Sportolóink válaszolnak

Tedd fel Te is kérdésed! Az elküldött üzenetet 3 napon belül megválaszoljuk oldalunkon.

Kedves Gulyás Viktória! Nagyon hitelesnek tartom az <Élet a kockafejekkel - Bull típusú kutyák tartása felelősen> cikkét. Azért kerestem rá a témára, mert ismerősünk bull típusú, keverék kutyája 1 hete rám támadt: l á t s z ó l a g minden ok nélkül, nem is jelzett nekem. Ennek előtte sokszor találkoztunk úgy is, hogy a gazdája nem volt jelen, mégis barátságos volt velem a kutya, tenyeremből evett. Most is egy falattal kedveskedtem épp, amikor 1 pillanat alatt megváltozott a testtartása-tekintete, már nem tudtam kilépni a helyzetből; ráharapott a lábamra, nem eresztett – alig bírtam szabadulni, a cipőmet szétszakította, a lábujjam is sérült. Halálfélelmem volt! Ő egy 5 éves, erős, mentett kutya, utcáról fogadták be (előélete nem ismert). Nagy dilemmám, hogyan győzzem meg a gazdáját, hogy felelősen neki kell változtatnia a kutyája tartásán, (túl azon, hogy naponta km-eket futtatja a mezőn, de ez kevésnek bizonyul és talán valamilyen sport többet segítene az állat energiáit lekötni), amíg nagyobb baleset nem történik pl.: kiszökik a kertjükből és az utcában közlekedő gyalogosokat (iskolások, nyugdíjasok…) kapja el, amiből tragédia is lehet?! :-( A másik, hogy sztem csak zárt kennel biztonságos egy ilyen kutyánál, egyszerű, tetején nyitott, padlózattal nemrendelkező kennelből simán kiszökhet. Hálásan köszönök minden tanácsot, mert felelősnek érzem magam, ha nem jelzek a környezet felé a történtek után.

Kedves Olvasónk!
Az emberekhez jóval kevesebbet értek, mint a kutyákhoz 🙂 Sajnos a rózsaszín szemüveget hordó fifigazdikra nehéz hatni, de azt a tényt, hogy a kutya emberre támadt, ő sem hagyhatja figyelmen kívül. Nem ismerem a támadás körülményeit, de az biztos, hogy ha egy kutya ilyen viselkedésre képes, akkor azt fokozott odafigyeléssel kell tartani. Az lenne a minimum, hogy többet nem engedek hozzá senki idegent, hisz nem tudhatjuk, hogy mikor fog mindez megismétlődni. Bármi is történt akkor, a helyedben nem erőltetném a kapcsolatot a kutyával! Az áldozati viselkedés, félelem a kutyától (ami nyilván kialakul bennünk, ha megharap) csak olaj a tűzre. Ha elkerülhetetlen a kontakt, akkor maradj higgadt, próbáld ignorálni, ne keresd a kontaktust, ne menekülj, legfeljebb hátrálj ki a helyiségből.
A gazdinak erősen javallok egy jó trénert, érdemes olyat keresni, aki kifejezetten problémás kutyákkal foglalkozik. A kutya biztonságos tartása úgy vélem alapkövetelmény, ha ezt nem tudja biztosítani, akkor jogszabályt sért, ha pedig valaki sérül, még nagyobb baj(a) is lehet belőle. Ez a harapás komoly jelzés volt, érdemes komolyan venni. Hogy ehhez láthatatlan kerítést vesz igénybe, vagy kennelt, az már csak a gazdi választása, az biztos, hogy nem szabad félvállról venni!
Ha nagyon nem tudsz rá hatni, akkor végső esetben elő lehet venni a feljelentés lehetőségét: megharapott a kutyája, így emiatt őt feljelentheted, a kutyát karanténozni fogják, esetleg a veszélyességi státuszát is megvizsgálják. Ez valószínűleg a jó viszony végét jelentené, viszont biztosan formálna a gazdi viselkedésén.
Remélem tudtam segíteni!

