Túrázás

Természetjáró munkatársaink rendszeresen kirándulnak, többük még kisgyermekkel is. Így túrázás tanácsaikat érdemes megfogadni. Termékteszt, túraútvonalak, ajánlott ruházat, teljesítménytúra verseny és számos más téren is megosztják tapasztalataikat.

Kutyával a Magas-Tátrában, 6. – Csorba-tó – Poprádi-tó és vissza

Magas-Tátrában eltöltött vakációnk a végéhez közelít, utolsó aktív napunkra valami kímélő útvonal volt tervben. Addigra már elég sok kilométer volt a lábunkban, és nem kevés métert másztunk meg felfelé, jól esett a gondolat, hogy könnyebb túrára adjuk a fejünket. A Csorba-tótól a Poprádi-tóig sétáltunk, majd onnan vissza.

Tovább olvasok

Kutyával a Magas-Tátrában 5. – Csorba-tó – Lorenz-hágó

Idén nyáron kivételesen elmentem én is nyaralni, és jó szokásomhoz híven kutyástul tettem. Baráti társasággal és két beauceronnal a Magas-Tátrában töltöttünk el egy hetet, rengeteg élménnyel gazdagodva. A sorozat ezen részében a Lorenz-hágó megmászásáról, a hetünk legnagyobb kalandjáról mesélek.

Tovább olvasok

El Camino tippek – Milyen hátizsákot válasszak?

A hátizsák az ember anatómiai adottságait kihasználva, a test legjobban terhelhető részére illeszkedik – a csípőre és a hátra – azaz azokra a helyekre, ahol hosszútávon nehéz terheket tudunk cipelni. A megfelelő hátizsáknak passzolnia kell testi adottságainkhoz, felszerelésünkhöz és a túrázási szokásainkhoz is.

Tovább olvasok

El Camino tippek – Hogyan pakoljak be?

Army Roll Method – azaz tekerj, ne hajtogass! Ezzel a technikával sokkal kevesebb helyet foglalnak a ruháink, így vagy több dolgot tudunk a hátizsákba pakolni, vagy akár egy kisebb zsák is elég lehet. A népszerű videómegosztón található kisfilmekből pár perc alatt megtanulhatjuk, hogyan is kell ezt csinálni. Ám azon kívül, hogy ezzel a technikával csomagoljuk ruháinkat, törekedjünk arra, hogy logikus sorrendet is tartsunk a hátizsák bepakolásnál.

Tovább olvasok

Túrakesztyű hideg időre

Közel fél évnyi időtartam, amikor szükségünk lehet téli(es) holmikra a természetben. Ilyen a kesztyű is: már az ősz második felében előveszi a legtöbb túrázó, és egészen a tavasz közepéig érdemes készülni vele a csípősebb reggeleken. Szóval: ilyenkor mindig legyen kézügyben… szó szerint.

Tovább olvasok

Kutyával a Magas -Tátrában 2. – Találkozás a Tátrával

Idén nyáron – életemben először – volt szerencsém a Magas-Tátrában túrázni, eltölteni ott egy fantasztikus hetet. Természetesen magammal vittem két kutyámat is (a négyből), ami feldobta az egész csapat hangulatát, és nem kevés kihívás elé állított minket. Megérkezésünk is tartogatott új élményeket, először látni kétezres csúcsokat felejthetetlen emlék marad.

Tovább olvasok

El Camino dilemma: bakancs vagy cipő?

„Régebben is gondolkodtam rajta, hogy milyen jó lenne végigmenni az El Caminón, de valahogy sosem vettem rá magam. Idén viszont úgy alakult az életem, hogy eldöntöttem, elindulok…”- így kezdődik Köllő Csabi, decathlonos sporttanácsadó története az El Caminóról. Csabi már úton van, onnan jelentkezik írásaival, első cikke az egyik legfontosabb témát érinti: milyen cipőben induljunk el egy 1000 km-es túrára?

