…mint púp a hátamra

Bár e sorok gépelése közben épp egy üdítő hideghullám éri el hazánkat, a hőségtől koránt sem szabadulunk ilyen könnyen. Izzadunk, ha lemegyünk a pékségig, verejtékezünk, ha lehajolunk befűzni a cipőnket, patakzik rólunk a víz, ha lefutjuk az esti körünket és persze, önnön levünkben pácolódunk, ha nyeregben ülve faljuk edzőkörünk kilométereit. Szervezetünk literszám ontja magából a sós folyadékot, mi pedig azon kapjuk magunkat, hogy sivatagi délibáb-kaktuszokat vizionálva epedezünk egy üdítő korty víz után.

Inni kell, mert inni kell. Országútin a legkézenfekvőbb megoldás a kulacs. Egyszerű, nagyszerű, kéznél van, esztétikus, hátunk sem fő meg, élvezzük a szél hűtését, meg hát, virsligumin gördülve hogy néz már ki egy hátizsák…

Vannak viszont azok a szituációk, amikor a magunkkal cipelt kiegészítők mennyisége-mérete szükségszerűvé teszi a púpot a hátunkra. Jómagam sokáig idegenkedtem a fenti okok miatt az ivózsákoktól, viszont pár éve, ahogy kerékpározási szokásaim elkezdtek eltolódni a bütykös gumis szakágak felé, azon kaptam magam, hogy egyre többször ragadok víztasakos hátizsákot. Márkánk támogatásának jóvoltából lehetőségem nyílt három kerékpár-specifikus víztasakos zsákunk hosszú távú tesztelésére. Az alábbi sorokban ezeket fogom bemutatni.  A b’Twin kínálatában -sokak számára bizonyára már megszokott módon- a termékek nevében található számkód az adott cikk technikai tulajdonságaira utal. Minél magasabb a szám, annál inkább lesz alkalmas a rendszeres, intenzív felhasználásra.

DSC_0050

Első zsákom az 500-as nevet kapta a keresztségben. Három literes űrtartalommal bír, melyet 1 literes víztasak egészít ki. Az első használatnál a legnagyobb előnyeként azt tudtam elkönyvelni, hogy a tasakban tárolt víz sokkal tovább maradt hideg, mint amit a kulacsban viszünk magunkkal. A vízzsák teljes szélességében nyitható, ez a tisztán tartását nagyban leegyszerűsíti. A tárolórekeszek számát elégségesnek találtam, ha a szerszámokon kívül nem viszünk magunkkal plusz ruhadarabokat. (legfeljebb egy váltó pólót) Egy rövid, fél-egy órás kiránduláshoz ideális választás. A kis felületen támaszkodó hátrész még épp elég szellőzést biztosít, a mesh hálós, perforált habszivacs betétek pedig a légzőképességet hivatottak elősegíteni. A  pántokon is átfúj a szél, bár van az a hőség, amikor nincs az a hi-tech alapanyag, ami ne ázna át… A mellen összeérő pántok rögzítése egy nagy, ovális, tépőzáras tappanccsal valósul meg. A finom beállításokat így sajnos el kell  felejteni, de ha valaki nem rabja annyira a száz százalékos testreszabhatóságnak, mint jómagam, akkor valószínűleg fel sem fog tűnni neki ez az apróság. A táskát teljesen kitömve előfordulhat, hogy úgy érezzük, mereven eláll a hátunktól, de ez minden kis méretű zsáknál előfordul, pláne, ha egy, a hossz kétharmadát kitevő kézipumpa is a csomag része.

DSC_0051

Új év jött, vele új zsák, ezúttal az  520-as modell. Ez már kinézetében is jobban hasonlít egy valódi sportzsákra. Befogadóképessége mind a tárolórekeszek, mint a víztasak tekintetében duplája az előzőnek.
A jól elkülönített belső zsebek és cipzáras, hálós rekeszek megegyeznek az 500-assal, az igazi újítást a pántok kialakítása hozza.
Formázásuk anatómiai megfontolások alapján történt. A felső részen összeérnek, egy rést hagyva a zsák teste és maguk közt a kikandikáló vízcsőnek. A mellkason kis ívet formálva kanyarodnak hónunk  alá. Ezen a darabon már nem önmaguk érnek össze, hanem egy közöttük összecsatolható plusz pánt. Ennek nem csak hosszát, hanem mellkasunkon elfoglalt magasságát is tetszőlegesen állíthatjuk, a stabilitást pedig egy csípőpánt fokozza. Ezek tudatában sokkal szélesebb mosollyal vágtam bele a tesztelésbe.

