Kutyák vs tonnák

A zene dübörög, a tömeg hajrázva morajlik, a háttérben a versenytársak ideges ugatása zúg. De az egészből nem hallasz semmit. A pályán csak ketten vagytok, Ő meg TE és semmi más nem számít. A szemedbe néz és vár a szavadra, hallod a sípszót valahol a távolban és indítasz. Először csak hívod, kezedben a játékával, aztán ahogy látod, hogy próbálja megindítani a kocsit az adrenalin megindul és azon kapod magad, hogy ordítva biztatod, ő pedig megindul a súlyokkal megrakott kocsival, a körme belemélyed a pálya borításába, az orra a földet súrolja és megy előre. Fogynak a méterek, te araszolsz hátra, ő pedig követ. A lábad egyszer csak lecsúszik hátra, elértétek a végét, még néhány centi... a síp megszólal, a kocsi átgördült a vonalon, elhúztátok!

A súlyhúzás eredetileg a szánhúzósport egyik alfajaként alakult ki, aztán ahogy a bull-típusú terrierek kikerültek az arénákból és gazdáik rájöttek, hogy milyen tehetséggel bírnak ebben a szakágban, szépen lassan átvették az uralmat. Manapság pedig alig látni nem bull-típusú kutyákat. E fajták akarata és hihetetlen fizikai ereje teszi őket ebben a sportágban a legsikeresebbé.

J0130374

Népszerű motivációs eszköz (más néven “csali”) a szőrös állatbőr

Magyarországon már több, mint tíz éve rendeznek európai színvonalú versenyeket. Többször szerveztünk már Európa- sőt, idén “Negative Weight Pull” kategóriában világbajnokságot is.

A szabályok nem túl bonyolultak. A pálya 5 m hosszú, a rajta könnyen guruló kocsi elé kötik a kutyákat súlyhúzó hámban, amit 60 mp-en belül kell elhúzni. A kutya nem érhet hozzá a felvezetőhöz sem a motivációs eszközhöz. A súlyokat 100 kg-ként teszik a kocsira, a szervezők szabják meg, hogy hány emelést lehet maximum kihagyni. Innentől csak a gazda taktikájára van bízva, hogy hány kg-nál száll be a versenybe és utána milyen közökkel teszik magukat próbára újra és újra.

DSC08023

A legpraktikusabb felkészítési mód a gumihúzás

A súlyhúzás komoly fizikai munkát igényel a kutyától és nem kevesebb mentális teherbírást. Erre a sportra mindenképpen fel kell őket készíteni elsősorban testileg, de szoktatni kell őket ezzel párhuzamosan a vontatás zajához és ahhoz az el nem hanyagolható tényhez, hogy a mögöttük haladó kocsi a sok súly alatt egy kisebb autó méreteivel bír, ami ijesztő az első bálozó kutyák többségének. Ugyanígy, már az első alkalommal szükséges a speciális súlyhúzó hám, ami abban különbözik a hétköznapi sétáltató és ún. “power” hámoktól, hogy anyagában sokkal erősebb, vastagabb és általában párnázott. A fazonja kifejezetten az alacsonyan rögzített tárgyak elhúzására szolgál, a hátsó lábaknál pedig egyfajta távtartó rúd található, ami a hám hátsó részének a kutya fenekére feszülését hivatott megakadályozni.

253439_1738458512540_7765859_n

Jól látható a távtartó rúd szerepe

A kutyák fizikai felkészítését nem érdemes félvállról venni. A profik már fiatal kutyákat elkezdik alapozni a későbbi edzésekhez, a húzás stílusához és az alapvető parancsokhoz. Gyakorolják hogyan lehet “bekapcsolni”, lendületbe hozni a kutyát. Egy-másfél éves kor után fokozatosan edzik az izomzatot és a kardio-vascularis rendszert.

225444_1705571970397_4899083_n

1000kg soknak tűnik, pedig a magyar rekord 5000kg felett van!

A gondosan, szakértelemmel felkészített kutya számára a súlyhúzás nem okoz sérülést!  Az ország első súlyhúzó versenyzői ma már tíz éves koruk felett járnak, és mindegyikük egészséges, ízületeik nem torzultak, rácáfolva ezzel a sportot támadók főbb érveire. A kutyák számára ez az aktivitás nem jár kényszerrel, minden esetben saját lelkesedésük révén húzzák el a súlyokat, kényszeríteni nem lehet őket, étellel csalogatni őket pedig az összes versenyen tilos! Aki találkozott már pörgős, aktív terrierrel jól tudja, hogy ezen kutyák számára nagyon fontos a lemozgatás, a fizikai-mentális fárasztás, amire jó megoldást nyújt ez a sport.

A versenyeken bármilyen fajta kutya versenyezhet, de előnyt élveznek az extrém izomzatú, könnyen motiválható, híresen kitartó és jó hőleadó képességű fajták – jelesül a bull-típusú terrierek.

67830_1474657077669_1765034_n

Jetta élete első versenyén 3. helyezett lett 🙂

A versenyeken a helyezések általában súly-index alapján történnek, tehát az elhúzott súly és a kutya tömegének aránya alapján. Minél kisebb egy kutya, annál jobbak az esélyei.

Ragnar pályaedzésen

Ragnar pályaedzésen

A versenyeken szoktak szervezni extra számokat is, népszerű a futópad-sprint (ekkor egy önhajtott padon időre futnak a kutyák), a kötélhúzás (amikor egymással szembeállított kutyák viaskodnak a hurkával, vagy vastag kötéllel a szájukban) és a magasugrás, illetve a falmászás is. A kötélhúzás és a futópadsprint egyébként mostanra olyan népszerűvé vált, hogy szerveztek már csak ezen számokra is külön rendezvényt, így például Szlovákiában különösen komoly hagyománya van a kötélhúzó versenyeknek.

Összességében tehát remélem érthető, hogy miben rejlik ennek az egyébként egyszerűnek látszó sportnak a nehézsége. A versenyen nagyon bonyolult dolgunk nincs, de az odáig tartó felkészülés igazán nehéz lehet.

Sok mindenre kell figyelni, mint például a kutya megfelelő súlyának kitapasztalása, annak beállítása, az étel adag pontos kimérése, az edzésterv összeállítása, a felszerelések kiválasztása, a taktikázás a súlyokkal (melyik súlynál kezdjünk, hányasával indítsuk, ne ugorjunk túl nagyot, de ne húzzon túl sokszor a kutya), az erre szánt hajnalok és éjszakák (mert nyáron a kánikulában nincs más lehetőség edzeni)…  ezek mind-mind fontos szempontok ahhoz, hogy egy versenyen eredményesen szerepeljünk.

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​