UgaTúra

A kutyával túrázás az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ennek köszönhetően az utóbbi időben egyre több olyan teljesítménytúrára nevezhetünk, amelyet kifejezetten kutyások számára rendeznek. Nemrégiben nyitotta a szezont az Ugatúra a Mecsekben, erről következzék egy rövid beszámoló.

Az UgaTúrát a mindenható szociális háló dobta fel az üzenőfalamon néhány héttel az esemény előtt. Ez a néhány hét pont elég volt arra, hogy szabad hétvégét kérjek, és izzítsam a baráti kört: túra lesz! A szervezők nagyon jópofa logót készítettek, ami a kitűzőre is felkerült – bevallom elsősoron ezért a kis csecsebecséért neveztem – ezen kívül készültek a szokásos frissítőkkel és néhány kutyáknak szánt ajándékkal is.

UgaTúra kitűző

UgaTúra kitűző

No de haladjunk sorjában…

Valószínűleg a rutintalanság volt az oka, hogy akadt néhány furcsaság a szervezés körül. Az útvonalakat például nem kívánták megosztani a szervezők a nevezőkkel. Utóbb kiderült, hogy mindez azért történt, mert többen jelezték, hogy nevezés nélkül járnák le az útvonalat. Nekünk továbbra is furcsa ez a hozzáállás, de az főleg, hogy miért akarna valaki megspórolni egy 300 (igen, jól írtam, csupán háromszáz!) forintos nevezési díjat? Amit egyébként jótékony célra ajánlottak fel a szervezők?!?

13336061_1091710447542175_6494448177523797209_n

Rajtfotó

Az ellenőrző pontokon kutyás szakemberek, állatorvos, kutyakozmetikus, kiképző álltak és minden alkalommal jutott valami a kutyáknak is, a jutifalat mellett insecticide-es átfújás például. Több ellenőrző ponton készítettek csapatfotókat a pontőrök, ez is egy nagyon kedves gesztus volt.

13335889_252294305136416_2850516900814828113_n

Egy kis tápkóstoló a kutyáknak (és a legnépszerűbb Quechua hátizsák)

Mivel alapvetően hobbistákra és kezdő kirándulókra számítottak a távok is lájtosak voltak, 6 illetve 10 km. Az égervölgyi kiindulópont és a távok rövidsége a Mecsek földrajzával behatárolta nagyjából a lehetőségeket, így mindkét útvonal közepes szintemelkedéssel izzasztotta meg a túrázókat. Mi a 10-es kört választottuk, ez az Égervölgyi tótól a kék kereszten haladva az Éger forrásig vezetett, onnan a piros jelen át a Farkas forrásig mentünk, ahol erdei úton mentünk fel a Pálos kolostor romjaiig. A romok az egyik kedvenc helyünk a Mecsekben, az egyik legjobb fotóhelyszín is. Ez volt egyben a visszafordító, a legrövidebb úton, a zöld körön mentünk le Éger-tetőn át vissza Éger-völgybe. A kilátónál egész tömeg verődött össze, és hallatta magát a közelgő vihar is, így a bandázást rövidre fogtuk, és igyekeztünk hamar leérni. A célban az oklevél mellé tápmintát is kaptunk, no meg persze a cuki kis kitűzőt. A vihar szerencsére nem siette el, volt még időnk beugrani Teca mamához egy limonádéra.

Nekünk limonádé és fagyi, nekik egy tál víz és pihi a hűs kövön

Nekünk limonádé és fagyi, nekik egy tál víz és pihi a hűs kövön

Összességében kellemes túra volt, nem voltak konfliktusok a kutyák között sem, pedig többségük szabadon élvezte a túrát, mi nagyon jól éreztük magunkat, jeleztük is a szervezőknek, hogy legközelebb nyugodtan tervezhetnek “bátrabb” távokat.

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​