Mikor fáradt és mikor van elege?

Ha ismerjük az állatainkat, akkor tudjuk mikor mennyi az elég és mikor kell félrevonulnunk, vagy esetleg duplán jutalmaznunk.

Sokan kérdeztétek tőlem, hogy honnan tudjuk a kutyáink mikor fáradnak el?

Az egy tévhit, hogy ha a kutya elfárad, akkor el is megy a kedve az egésztől. A válasz sokkal inkább az, hogy akkor fáradt, amikor félrevonul és fejét peckesen tartva ránk néz és boldog arccal röhög.

3_1

Ilyenkor mi is csak mosolygunk és beletörődünk abba, hogy mára ennyi volt a játék. Sokszor viszont nem számolunk egy nagyon fontos tényezővel: a kutyusoknak 10 percecske tökéletesen elég ahhoz, hogy kipihenjék magukat… így kezdődhet minden elölről, a fáradtságnak nyomát sem látjuk és ismét boldogan hozza kedvencünk a kiszemelt játékot.

Olyanok ők is, mint a gyerekek: a játékban sosem fáradnak el.

A veszély tehát nem a fáradtságban rejlik, ettől nem fog elmenni a kedvük. Amire ennél sokkal jobban figyelnünk kell – és nagyon sok ilyen példát látok sajnos-, hogy egy-egy edzés alkalmával a kutyus erőltetve lett egy akadályra, mert nem akart arra felmenni, belebújni, illetve ha leverte az akadályt, büntetve lett. Ez az igazán veszélyes és emiatt igen is elmehet a kedve az egésztől.

Ha azt látjuk, hogy nem akar szót fogadni, esetleg elmegy szaglászni vagy jelölget a pályán, vigyük el egy kicsit játszani, vagy váltsunk olyan akadályra amit nagyon szeret.

Ha le is veri azt, ugrassuk újra és csak ezután jutalmazzuk meg. De a legfontosabb, hogy ne szidjuk le!

Ha ismerjük az állatainkat, akkor tudjuk mikor mennyi az elég és mikor kell félrevonulnunk, vagy esetleg duplán jutalmaznunk. Pont ezért van az edzéseken az, hogy mindenki egy kört megy úgy, hogy minden akadályt hibátlanul teljesít, akár megszakításokkal.

Az is előfordulhat, hogy mi nem adunk elég világos utasítást?

Koncz Andrea

Koncz Andrea

Koncz Andreának hívnak, 32. éves vagyok, 2 gyerkőc és 4 kutya anyukája. Amióta az eszemet tudom mindig érdekeltek a sportok... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​