát… Nos, – mint írtam – ez változó és szubjektív, de néhány fajta kivételével elmondhatjuk, hogy a minőségi, valóban fajtatiszta (tehát FCI ebtörzskönyvvel rendelkező) kölykök ára 100.000 Ft-nál kezdődik. A kivételek a méltatlanul elhanyagolt magyar fajták, de az öröklődő egészségügyi problémákra szűrt, kiállítás/sport eredményekkel rendelkező fajtareprezentáns szülőktől származó picik náluk sem a 30.000 Ft-os kategória. A felfutottabb tenyésztőknél ezek az árak fokozatosan emelkednek, egészen az európai árszabásig, ahol is a kölyök átlagosan 1000 €. Ez alól is vannak persze kivételek, az én fajtám munkavonala 700-800 € között mozog még a közepesen híres (francia) kennelekben is, de a show vonal 2000-2500 € is lehet. A “használhatóság” tehát nem meghatározó az ár emelkedésének szempontjából, jó példa erre a boston terrier vagy a miniatűr bullterrier is, ahol még Magyarországon sem nagyon lehet 1000 € alatt kölyköt találni, külföldön pedig a határ a csillagos ég. Na jó, leírom: láttam már 5000€-os hirdetést is. Ha már ilyen őszinte hangulatomban vagyok elárulom azt is, hogy nálam az első alom 4,5 évvel ezelőtt – mint noname, induló kennel – volt 650 €, a “B” betűs csapat – ami egy munkára szánt alom lett – 700 €, majd a legutóbbi – munka + show szülők, mindketten sokat letettek már az asztalra – volt 800 €.

adsc02298

Mint mondtam, az árak szubjektívek, változhatnak, esetemben ha valaki az országból szeretne egy kiskutyát és garantálja, hogy jó helye lesz, hoz ajánlást közös kutyás ismerőstől, gyakran küld róla híreket, fotózgatja, hozza – viszi, akkor az megér nekem annyit, hogy olcsóbban váltsam az Eurót… Ilyen “ügyletekből” született több kedves barátság is, közös kutyázások, tréningek, túrák. Nálunk így néz ki egy tenyésztő – tulajdonos viszony.

Aki erre nem vágyik, nincs szüksége fajtatiszta kutyára, annak még mindig ott van az örökbefogadás lehetősége! A menhelyeken is jellemzően elfogadnak adományt, de ez töredék összeg a kutya tartásához viszonyítva.

adsc03338

Mert hát tartani sem olcsó… Ha a kölyköt nézzük, akkor az oltási sorozat befejezése az első komolyabb kiadás, a legbarátságosabb “kombinált” oltás ára 3700 Ft volt eddigi pályafutásom során, de nem ritkán 5000 Ft-ról indulnak (az oltóanyag márkája ugyanaz volt), ezt rendelője válogatja. A veszettségi oltás ára általában picit alacsonyabb, de ez nem törvényszerű. Mikrochipet gazdaváltás előtt kell kapnia a kutyának, ezt nem győzöm hangsúlyozni, ha nincs a kölyökben, mikor hozzánk kerül, akkor az régen rossz! Ha utcáról fogadtuk be és nincs benne, akkor a behelyezés ára 3000 Ft-tól indul, határ itt is a csillagos ég. A féreghajtó ára egy jobb minőség esetében 200-300 Ft is lehet /tabletta. Egy tabletta 10ttkg, tehát 10kg testtömeghez való, ezt negyedévente kell adni a kutyáknak, a kombinált és veszettségi oltást pedig évente. Az alapfelszereléseket (póráz, nyakörv, tálka) be lehet szerezni 5000 Ft-on belül, de ha ízléses vagy extra erős minőséget keresünk, akkor a felsorolt tételek darabja kerül ennyibe. Benti kutya esetében a fekhely (megoldható DIY verzióban is) vagy szobakennel ára a legkeményebb: a fekhelyek mérettől függően 5-30 ezer forint közt mozognak, a szobakennelek pedig 10-50 ezer között. (Érdemes nézelődni a használt felszerelések között, így csaptam le már három használt ketrecre is potom áron). Kinti kutyánál sem ússzuk meg olcsóbban, hacsak nem vagyunk barkácsbajnokok, mert egy meleg kuckó kijár a legszőrösebb Fifinek is. Mindenképp érdemes lapos tetejű (hagyjuk a dizájnos nyeregtetőket), szigetelt házat venni/készíteni. Pro tipp: nagyobb méretű, kidobásra ítélt fagyasztóládából ha kivesszük a motort és vágunk rá egy ajtót, potom pénzből tudunk kreálni egy garantáltan hőszigetelt házat, aminek még a teteje is nyitható. Ha OSB-ből, vagy egyéb barkács anyagokból házilag eszkábálunk, az is minimum 10.000 Ft, de inkább több, a készen vásárolt házak pedig 15.000 Ft-nál kezdődnek.

Az etetés költségét hagytam a végére, mert ez a legingoványosabb terep. Először is, felejtsük el a színezékes, gabona-alapú szemetet, amit az élelmiszer – üzletekben kapni. Kutyáknak való eledelt állateledel boltokban keressünk (vagy a Decathlonban, a Solognac Intense nálam átment a szűrőn), ha olcsó helyet találunk, akkor tudunk venni közepesen jó tápot 600 ft/kg áron, bár a top minőség 1200-2500 ft/kg-nál kezdődik. Személyes kedvencem a hús, nálam elsősorban marhát esznek a kutyák, ennek beszerzési ára ismét tág keretek között mozog, a pipibőrt meg tudom venni 60 ft/kg áron, a pulyka husit 160ft/kg-ért, a marhát pedig jelenleg 200ft/kg-ért veszem. Rengeteg csoport szerveződött már a közösségi hálón húsbeszerzésre, vannak közös rendelések, némelyek pedig közkinccsé teszik a legutóbbi jó fogásukat, hol/melyik piacon találtak valami olcsó husit. Magával a BARF ill. PREY etetéssel is rengeteg vitacsoport foglalkozik, ebbe most ne menjünk bele, lényeg, hogy kis odafigyeléssel közel azonos áron lehet megoldani a húsos és a tápos etetést is.  Előbbinél ne felejtsük el a táplálékkiegészítőket sem, azok egyszeri ára ugyan elég magas lehet (Jetta ízületvédője 12.990 Ft volt), viszont hónapokra elegendő.

bdsc03725

Még írhatnék tréningekről, kiállításokról (6000 Ft alatt nincs nevezési díj), tagsági díjakról (10000 Ft fölött kezdődnek), versenyekről, vagy éppen az állatorvos díjairól, ha bármi baj éri a jószágot. Van kutyabiztosítás, csak mondom. Lényeg a lényeg: ez egy drága hobbi. Igen, hobbi. Ha utánaszámolunk riasztót venni már olcsóbb és kevesebb macerával jár, és a róka ellen is gazdaságosabb a villanypásztor. Aki  kutyát vesz, vállalja azt, ami a ezzel jár, szerencsére az ebtartás nem kötelező, ha valaki nem áll minderre készen, az inkább ne tartson. Maradjon a kutyázás a kutyásoké, tartsák őket azok, akiket a szenvedély és a vak szeretet vezérel, nekik a fenti kiadások sem lesznek olyan fájdalmasak.

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​