A kutyák megfelelő kondíciója

A rövid válasz: Az, ami a kutya számára az adott életszakaszban a legegészségesebb. Ez idáig mindenkinek egyértelmű ám ha ezek megállapítására terelődik a szó, hamar kiderül, hogy rengetegen félreértik a fogalmakat.

Kövér kutyákat illetően rengeteg kifogással találkoztam már az évek során.  Van néhány könnyen cáfolható, pl. “Csak a szőre nagy.”  Csak meg kell simogatni az oldalát és felszínre kerül a valóság. A másik népszerű takaródzó szöveg : “Csak erős a csontja.” Hogyne, a csontja fedi le vastagon az összes bordáját…  A kedvencem pedig:  “Ez ilyen típus/fajta.” Valóban, nagyon népszerű mostanában a kövér fajta kutya. Mióta divat az ebtartás, az eddigi fő probléma, a tényleges éhezés helyét átvette az elhizlalás, ami bár sokkal kisebb gond, attól még nem egészséges. Szeressük hát a Fifit okosan, ne kizárólag parizerrel. Nézzük most sorra a különböző kondíciókat negatívtól pozitív felé:

A sovány kutya:  

Az éhező, “mínuszos” kutyánál nem csupán a bordák, hanem a háti- és ágyéki csigolyák is kilátszanak, a medence szintén. Súlyosabb éhezésnél a fejen is elkezd látszani a fogyás, a szőr kopott, a kutya izomzata gyenge, vagy szinte nincs is neki. Nagyon sokan egy kigyúrt, atletikus kutya láttán is felhördülnek állatkínzást kiáltva, pedig a különbség nagyon látványos. Elég csak az összbenyomást nézni, a szenvedő, valóban rossz állapotban lévő kutyák tekintete, kisugárzása is teljesen más, mint egy ereje teljében lévőnek. A ténylegesen sovány kutya láttán se rohanjunk azonnal a jegyzőért, legyünk toleránsak, és kérdezzük meg a gazdáját, mi az oka az állapotnak! Hagyjuk meg az ártatlanság vélelmét, hátha “csak” súlyos beteg, vagy éppen frissen mentett jószágról van szó és nem szándékos rossz tartásról (ezt egyébként az állatvédelmi törvény szépen meghatározza). Szívesen tennék be illusztrációt, de a szerzői jogok korlátoznak, saját felvételem pedig szerencsére nincs ilyen kutyáról.

DSC02715aa

Murphy bordáin jól láthatók az izomkötegek, ezek fedik le a csontokat

A sport (vagy mondhatni: ideális) kondi:

A kutya bordaíve jól kivehető, de nem üt át a bőrön, tapintva viszont könnyedén meg lehet számlálni a bordacsontokat. A csigolyái és medencéje fedett, itt a csontozat izommal vastagon borított, simogatással nem kitapintható. A kutya láthatóan engergikus, rendszeresen mozog, a szőre csillog. Rövid szőrű kutyánál az izomzat szépen kirajzolódik. A sport kondíció feltételezi a kutya aktív mozgatását, ezt kanapén heveréssel nem  fogja elérni! A szükséges izomtömeg felépítéséhez pedig megfelelő táplálékra is szüksége lesz. (Ezzel a témával még fogok később foglalkozni.)

A “kigyúrt”, edzett kutya: 

Ez az az állapot, ami láttán sportkutyás fórumokon repkednek a virtuális szivecskék, viszont nem tartható állandóan! A kutyán nem csupán kidudorodnak az izmok, hanem még az erek is látszanak, a csigolyák, és a medence izommal bőven fedett, a hasüregi háj is eltűnt. Alkati kérdés az izomzat nagysága, és a test arányai, de gyakorlatilag bármilyen kutyát lehet ilyen kondícióba hozni, más kérdés, hogy fog-e rajta látszani, hisz egy hosszabb szőrű fajtánál (mint amilyen az enyém) sokkal kevésbé mutat. Az ilyen kondiban lévő kutyáknak nyugalmi helyzetben sem látszanak a bordái, ám a bordaíven lévő izomzat igen. Az edzés fajtájától függően ez viszont változhat, gondoljunk csak a rövid- és hosszútávfutókra. Ha csak futással, pecával, úszással eddzük a kutyát, akkor inkább vékonyabb, szálkásabb marad, míg ha főleg súlyokkal tréningezünk, akkor több izom rakódik rá és nagyobb lesz a tömege is. (Erről is tervezek írni később.) Itt is szívem szerint beszúrnék egy képet, de mikor a mi kutyáink voltak ilyen kondiban, verseny előtt, nem készült róluk fotó.

m

Murphy nyugdíjasként: az izmok tömege láthatóan kisebb, de továbbra sincs elhízva

A hobbi, avagy “pet” kondi: 

Ez az az állapot, amit még éppen nem mondanék kövérnek, ám sportosnak sem… Az utolsó bordák még látszanak, ám az izomzat láthatóan nincs komolyabban dolgoztatva.  Becsapós lehet, hogy a zsír az izmok közé is beépül, ezért az extrém izomzatú (pl. bull-típusú fajták ) kutyáknál sokan gondolják, hogy “erős” a kutyájuk, holott ez nem feltétlenül igaz.

Kövér kutya, avagy “show” kondi:

Minden bőven fedett, még az izmok is… A bordázaton sem a bordát fedő izmok, sem a bordák nem láthatók, tapintáskor csak nyomással érzékelhetők, a combon lévő izmok is egy nagy masszának látszanak. Általában a kiállítási kutyákat ilyen kondiban tartják, mivel ezzel nagyobbnak tűnnek, és ez jobban imponál a bírónak. Egy nem kiállítási kutyánál maximum téli kondinak hagynám, amennyiben az udvaron van tartva. Egy ilyen zsírral rendelkező kutyát már nem lehet csak úgy edzeni. A testén – és a hasüregében – lévő zsír miatt nehezebben hűl, nagyobb terhet cipel, nem egészséges.

Nagyon kövér kutya:

Amire már nincs mentség… Mellkas-has-ágyék egy nagy zsíros massza, izomzat több centi háj alatt. Szintén nem típusfüggő, akármilyen fajta elhizlalható ilyen mértékben. Illusztrációt ismét nem tudok mutatni.

Visszatérve a tézismondathoz, az idális az, ami a kutya adott életszakaszában a legjobb teljesítményt nyújtja számára. Nem a kutyafuttatós fél-idegeneknek kell hinni, mikor lesoványozzák a kutyát, hanem a Fifinek. Természetesen nem arra gondolok, hogy ő tudja mennyit kell ennie, hiszen a kutyák evolúciósan falánkok, ritka kivételek azok, akik ad-libitum etetéssel sem hiznak el. A teljesítményét figyeljük! Ha túlsúlyt cipel, a meleget sem fogja annyira tolerálni, hamarabb kifárad séta, játék alatt, és ez nem csupán a sportkutyákat érinti, gondoljunk csak bele, hogy éreznénk magunkat egész nyáron bundás kabátban? A kutyák számára az a több centi háj bizony rengeteget számít, főleg, hogy a hőleadásuk nagyon korlátozott… És akkor még bele sem merültünk az ízületi deformitások, érrendszeri betegségek, cukorbetegség külön cikket érdemlő hosszú sorába, amit szintén okozhat a túlsúly. Gondoljunk arra, hogy a Fifinek sokkal könnyebb fogyóznia, mint nekünk, adjuk meg neki az egészséges testalkatot, amit megérdemel.

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​