Kedves Decathlon Csapat! Érdeklődnék, hogy a 2020-as évben a Riverside 900 és/vagy 920 típusú kerékpárok elérhetőek lesznek még? Esetleg frissíti a gyártó a kínálatot? Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Roland!

Igen, ezek a modellek elérhetőek lesznek 2020-as kerékpár választékunkban is. További jó hírünk, hogy jövőre új színekben is kapható lesz a Riverside 900 modell.

Jó kerékpározást kívánok!

Marianna, Decathlon blog

Kedves Decathlon! Szeretném kérdezni, hogy milyen mértékben befolyásolja a túra SUP használatát a tipusoknál megadott ideális súlyhatár túllépése ? ( 8-10 kg pl. ITIWIT 8,9. esetén) Köszönöm a választ! Üdv, Zsolt

Kedves Zsolt!

Súlyhatár túllépése esetén, amennyiben nem rutinos sup-os a használó, akkor instabil lesz a deszka és így nehezebben áll meg rajta a suppoló . (Nagyobb méretű deszka jobban oszlatja el a súlyt.)

Egy ponton való terhelésnél a maximális súlyt érdemes betartani. Nagyobb súlynál megsüllyedhet kicsit a deszka, ami rontja a hydrodinamikát. Két ponton való terhelésnél +20% még beleférhet ebbe a limitbe. Pl Az nem jelent problémát, ha egy 60 kg felnőtt evez, de előtte ül egy 12 kg-os gyermek.

Nagyszerű suppolást kívánunk neked!

Lőrinc és Ádám, Decathlon munkatársak

Szép napot! Görögország, Mytikas felmászásra milyen lábbelit javasoltok? Inkább cipő, vagy inkább bakancs? Tudnátok ajánlani? A terep sziklás, kicsit technikás, meredek szakadék. Vannak már lábbelijeim, de ezeket csak belföldön, illetve 1500 méter körül használtam.

Kedves Niki!

Sziklás, egyenetlen, technikás terepre egyértelműen bakancsot javaslok.  Én a helyedben ezeket a modelleket választanám:
Ne tévesszen meg hogy a korlátozott felhasználás termékjellemzőnél “HEGYMÁSZÁSHOZ NEM MEGFELELŐ” jelölés szerepel. Ez arra vonatkozik hogy félautomata hágóvas nem szerelhető rá, illetve nem bélelt annyira hogy hóhatár felett is lehessen használni. A kiválasztott hegyen nyáron egyik sem szempont, így beválnak majd neked.
Jó sportolást!
Benedek, Decathlon Sziklamászás online termékmenedzser

Kedves Decathlon! Olyan kérdésem lenne, hogy kislányomnak biciklit szeretnénk vásárolni.Eddig 10-est használt, és most a 14esben gondolkodtunk. 4éves, viszont 103cm. Néztem a tanácsokat a bicikli vásárlás esetén, de nem tudom, hogy 14 v.16-os kellene neki. Köszönöm. Anita

Kedves Anita!

Azt ajánljuk, hogy a kislány magassága alapján válasszatok kerékpárt. Ez a bringás útmutató ebben segít. Ha ezt követően is hezitálnátok, akkor érdemes az áruházban kipróbálni a két méretet és alapján dönteni.

Nagyszerű közös bringázásokat kívánok Nektek!

Marianna, Decathlon Blog

 

Kedves Decathlon! Várható-e, hogy a “Decathlon Coach” mobil alkalmazásban az edzéseknél ki lehet majd választani a tájfutást (jelenleg nincs a sportnak önálló piktogramja az edzések szerkesztésénél)? Válaszotokat előre is köszönöm. Tamás

Kedves Tamás!

A tájfutásra vonatkozó fejlesztés nem várható a közeljövőben. Jelenleg a futás sport érhető el az app részeként, illetve júliustól a “fast tracking” opció. Bízunk abban, hogy ez utóbbi mód alkalmas lesz részedre a tájfutásoknál.

Jó sportolást kívánok Neked!

Zita,  digitális projekt vezető