Tovább olvasok

A jó túrahátizsák ismérvei

Természetjáráskor – legyen az teljesítménytúra, kirándulás vagy családi túra – szükségünk van egy jó hátizsákra, amiben minden szükséges holmink elfér. A jó zsák alkalmas arra a kompromisszumra, hogy kevés, de elegendő vinni valónkat tartalmazza – mindezt úgy, hogy azok könnyen hozzáférhetők legyenek.

Tovább olvasok

Túrázás sötétben – A fejlámpa előnyei

Az éjszakai túrázásnak ára van. Lemondunk a színekről és távoli látnivalókról, jobban kell figyelni a tájékozódásra… Kapunk viszont máskor meg nem tapasztalható hangulatot, a felfedezés és tájékozódás örömét. Mindezekhez nincs szükség különösebb speciális felszerelésre – mindössze egy hasznos kiegészítőre, amivel bevilágíthatjuk közvetlen környezetünket.

Tovább olvasok

Túrázz esőben is! – Quechua MH500 esőkabát

Túrázni mindig jó! Igen, esőben, hóban, fagyban és hőségben egyaránt. Ahogy a régi mondás tartja: „rossz idő nincs, csak rosszul öltözött túrázó”. Ezen szerencsére könnyen segíthetünk! Napjainkban számos kiváló és elérhető megoldást találunk, például erős szélre és akár szakadó esőre is. Erre a célra én a Quechua MH500 esőkabátot használom.

Tovább olvasok

Tollkabát mosása és karbantartása

Már csípősek a reggelek és hűvösek az esték, lassan beköszönt az ősz…Ebben az évszakban a tollkabát nagyon hasznos felszerelés a túrák során. A tollkabát mosása és karbantartása azonban némi odafigyelést igényel, amivel nincs mindenki tisztában. Hogyan mosd és tartsd a tollkabátodat kiváló állapotban?

Tovább olvasok

Tanácsok őszi,téli túrázáshoz

Őszi és téli időszakban sokunk számára nagyobb élmény túrázni, mint a nyári melegben. Az elviselhetőbb hőmérséklet, a színek és a környezet szépsége, valamint a havas táj egyaránt a szabadba csábítja a természet kedvelőit. Sok év teljesítménytúrás tapasztalatomat szeretném megosztani arról, hogyan készüljünk ősszel és télen a szabadba.

Tovább olvasok

Kutyával a Tátrában – Mit vinnék magammal egy magashegyi túrára?

Idén nyáron eltöltöttem egy hetet barátokkal a Magas-Tátra szlovák részén. Ez idő alatt rengeteget túráztunk, megjártunk 2000-es csúcsokat, rengeteg olyan élményt, tapasztalatot szereztem, ami nagyon új volt számomra, és szeretném megosztani ezt mindazokkal, akik kezdőként hasonló, magashegyi túra gondolatával kacérkodnak.

Tovább olvasok

6 érv a túrázás mellett

Amikor túrázás után hazatérsz, nyugodtabb vagy, és több energiával rendelkezel, de vajon tudod, hogy miért? Ha nem túráztál mostanában, fel fog ébredni benned a vágy, hogy ismét útrakelj, miután megismered a túrázás testre és lélekre gyakorolt jótékony hatásait.

Tovább olvasok

Ismered a “Ne hagyj nyomot” 7 alapelvét? – Fenntartható túrázás

Minden bizonnyal egyetértesz a “Ne hagyj nyomot” filozófiával – még ha nem is ismered. Ez a filozófia a természet és a többi túrázó tiszteletét állítja középpontba, hogy megőrizhessük csodálatos Földünk szépségét. Ez a szemlélet már széles körben elterjedt az Egyesült Államokban és Kanadában.

Tovább olvasok

Kirándulj a gyerekkel!

