Fagypont

Alkalmazkodunk a környezetünkhöz, mint egy kaméleon. Így van ez a hőérzetünkkel is. Szoktatnunk kell a testünket és az agyunkat is az egyre hidegebb időjáráshoz. Menj bringázni tíz fokban, ötben, fagyponton és azalatt is. Ismerkedj a felszereléseddel, a ruházatod tulajdonságaival! Mennyire légáteresztő, mennyire hőtartó az adott darab.

Ősszel-télen, az első hideg napok beköszöntével a sportolni vágyók általában két választási lehetőség előtt állnak. Vagy meleg pokrócba bugyolálják magukat egy bögre forró teával a markukban, várva a tavaszi rügyfakadásig, vagy felveszik a kesztyűt (meg a sapkát-sálat) a hideggel és közelgő mínuszokkal. Ők azok, akiknek a pokróc-tea jutalom, nem előzmény.

IMG_20160227_083603

A kulcs a hőtűrésünk felfedezése – egy igazi ismerd meg önmagad kurzus. A megoldást sosem a klasszikus nagyszülői intelem jelenti, (“minél több réteg, annál jobb”) hanem a megfelelő és valóban szükséges rétegek összegyűjtögetése, magunkra húzása. Él a közhely, akár az ujjlenyomatunk, ahány ember  annyi hőérzet. Mindenki máshogyan éli meg a hideget, a meleget, mindenkinek más igényei vannak öltözködés terén. A hűvös évszakokban bringázóknak egy jó tanács és egyszersmind örökérvényű noszogatás: a hideg idő senkinek sem meleg. A technikai sport-textilgyártók végtelen alternatívát kínálnak, ma már nem kell kompromisszumot kötni se a divat, a technicitás, a márka, se pedig a kényelem terén.

Két éve bonyolódtam alkuba az ördöggel és azóta várom minden porcikámmal az őszi-téli szezont, jobban, mint a nyárit. A cyclocross, bár nem téli olimpiai sportág, de abszolút fagyos buli, egészen más dimenzióba kényszeríti az ember szélső értékeit.

20160310_150522

A tűrésküszöbünk minden szempontból formálható, tágítható. Képesek vagyunk elviselni nagyobb zajt, erősebb fényt vagy éppen rosszabb láthatóságot magunk körül. Alkalmazkodunk a környezetünkhöz, mint egy kaméleon. Így van ez a hőérzetünkkel is. Szoktatnunk kell a testünket és az agyunkat is az egyre hidegebb időjáráshoz, mint a hegymászók az akklimatizációs túrák során a tengerszint feletti magasság egyre emelkedő szegmenseiben. Menj bringázni tíz fokban, ötben, fagyponton és azalatt is! Ismerkedj a felszereléseddel, a ruházatod tulajdonságaival! Mennyire légáteresztő, mennyire hőtartó az adott darab.

Ha képletet kellene alkotni, akkor az első zárójelben a következő értékeket kellene számolnunk: intenzív, rövid kerékpározás vagy konstansabb hosszú? Előbbi esetében általában pontosan egy réteggel kevesebbet kell viselnünk, mint amit amúgy magunkra húzunk, utóbbinál pedig talán éppen eggyel többet. Mióta cyclocross-ozom eléggé megerőszakoltam a saját hőháztartásomat, a belső szabályaimat mindenképp. Azok közé tartozom, akik őszintén hisznek a bőrlégzésben. (Bár, állítólag erre csak a békák képesek…ugyan már!) A belső komfortzónámhoz, a maximális teljesítmény leadásához minél több szabad bőrfelületet kell biztosítanom, mert máskülönben úgy érzem magam, mintha gúzsba kötöttek volna. Már a tavaszi, őszi hűvösebb napokon is csodálattal adózom a nyakig bebugyolált hosszú mezes, hosszú nadrágos bringásoknak, nemhogy melegebb időben. Plusz öt fokig rövid vagy háromnegyedes nadrágban bringázom, plusz tízig rövid mezben. Nagyon jó alternatívát nyújtanak még az úgynevezett őszi-téli egybemezek is, ezek általában rövid nadrágrésszel és hosszú ujjakkal rendelkeznek, az anyaguk vastagabb pár milliméterrel és belső felükön bolyhosak.

20160227_070604

A legjobb eszközök a hőérzetünk legoptimálisabb beállítására érdekes módon talán nem is a „fő” ruházati elemek, hanem a kiegészítők. Egy megfelelő minőségű hosszú ujjas kesztyű, lycra sapka, láb- vagy karmelegítő (pali), téli zokni, esetleg szél-mellény mindennél hálásabb fegyvertársainkká válhatnak. Ráadásul kisméretűek, könnyen megszabadulhatunk tőlük, a kerékpáros zsebek feneketlen mélységébe vagy egy hátizsákba tuszkolva ezeket – örökre elfelejtve a kölyökidők derékra kötött pulóvereinek látványát.

20160226_083426

A téli tekerések, edzések alkalmával talán kevésbé rettegett, de a megfázásnál is nagyobb veszély a sérülés. Ha ennek elkerülésére nagyobb gondot és több időt fordítunk, már megspóroltunk egy felesleges réteg ruhadarabot. Alaposan melegítsünk be, használjunk erre a célra szentesített krémeket, olajakat – a bedörzsölésükre szánt két-három perc többletidővel, eredményesebb, élvezetesebb perceket, órákat tudhatunk majd magunk mögött.

Egy szó, mint száz: Télre, hóra, fagyra fel!

A hideg nem csapás, hanem áldás.

Dovák Dávid

Dovák Dávid

Nekem az írás olyan, mint a fotósnak valamit a lencse végére kapni. Úgy szeretem a toll hegyére tűzni a szavakat,... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​