Ne fagyaszd meg!

Ugye mind hallottuk már, hogy: "Azért van szőre, hogy melegítse!" meg "Régen sem a lakásban tartották a kutyákat!" vagy éppen "A kutyakabát csak egy idióta divathóbort!" és így tovább. Ezzel szemben tény, hogy a kutyákat "régen" a rendeltetésüknek megfelelően tartották és bizony ők is tudnak fázni. Lássuk részleteiben...

Elsősorban a nagyra nőtt, ám minimális aljszőrzettel, plusz rövid fedőszőrzettel rendelkező fajták vannak leginkább kitéve a hideg okozta károsodás kockázatának. (Igen, akár meg is fagyhatnak!) Régen nem a házban tartották a kutyákat? Nos, régen a vadászkutyák, vizslák, kopók, agarak az urak jószágai voltak és ha hihetünk a festményeknek, bizony bent laktak, leginkább a kandalló előtti medvebőrökön, de minimum egy melléképületben, vagy épp az istállóban, pajtában, ahol melegben voltak és be tudtak vackolni szénába/szalmába. Tehát mielőtt kategorikusan kijelentenénk, hogy az állatunknak kutya kötelessége elviselnie a farkasordító hideget, gondoljunk utána, hogy mire teremtetett…?

Van, akinek kabát kell és van, akinek ilyenkor is melege támad

Van, akinek kabát kell és van, akinek ilyenkor is melege támad

Vagy – ami a legcélszerűbb – kérdezzük meg a kutyát! Túrjunk bele a szőrébe! Vastagabb lett, mióta lehűlt az idő? Vannak csupasz részei, például a belső combján, hasán? Reszket? Ha minden további nélkül alszik teljes kényelemben a betonon, akkor valószínűleg semmi baja, de ha remeg, bebújik a legkisebb sarokba, és láthatóan nincs rajta téli szőr, akkor gondoskodjunk róla felelősen! 

Ha kint lakik, akkor járjon neki egy hőszigetelt ház. Nem nyeregtetős csúcsdizájn farost-lemezből, hanem lehetőleg hungarocellel töltött szendvicspanel, aminek döntött teteje van, és pont akkora, hogy a kutya belefér, tehát fel tudja fűteni a testhőjével. Ha  például egy régi, kiselejtezett fagyasztóláda oldalára  vágunk egy bejáratot, akkor olcsó és tökéletes házat kreálhatunk egy óra alatt. Alomanyagból a legjobb a szalma! A rongyok átnedvesednek, forgács szóródik, a papírforgács összenyomódik, a szivacsokból pedig csak a vízhatlan huzatú használható kint. A szalmába (nem széna!) bele tud vackolni, el tud bújni. Kipróbáltam sokféle módszert, de ez a kutyák kedvence! Ha az ajtóra felteszünk egy hőfóliát (amolyan műanyag banánszoknya, állatboltokban kapható), akkor még jobb idő lesz odabent, és ha átlátszó, akkor talán lerágni sem fogja a Fifi. Az egyszerű szőnyegdarab is jó, de az a tapasztalat, hogy a kilátás érdekében ezt meg szokták tépázni.

Kinti kutyának az itatására kell még odafigyelni, legalább napi kétszer adjunk neki vizet! Az etetés változtatásával is segíthetünk, ha a téli időszakban nem végez
sporttevékenységet (vigyázat, a szánkóhúzás is az!) akkor kaphat egy kis fókazsírt magára. A rendes adagját megfejelhetjük némi disznózsírral, személy szerint az állati zsírra esküszöm, vagy zsírosabb húsokkal (kacsa/liba/csirke farhát). Nem kell túlzásokba esni, hisz a plusz zsírréteg télen is káros lehet, nem csupán nyáron! 

Benti kutyánál tartsuk szem előtt, hogy a fűtés miatt bizony ledobhatja a téli szőrét , vagy épp ki sem növeszti, ezért az egyébként udvaron is vígan eléldegélő Fifi képes lehet mégis fázni. A legnagyobb kiszúrás vele az, ha kinti-benti ingázó, ezért ha egyszer eldöntöttük, hogy bent lesz, akkor maradjon is ott a szezon végéig, de legalábbis a komoly mínuszok alatt. A fenti okokból az ilyen kutyák – mérettől függetlenül – fázhatnak is, főleg a hosszabb, inaktív séták során. A hosszúszőrűekre ez valóban ritkábban jellemző, de a rövidszőrű kutyáknál elég gyakori. Nem szégyen hát vizslára, bull-típusúra, agárra kabátot húzni! Nem hagytuk, hogy téli szőrt növesszen, hát adjunk  neki 🙂 Nagyon jó kis kabátok kaphatók ma már a legtöbb üzletben, van vízhatlan, softshell, béléses, mindenféle színben. Kutyaruhánál arra figyeljünk csak oda, hogy ha átázik, akkor ne hagyjuk rajta… Illetve, ha mozgatni visszük, akkor a futkosás idejére vegyük le róla, és a kimelegedés után adjuk rá újra.

Tripammer-fa

Tripammer-fa

Ha leesik a hó, akkor akad néhány plusz odafigyelni-való is, például, hogy ne egyenek havat. Az enyémek speciel meg vannak veszve érte, de igyekszem tiltani őket, mert ez bizony nem jó sem a toroknak, sem a gyomornak… A másik kellemetlenség, ami a szilárd csapadékkal jár együtt, a mancsok összefagyása. Főleg a szőrös mancsú (hosszúszőrű) kutyák vannak ennek kitéve, egyszerűen befagy a lábujjaik közti szőr, ami fájdalmas tud lenni. Megfelelő kozmetikával, kutyacipővel, vagy ötpercenkénti jégtelenítéssel lehet rajta segíteni.

Ha már hó, essen szó a szánkóhúzásról is. Mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hogy az első hó leestével befogják a Fifit a szánkó elé, hogy húzzon rajta X darab gyereket. Ha amúgy a Fifi edzett, jó kondiban lévő kutya, akkor ez teljesen rendben van, de ha szerencsétlent egy téli fókazsíros, félig-meddig medveszerű hibernációból rángatjuk a szánkó elé, az nagyon nincsen…

Húzóhám + edzett kutyák

Húzóhám + edzett kutyák

Főleg hideg időben. Gondoljunk bele, hogy éreznénk magunkat, mikor már nem voltunk futni/bringázni/edzeni egy-két hónapja, felszedtünk karácsony után némi bejglipocakot, és kimegyünk nagykabátban futni… Vagy pláne, ha sosem sportoltunk.

Örök paradoxonunk a téli muszájháj kontra téli edzés. Ezen a télen benti tartással hidaltuk át a problémát, így az egyébként csutkaszőrű staffordshire terrierünk, Maddox nem kapott extra zsírréteget magára, plusz továbbra is rendszeresen edzhető. Kint tartott rövidszőrű kutyáknál sajnos kötelező a fókazsír, viszont ezzel párhuzamosan az edzhetőség is romlik, hisz nem tudja már olyan jól leadni a hőt, illetve nehezebben fog mozogni. Ilyenkor nem marad más, mint félretenni az edzéseket, és csak szintentartást folytatni.

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​