Akadnak túrázás megszállott kisgyermekes szülők, akiknek nagy fejtörést okoz, hogy mi legyen a gyerekkel amíg túráznak a hegyekben. Nagymama, vagy barát vigyázzon rá? Mit szóltok ahhoz, ha viszitek magatokkal a kis lurkót? Ne tartsatok ettől, adok ehhez pár praktikus tanácsot.

Tovább olvasok

Sokorói Kalandok 16 kilométeren

Amikor Csodaországban szeretném magam érezni, akkor az erdőt választom, ha mindezt tetézni szeretném, akkor ezt a családommal, a barátaimmal és kutyákkal, méghozzá sok-sok kutyával teszem. Erről olvashattok ebben a cikkben, remélem, hogy kedvet kaptok és találkozhatunk jövőre ezen a kalandon!

Tovább olvasok

Sopron Trail

Gombos Kálmán a Soproni-hegységben szervezett 25.9 km hosszú teljesítménytúrán állt rajthoz és 4 órán belül teljesített. Milyen cipő segítette a Sopron Trail-en és hogyan osztotta be erejét? Beszámolója az élmények mellett hasznos tippeket is rejt.

Tovább olvasok

Hátizsákos utazás – Mit pakoljak be három hétre?

Megkérdőjelezhetetlenül berobbant a nyár, amivel természetesen együtt jár a szabadság, kikapcsolódás, nyaralás, túrázás – minden, ami belefér. Június első három hetét utazással, önkénteskedéssel töltöttem Csehországban, ahova egy gondosan megpakolt Quechua hátizsákkal érkeztem. A kaland előtt több kérdés is felmerült bennem: mit pakoljak be, mit vigyek magammal három hétre? Praktikus tanácsok és élménybeszámoló következik hátizsákos utazással kapcsolatban!

Tovább olvasok

Túrázás hőségben – Sokorói kalandok teljesítménytúra

A “Sokorói kalandok” teljesítménytúra időpont választása szinte garantálja a nyári meleget: mindig Pünkösd napján tartják. Ez a hőség alaposan megnehezíti az indulók dolgát, akik idén is igen nagy számban érkeztek. Hogyan könnyíthetjük meg a dolgunkat hőségben való túrázáskor? Tippek kánikulában való túrázáshoz Gombos Kálmán rendszeres túrázótól.

Tovább olvasok

Túrázás közösségben – BP HIKE

Munkatársam, Balogh Kristóf januárban a fejébe vette, hogy idén a Kék túra minden szakaszát teljesíti. Társasági ember, így létrehozta sportközösségét a sportoljma.hu weboldalán. Azóta 14 szakaszt túrázott – de nem ám egyedül! Mellészegődött jó pár erdőjáró, kirándulást kedvelő társ, így alkalomról alkalomra közel húszan vágnak neki a kitűzött távnak. Csatlakoznál hozzájuk? Kristóf megosztja veled, hogyan tedd.

Tovább olvasok

El Camino – 3700 km belső utazás

Az El Camino-t már a 11. században is gyalogolták a keresztény zarándokok, megnyugvást, célt, lélekemelő élményt keresve. A hagyomány szerint a spanyolországi Santiago de Compostelaban találhatók Szent Jakab földi maradványai, melyhez számos európai túravonal vezet. Közeli ismerősöm, Nyerges Patrik, Budapestről vágott neki Az Útnak.

Tovább olvasok

Egy maroknyi Marokkó 2. rész – Túra az Atlasz hegyégben, Észak-Afrika legmagasabb pontjára

Idén elhatároztam, hogy feltúrázok Észak-Afrika legmagasabb pontjára, a Toubkal 4167 méteres csúcsára. Hogyan sikerült hobbi túrázóként meghódítanom a hegyet? Élménybeszámolómban konkrét tippekkel fűszerezve mutatom be ezt a varázslatos utat. – Túrabeszámoló Bontó Árpádtól, a Decathlon szombathelyi áruházának vezetőjétől.

