Rúdsport

A rúdsportot egyre többen választják testedzés céljából, illetve más sportok kiegészítő mozgásaként. Ez az aktív időtöltés a ’80-’90-es években indult és elsőként Kanadában, Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban terjedt el. A 2000-es évekre már számos követője lett az összes kontinensen, napjainkra pedig több irányzata is kialakult: fitnesz, táncos, művészi rúdsportként. Ebben a menüben egy munkatársunk, Szép Alexa írásait olvashatjátok. Cikkeiben saját életén, élményein keresztül bizonyítja be, hogy a sokak által talán fenntartással kezelt sport igenis erőfeszítést igénylő, kihívással teli, de egyben sikert is adó – mint minden más aktív időtöltés.

Velence, napsütés – Helló nyár!

Van, hogy olyan környezetbe, olyan helyzetbe kerül az ember, hogy részben, vagy egészben le kell mondania valamilyen hobbijáról. Nos, én is így jártam pár héttel ezelőtt. Ez azonban nem azt jelenti, hogy tétlenül üldögélek és várom, hogy a helyzet megoldja saját magát. Induljon a kaland!

Tovább olvasok

Bizalom és önbizalom – duóban szép az élet!

Bizalom és önbizalom, a duós rudazás mozgatórugója. Ugyanúgy, mint bármely kapcsolatban, itt is ezen alapszik minden. Lehetsz jó, lehet jó a társjelölted, de a siker nem ezen múlik. Ahhoz, hogy biztonsággal végre tudj hajtani egy duó elemet, összekötést vagy akár egy egész koreót valakivel, ahhoz bíznod kell benne és persze magadban is.

Tovább olvasok

Beltéri játszótér: nem csak a nagyoknak!

Mire gondol egy gyerek, ha húzódzkodót, bordásfalat, rudat, tornaparkot, korlátokat lát? Egy hatalmas játszótérre, tele különböző mászóalkalmatoságokkal! Neki ez még csak nem is sport, inkább kellemes időtöltés. Sok-sok érdekesebbnél érdekesebb feladatot lát benne, amivel versenghetnek egymással, önmagukkal, bemutathatják a szülőknek, milyen ügyesek és mindezt úgy, hogy nekik ez csak “játék”.

Tovább olvasok

Csúszol? Gyere megmutatom, hogyan lehet belőled is Pókember!

“Nem nekem való ez a sport! Nem sikerül semmi! Hogy megyek így versenyre?” Mindenre van megoldás, csak keresni kell! Minden rudas tudja, milyen szeszélyes is tud lenni kedvenc sportszerünk. Egyszer tapad, máskor csúszik. Befolyásolja a páratartalom, a hőmérséklet és a bőrtípusunk sem mindig akar együttműködni vele. Ezért is fantasztikus, hogy kitalálták a magnéziát!

Tovább olvasok

Mélypont

Az élet minden területén vannak hullámhegyek és hullámvölgyek. Van, amikor minden sikerül és van olyan, amikor nem tudod, hogyan tovább. Ilyenkor két dolgot tehetsz: mindent feladsz, amit addig kemény munkával elértél, megválsz a sporttársaktól, elbúcsúzol az élményektől és elengeded az egészet… Vagy egy kicsivel nagyobb erőfeszítéssel ugyan, de újra összeszeded magad és folytatod.

Tovább olvasok

6+1 alapdarab a rudasoknak

Mint minden sportnál, itt is van ideális öltözet, ami könnyebbé teszi a mozgást. Mint korábban már írtam, ez nem egy olyan mozgásforma, ami fölött megjegyzés nélkül elsiklanak az emberek. Ebből adódóan a ruházatunkat is bírálják, holott teljes mértékben funkcionális az öltözetünk. A megfelelő tapadás nélkülözhetetlen, mert az életünk múlik azon, hogy bizonyos elemeknél mekkora a szabad bőrfelületünk, ami ezt biztosítja.

Tovább olvasok

Végre elhatároztad, hogy beiratkozol egy edzésre… Így válassz stúdiót!

Végre elhatároztad, hogy beiratkozol egy edzésre, és olyan áldott nagy szerencséd van, hogy több stúdió is van a közeledben. Hogyan választasz?  Hogyan választasz fogorvost, fodrászt, iskolát? Sorra veszed azokat a bizonyos pontokat, amelyek amellett, hogy segítenek eljutni az áhított helyre, nem feltétlenül nehezítik meg az életed. Távolság, óratípusok, órarend kialakítása, magánóra lehetősége, tréner, társaság, árak, stílus, gyermekkel is látogatható órák, stb. Ezer és egy szemszögből nézhetjük a dolgot.

Tovább olvasok

Rúdra fel! – Miért éppen rúdfitnesz?

Van aki divatból, van aki kíváncsiságból próbálja ki és akad aki céltudatosan e sportok iránt érdeklődik. Lehetsz rudas, vagy lóghatsz karikán (aerila hoop), selymen (aerial silk/tissue), hammockon, hálón, trapézon (és még sorolhatnám). Egy biztos, ha ez tényleg a te sportod, nem szabadulsz tőle. A kihívások adottak. Mindig van hová erősödni, mindig van egy új elem vagy  kombináció, ami újabb célokat ad.

Tovább olvasok