DSC_0053

 A két literes víztasak már bőven elég folyadékot fogad ahhoz, hogy ne kelljen az első forrásnál újratölteni. A tárolórekeszekbe a kötelező túlélőcsomag mellé akár vastagabb pulóver is kerülhet. Sajnos, maximálisan kihasználva a befogadóképességet, ennél is előfordulhat, hogy nem fog felsimulni a hátunkra, de okosan megválasztva a magunkkal cipelt tárgyakat, és ügyesen hajtogatva a ruhadarabokat, elkerülhető ez a jelenség.

Táska-flottám legújabb darabja, átugorva két kategóriát, a 920-asok kasztjába tartozik. A kollekció zászlóshajójaként mindent tud, ami egy modern hegyikerékpáros zsáktól elvárható.

DSC_0025

Nézzük sorban! A 3 literes víztasak egész napos, vízvételi lehetőséget nélkülöző túrákhoz is alkalmas, a 14 literes tárolókapacitás pedig minden szükséges kiegészítőt elnyel. A pántok teljesen új megközelítés szerint készültek, az „ejtőernyős” kialakításnak köszönhetően a vállról lefelé indulva, szinte párhuzamosan tartanak mellkasunk középpontja felé, majd a jóval hónunk alól induló alsó részekkel egy nagy, kamera rögzítésére is alkalmas fém csattal kapcsolódnak össze. Ezen mind a négy beérkező pánt hossza állítható. Azon kívül, hogy bombabiztos rögzítést kapunk, karjaink mozgásszabadsága is megnő. Ráadásul mintha több levegőt is kapnék ezzel a kialakítással, a súly eloszlik csípőm és a vállaim közt. A csípőpántok szivacsos párnákkal egészültek ki, melyek külső, hálós részeibe energiaszeleteket helyezhetünk. Ezek mögött, a zsák oldalán további hálós részek találhatók. A víztasak külön cipzáras rekeszt kapott, mely mögött elrejtve a vékony zsebben egy, a vastagságához képest meglepően kemény habból készült protector található. Teszteléséhez természetesen nem vetettem magam háttal a szikláknak, de a kivett lapot hátamnak támasztva, pár, franciakulccsal rámért ütést remekül kivédett… 🙂 Abból a szempontból is megfontolandó egy ilyen zsák beszerzése, hogy bizonyos versenyeken kötelező a gerincvédő viselése, viszont kiváltható egy ilyennel.

DSC_0017

Szellőzés tekintetében, a méretekből fakadóan, kompromisszumot kell kötnünk. A háton található, elálló hálós párnák viszont, a protector merevségével kiegészülve, „szélcsatornákat” hagynak hátunk és a zsák között, így érdekes módon sokkal szellősebbnek érzem ezt a modellt, mint kisebb társait.

A korszerű montis zsákoknál már alap a kihajtható sisakzseb, mely segítségével a lejtőzés előtt kicserélhetjük sisakunkat egy full-face darabra, vagy ebben hordhatjuk fel térdvédőinket is. Ennek külső oldalán található a sok hasznos rekesszel és hálós zsebbel ellátott szerszámtároló rész. A külső oldalon egy további kis zseb mellett egy kifejezetten ilyen helyre szánt világítás rögzítésére alkalmas akasztót találunk. Alul  egy rejtett zsebben esővédő huzat bújik meg, melyet felgombolva nem csupán az átázástól, hanem az eső utáni sártól is megóvhatjuk zsákunk. Ha kevés dolgot vinnénk magunkkal, az alul található szűkítő pántokkal vékonyabbá varázsolhatjuk csomagunk, illetve így a súlypontot is közelebb tarthatjuk testünkhöz.

DSC_0007

Nagyon nehezen tudnék bármibe is belekötni ezen a zsákon, annyira egyben van. Más márkák hasonló árú termékeivel összevetve nem is találunk összehasonlítási alapot , sokkal inkább az árkategória kétszeresétől találunk versenytársakra. Ha nagyon szőrös szívű akarok lenni, akkor a szerszámos rekesz cipzárjára járna pontlevonás, az egy kocsis kialakítás miatt, de úgy érzem, a többi előny mellett ezzel együtt lehet élni.
Remélem, sikerült támpontokat adnom zsákválasztás előtt álló sporttársaimnak. A kollekció további darabjait és a kapcsolódó kiegészítőket pedig megtaláljátok webáruházunkban!

 

        

Nagy Gábor

Nagy Gábor

Gyermekkoromban megérintett a forgó kerekek giroszkópikus hatása , a kétezres évek közepe óta pedig inkább életmódnak tekintem a bringákhoz fűződő... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​