Tovább olvasok

Egy maroknyi Marokkó 1. rész – Túra az Atlasz hegyégben, Észak-Afrika legmagasabb pontjára

Már régóta terveztem, hogy ellátogatok Marokkóba. Ám ahelyett, hogy a sokak által választott tengerparti pihenést választottam volna, a fejembe vettem, hogy feltúrázok Észak-Afrika legmagasabb pontjára, a Toubkal 4167 méteres csúcsára. – Túrabeszámoló Bontó Árpádtól, a Decathlon szombathelyi áruházának vezetőjétől.

Tovább olvasok

Sátorszemle kutyás szemmel

Kutyás kollegáknak nem kell mondani: minden rendezvényen ott zöldellnek a Quechua sátrak, és bizony komoly érvágás a kutyakiállító társadalomnak, hogy a Base Seconds gyártása megszűnt… No de van helyette még szebb, még jobb! Mutatom.

Tovább olvasok

Fittnek lenni dolgozó anyaként

Folyamatosan zsizseg. Gurgulázó a nevetése. Véresen őszinte. Így jellemeztem munkatársamat és egyben barátnőmet, Maleta Dórit, 9 évvel ezelőtt, amikor elkezdett dolgozni a budaörsi Decathlon áruház fitnesz sportrészlegén. Ezek a tulajdonságai máig nem változtak. Ahogy a sportszeretete sem, pedig nem csak egy felelősségteljes munkakörben dolgozik a legnagyobb forgalmat elérő Decathlon sportmárka központjában, de emellett a gyönyörű, 9 hónapos Ádám anyukája is. Arról beszélgettem vele, hogyan tudott kisfiát várva, majd most dolgozó édesanyaként még a sportra is erőt és időt szakítani.

Tovább olvasok

Utolsó utáni alpesi túrám

Ahogy az előző képgalériában jeleztem, tavaly nem sikerült megölni magunkat. Idén már kicsit óvatosabban indultunk neki (értsd: volt technikai felszerelésünk). Egy alpesi túra alkalmával ez határozottan nem válik az ember kárára.

Tovább olvasok

Utolsó alpesi túrám – Képes beszámoló

Mielőtt csatlakoztam a “kék hajóhoz”, Dani barátomat elcipeltem első téli alpesi csúcsmászására. Nekem ez volt az utolsó alpesi túrám még nem teljes jogú apaként. Mira lányom két hónappal később született. Apának lenni egyébként legalább akkora buli, mint mászni – de néha tényleg úgy éreztem, ez volt életem utolsó látogatása az “Alpesekbe”. Fogyasszátok jóízűen az első/utolsó túránk képeit 2017-ből.

Tovább olvasok

A legmagasabb szlovén csúcs megmászása – Go Triglav!

2015 nyarán vállalkoztunk eddigi legkalandosabb hegymászásunkra, amikor Szlovénia legmagasabb csúcsát próbáltuk meghódítani. A Triglavot 550 m tengerszint feletti magasságból akartuk megmászni 1 nap alatt, vállalva közel 40 km-t, 2400 méternyi szintemelkedést, majd süllyedést. Életünk legnagyobb kalandja is volt ez egyben.

Tovább olvasok

Volt egyszer egy Kinizsi 100

A Kinizsi 100 nem csak egy egyszerű hosszútávú túra, hanem a hit csatája az emberben, a kitartás ereje, ahol rá lehet döbbeni, hogy sok minden valójában fejben dől el. Hogy is zajlott a mi Kinizsi 100 teljesítménytúránk? Ebből az írásból kiderül.

Tovább olvasok

Teljesítménytúra – Elindulnál?

Gondolkodtál már azon, hogy elindulsz, és próbára teszed magad egy teljesítménytúrán? Kérdések merültek fel benned, hogy hogyan készülj fel, mi az, amit érdemes magaddal vinned, és mit vegyél fel? Ha igen, engedd meg, hogy megosszak Veled pár személyes tapasztalatot, ötletet, és tanácsot!

