Egy sérülés lélektani hadviselése

A sérülésnek van egy lelket facsaró kegyetlensége. Főleg úgy, hogyha nem is fáj annyira, de tudod, hogy a szervezeted most nemet mond, miközben te igennel válaszolnál.

A sérülésem története ott kezdődött, hogy az intenzív sportolásra (squashkerékpár, néha foci és ehhez a szokásos futó edzések) nemet mondott a térdem. Ekkor azt hajtogattam magamnak: ez csak egy kisebb fáradás, nem lesz gond. Hát, nem így történt. Sajnos kaptam egy “eltiltást” a doktor úrtól, csupán annyi engedménnyel, hogy olykor tessék elmenni úszni. Nem köszöntem meg az életnek.

Mindez lassan 5 hónapja történt. Még az első 2 hét eltelt úgy ahogy. Aztán elkapott a hiányérzet: Nincs edzés? Nincs szaladás? Nincs stresszlevezetés? Nincs labdakergetés? Nincs küzdelem? Nincs cél, amit elérhetek? … Nincs. Áuu!

Igen, jött egy kis  depresszív hadviselés. Támadásba lendült a csüggedés. Én meg elhagytam, pontosabban nem tudtam hova is raktam a vértemet, hogy védekezzek ellene. Pár személy akadt, aki elsütött nyugtatónak szánt szavakat, de nem ez adott kardot a kezembe. Magamban kellett megtalálnom azt az utat, azt a “kardot”, ami kimondatta velem: ez csak egy sérülés, felépülsz és nem csak futás lesz, hanem duahlon, triatlon is! A múlt sikereire gondolva, abból a jövőbeni várható sporteredményeket tervezgetve a mai napig azzal fekszem le, hogy holnaptól egyre közelebb a visszatérés. Azaz csak azt ajánlhatom, hogy pozitívan, pozitívan! Na meg sok tippet kaptam kiváló lábszorítókról és kúrákról, melyeket használva már a terepfutással barátkozom.

Végezetül egy rövid történet arról, hogy mennyire fordulatos az élet. A betervezett CEP Fehérvár félmaratont a sérülésem miatt ki kellett hagynom. De mit ad Isten? Egy vihar miatt elmaradt a királynék városában az esemény, melyet így augusztus 7-én pótolnak. És indulhatok? Igen! Ott leszek/leszünk váltóban.

Számomra a tanulság, hogy a megfelelő regeneráció, az óvatos, mértékletes, nem túlvállalt edzésmunka a kulcsa az egészséges sportolásnak. Na és persze a szervezetünkre való figyelem, mert az mindig jelez, épp hogy nem szól, hogy STOP!

 

 

Dimény Zsolt

Dimény Zsolt

Azért ragadtam képzeletbeli tollat, hogy leírhassam nektek Zsoca és a világ futásbirodalmának történeteit! Szeretném átadni a szaladásban megtalált sportélményeimet, tapasztalataimat... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​