Vigyázat élősködők…!

Itt a tavasz és sokan úgy vagyunk ezzelo az évszakkal, hogy amint kisüt a nap, rögtön késztetést érzünk a szabadban való mozgásra és a kirándulásra. Fontos azonban a kutyákat tekintve résen lenni és nem megfeledkezni a kullancsok és bolhák elleni védelemről.

De ugyanez igaz saját magunkra is. Mindenki, akinek van házi kedvence jól tudja mitől kell tartani és miért is érdemes ezektől az élősködőktől védeni kedvencünket.

Sok termék létezik a piacon ami ezektől a kártevőktől megóvja állatainkat (nyakörv, spray, cseppek), most azonban szeretném az alkalmat megragadni és az én egyik kedvencemetn, egy jutalomfalaton alapuló terméket megismertetni Veletek. Ez a bravecto.

Mint anya, fontosnak tartom, hogy az adott kártevőírtónak ne legyen hatása a gyerekeimre. Erről bezséltem is az állatorvossal és ő ajánlotta a Bravectót, ami egy jutalomfalat, mégis megóvja 3 hónapig kutyáimat a kullancsoktól. Nálunk ez azért is fontos, mert rengeteget sétálunk erdőben.

5_2

Amit fontos tudni, hogy a kullancs a benne levő fertőzéseket mindig csak vérszívás közben tudja továbbadni. Ha még azelőtt elpusztul, akkor nem fertőz. Ráadásul a kutyába bejutott kullancs szeret ide-oda mászkálni a bundában, mielőtt a bőrhöz férkőzik… Sokan hiszik azt, hogy a kullancsellenes szerek valamiféle védőburkot képeznek az állat körül, amelybe a kullancsok már bele sem mennek, pedig ez nem így van!

 

A különféle kullancs elleni szerek két nagy csoportba sorolhatók:

  1.  Az egyik az ún.kontaktméreg, ami csak akkor működik, ha akullancs (vagy akár a bolha) egy rövid ideig érintkezik a szerrel, összekeni magát vele, és így veszi fel a mérget. Így a kullancsnak (bolhának) egy kis ideig benne “kell” lennie a kutyában ahhoz, hogy elpusztuljon.
  2. A másik gyógyszercsoportban a szer avérrel kering a szervezetben. A mérget a vérszívó az első vérszívás alkalmával veszi fel és ezután pusztul el. Ebből is az következik, hogy ebben az esetben is találhatunk az állatban élősködőt.

 Persze az első kérdésem az volt, ha bele megy a kullancs nem kapja el a fertőzést? Ő csak mosolygott és megnyugtatott, hogy ő még nem kezelt olyan kutyát akinél Bravectót használtak és fertőzött kullancstól fertőzést kapott volna.  De ahogy teltek a hónapok egyre bátrabb voltam és mondhatom működött, nyoma sem volt egy kártevőnek sem.

 Süt a nap irány a természet…

 

 

 

Koncz Andrea

Koncz Andrea

Koncz Andreának hívnak, 32. éves vagyok, 2 gyerkőc és 4 kutya anyukája. Amióta az eszemet tudom mindig érdekeltek a sportok... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​