Tovább olvasok

Bűvös ötvenesek – Belekóstoltam a teljesítménytúrák világába

Őszintén be kell vallanom, nem szeretek nagy tömegben túrázni, ezért is kerültem eddig a szervezett teljesítménytúrákat, mivel az utóbbi időben elég felkapottak lettek. Mégis, elérkezettnek éreztem az időt, hogy bizonyítsak magamnak, és elinduljak életem első 50 kilométeres teljesítménytúráján. Nagy izgalommal, és kíváncsisággal indultam neki, mert hiába volt már jópárszáz kilométer a lábamban, és a túrabakancsomban egyaránt, motoszkált a kérdés a fejemben: képes vagyok teljesíteni egy 50 kilométeres távot?

Tovább olvasok

Szent György – hegyi kéktúrázás – Lehel babánk második természetjárása

Végérvényesen beköszöntött a jó idő, és mi sem maradtunk restek túrázni egyet. 2017 áprilisának végén kis családommal ismét útra keltünk, hogy Sümeg váránál pihenjünk meg egy kicsit. A cél egy kéktúra szakasz ismételt teljesítése volt, méghozzá több napon keresztül. Ebben az írásomban csak az egyikről szeretnék beszámolni. Ez a szakasz pedig a Tapolca-Szent György hegyi rész volt, ami egy gyönyörű szép tájon halad végig.

Tovább olvasok

Vinye, a Bakony egyik gyöngyszeme

Bizonyára nem sokszor hallottátok ezt a helységnevet, pedig érdemes megjegyezni! Vadregényes tájak, tekervényes turistautak, csörgedező patak, mászható sziklafal – igen, itt minden együtt van, ami miatt beleszerettem a túrázásba, és már ekkor tudtam, hogy nem igazán akarok majd innen hazamenni.
Lássuk, milyen kis csodákat is rejt a Bakony szívében fekvő Vinye és környéke?

Tovább olvasok

Emlékezés Nagy Lajos királyról – a Magyar Hősök Túrasorozat részeként

2017. március 17.-én az Attila Unokái névre hallgató közösség, az általuk indított Magyar Hősök Túrasorozat részeként, Nagy Lajos királyunk emlékére szervezett egy éjszakai kalandot. Eme cikkemben a túra részleteivel jelentkezem, kiderül, hogy miért is érdemes részt vennetek a jövőben az általuk szervezett teljesítménytúrák valamelyikén.

Tovább olvasok

Közeleg az V. Decathlon Mátra Túra – Tőlünk, Nektek

Idén immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Decathlon Mátra Túra. Ez az esemény már a természetjárók és teljesítménytúrázók körében is egyre népszerűbbé vált az évek során. Mostani írásomban biztatok mindenkit, hogy élje át, mitől is ilyen sikeres és remek hangulatú ez a túra és legyen részese egy fantasztikus élménynek.
Nincs még programod? Itt a helyed! Van már programod? Tedd át egy másik időpontra és gyere a Mátrába, nem fogod megbánni! Mi azon leszünk, hogy maradéktalanul jól érezzétek magatokat. 🙂

Tovább olvasok

Megérkezett az idei tavasz, Lehel babánk első túrája

Megérkeztek a tavasz első napsugarai és mintha csak a természet rendje szerint működne minden, március első hétvégéjére tartogatták magukat. Mi sem voltunk restek, kimozdultunk sok sporttárssal együtt és elindultunk négy hónapos kisfiunk, Lehel első túrájára. A háti hordozásos módszert választottuk és végül egy közel 5 km-t sikerült megtenni. Olvassátok el, hogy sikerült Lehel első természetjárása!

