Szívem csücske: a terelés

A terelés tipikusan az a műfaj, amit - nem mezőgazdasági emberként - nem fogunk tudni igazán értékelni mindaddig, míg egy ösztönerős kutyával ki nem próbáltuk. Utána viszont hipp-hopp beszippant, és azon kapjuk magunkat, hogy alig várjuk, hogy újra bokáig tapossunk a sáros trágyában apró patájú, hosszú szarvú ördögöket hajkurászva a Fifivel.

Annak ellenére, hogy milyen pásztorhagyományokkal rendelkezik Magyarország, sajnos valahogy elkerült minket a sportszerű terelés és terelőversenyek kialakulása. Míg Angliában és Franciaországban, is szép hagyományai vannak, nálunk csak az utóbbi évtizedben kezdett elterjedni, hogy a “juhászok” összevessék kutyáik képességeit. No persze most már az igazi juhász egészen ritka a versenyeken, mióta a növekvő számú magyar terelőbázisokon a városi kutyásoknak is lehetősége van gyakorolni.

Tetőtől-talpig Kalenjiben, az új nyári pásztortrend :)

Tetőtől-talpig Kalenjiben, az új nyári pásztortrend 🙂

Agrárosok előnyben!

A terelés alapvetően mezőgazdasági munka és aki nem erről az oldalról közelíti meg, azt érhetik meglepetések… A sport része a sérülés (apró paták tipornak, bizony!), a kutya fizikai büntetése (néha repül a pásztorbot), a szagok, trágya, sár, elcsúszás, szóval csupa mocskos és “nemszeretem” dolog. Miért éri meg mégis? Általában az a pillanat rabolja el az embereket, amikor a kutyájuk szemében először csillan fel az ösztön, mikor látják, mekkora boldogság ez számára.  A kutyáknak az elégedettség és mély alvás legfőbb titka az ösztön-szintű kielégülés, amit egy terelőkutya számára értelemszerűen ez a munka tud biztosítani. Nem utolsósorban pedig a legfontosabb mezőgazdasági tényező: a birka érték, hovatovább érző állat, így az ő jóléte és tisztelete kell, hogy a legfontosabb legyen a terelőmunka során.

Pogo terelés után, boldogan

Pogo terelés után, boldogan

Hogy lesz egy juhászkutyából terelőkutya?

A terelőkutyát nem a fajtája teszi. Az ösztön megléte a kulcs és bár elérhetünk eredményeket kizárólag engedelmességgel (mint pl.: triebbal) valós munka közben egy szorult helyzetet csak ösztönerős kutya tud megoldani! Ezt a képességet évente több, hivatalosan szervezett ösztönpróbán van lehetőségünk felmérni. Nem minden kutya indul el azonnal, némelyeknél több szeánsz szükségeltetik ahhoz, hogy felébredjen benne az öröklött tudás. A terelő magatartás voltaképpen egy megszakított vadászat: szemezés, cserkelés, hajtás a fogás nélkül. Az avatott szem jól meg tudja különböztetni a bizonytalan “vadászó” kutyát a kemény terelőtől, ezért fontos, hogy szakember felügyelje a próbatételt. Az évek során nagyon sok juhászkutya fajtát láttam terelni akár versenyszerűen is, szóval bármilyen nációból is származik a Fifi, ha van kedvünk hozzá, érdemes kipróbálni!

Nova, a border collie első terelése

Nova, a border collie első terelése

Nem könnyű a kezdet…

Az első szárnypróbálgatások során gyakran látni trénert és handlert (=kutyavezető) amint kézenfogva hátrafelé futnak a birkák elől, akik farában ott viháncol egy ösztöneit bontogató, roppant boldog kutya. Bármilyen mulattató ezt a karám külső széléről figyelni, odabent izzasztó munka folyik, amit a rutintalan handler általában sikertelenül próbál megérteni. Magam is végigjártam ezt az utat, sőt, a legügyetlenebbek közé tartoztam (és mostanra sem lettem sokkal ügyesebb), pontosan tudom milyen az, amikor az embernek kívülről üvölti a tréner,  hogy “Balra fordulj! Mondom balra, a BAL FÜLED FELÉ!” és persze sokadjára is jobbra fordulok, mert mindenütt birkák vannak, a szarvuk beleáll a fenekembe, a patáik kiszaggatják a cipőmet és egyébként is a kutyám, mint az őrült fut körbe-körbe… Időnként borzasztó hosszúnak látszik az út a kiegyensúlyozott pályamunkáig, vagy akár csak a addig, hogy megértsük mi történik körülöttünk, de a jó dolgok már csak ilyenek: nem adják könnyen magukat.

Jettával, mikor még kerestem a bal fülem

Jettával, mikor még kerestem a bal fülem

Az első lépés után…

Ha már eljutottunk odáig, hogy a nyáj van középen, a kutyám az egyik oldalt hajtja, én pedig a másik térfelet uralom (ezt hívjuk balansznak), nos, akkor tudunk továbblépni az egyenes haladásra.  Ha megy a balansz és a kutya jól fektethető, akkor a HWT (herding working test, terelő munkavizsga) csupán gyakorlás kérdése.  A border collie-k és kelpie-k munkavizsgája és versenyei különböznek a “tradícionális fajtákétól”,  mivel teljesen más stílusban dolgoznak.  Minden más terelő kutya a TS (traditional style) kategóriába tartozik.

(Videó: egy kis terelős életérzés, balansz és elhajtás Jettával)

Ha esetleg kedvet kapott valaki, hogy kipróbálja ezt a sportot, akkor a Vasadi Herding Training Center-ben, a Portelken elhelyezkedő Szarvas Tanyán vagy a székesfehérvári Patkó Gabriellánál tudja megtenni, a border collie-kat pedig jelenleg Bánkon a Bánki Terelőbázison és a Kutyapest kutyaiskola tanfolyamán várják szeretettel. Mindegyik létesítmény ill. személy megtalálható a Facebook-on.

Pro tipp: a Solognac gumicsizma jól tapad és megvéd a patáktól!

 

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​