Tovább olvasok

Sport a munkahelyeken is, avagy a “Túrázz A Munkából” mozgalom

A TAM mozgalom 4 évig futott, 2012 és 2015 között, mely során közel 6.000 km-ert túráztak a különböző csapatok hazai és külhoni hegyeken, erdőkben. A túrák során 300-nál több munkatársat sikerült megmozgatni a 4 év alatt. Példák akadtak áruházi csapatépítő túrákra, ahol TAM túra keretén belül mentek el például a győri vagy a dunakeszis brigád.
De minden évben szerveztem országos TAM túrát, ahol a nyugati megismerhette a keletit, az északi pedig a délit.
TAM – Túrázz a Munkából. Miért ne lehetne bármely cégnél, munkahelyen, bármilyen sportban hasonlót indítani? Én nem látom akadályát!

Tovább olvasok

Túrazsák – de milyen?

Ahogy az embert elkapja a gépszíj és rákap a sportra – főleg, ha mellette a Decathlonban dolgozik – akkor lassacskán szükségét érzi a felszerelése bővítésének is. Így történt, hogy nem csak a kutyás holmijaim szekrénye kezdett megtelni, hanem a sajátom is. Egy nőnek egy táska sosem elég, ha túrázós fajta, akkor ez igaz a zsákokra is. Nem szeretek a levegőbe beszélni, így közkinccsé teszem a saját gardróbom darabjait. Túratársaim és kollégáim tanúsíthatják, hogy mindegyiket keményen próbára tettem.

Tovább olvasok

“Indulj el egy úton…” – avagy kéktúrás élmények I.

Közel 10 éve nekivágtunk egy nagy kalandnak Feleségemmel, akivel a mai napig úton vagyunk. Nem csak fizikailag, lelkiekben is. Kéktúrásnak lenni nem csak állapot, hanem életérzés, sőt számunkra már-már létkérdés. Hogy hol kezdődött mindez és miként? Erről szól ez a rövid kis élménybeszámoló, ösztönző “írásocska”. Mi elindultunk egy úton. És Te? Velünk tartasz?

Tovább olvasok

Végre itt a jó idő, irány a hegy: avagy mi kell egy téli túrához?

A többség a tavasz beköszöntével tekint a túraszezon kezdetére, de én bizony ahhoz a kisebbséghez tartozom, akik alig várják, hogy 20° alá csökkenjen a hőmérséklet… Ilyenkor lehet, hogy kicsit több a sár, és néha elered az eső, de az ősz és a tél színei az erdőkben utánozhatatlanok, és míg hidegben felöltözni nem nagy kunszt, hőségben levetkőzni csak korlátozottan tud az ember. Mi kell egy jó őszi-téli túrához? Lássuk!

Tovább olvasok

Óda a túrabothoz, avagy hogyan lettem négylábú

Úgy kezdődött, hogy kedvenc húgom (aki szintén Decathlonos eladó) meglepett születésnapomra egy pár túrabottal. Szép kék Arpenaz 500-as darabról van szó, könnyített, puha fogantyús, ránézni is gyönyörűség. Megkaptam, majd jó sokáig hozzá sem nyúltam… na de amikor mégis, akkor fordult velem egyet a világ!

Tovább olvasok

Túrakutya – de milyen?

Egy kis segítség azoknak, akik az átlagember irányából közelítették meg a sportot és túrázáshoz szeretnének kutyát vállalni. Alapvetően a kutyák többsége alkalmas arra, hogy túrakutya legyen, de komolyabb teljesítménynél már számítnak a fajtafüggő adottságok is.

Tovább olvasok

Túrázz kutyával!

Mert túrázni jó, barátokkal még jobb!
Vannak többen is, akik hozzám hasonlóan azért szerették meg a túrázást, mert van kutyájuk és adta magát, hogy lemozgassák őket egy olyan helyen, ahol a lehető legkevesebb autóval, neveletlen “Fifivel” és kutyától félő emberrel találkoznak.

Tovább olvasok