Kutyás sportok

Munkatársunk, Viki számos kutyás sportot űz hosszú évek óta. Tanácsait érdemes megfogadni, mert csupa olyan tippet oszt meg veled, mely már neki is bevált. Kutyás frizbi, canicross, hard dog race edzésélmények, versenybeszámolók, terméktesztek – ha követed Vikit, a sportos kutyatartás számtalan szegmensét megismerheted.

Kutyával a Magas-Tátrában, 6. – Csorba-tó – Poprádi-tó és vissza

Magas-Tátrában eltöltött vakációnk a végéhez közelít, utolsó aktív napunkra valami kímélő útvonal volt tervben. Addigra már elég sok kilométer volt a lábunkban, és nem kevés métert másztunk meg felfelé, jól esett a gondolat, hogy könnyebb túrára adjuk a fejünket. A Csorba-tótól a Poprádi-tóig sétáltunk, majd onnan vissza.

Tovább olvasok

Kutyával a Magas-Tátrában 5. – Csorba-tó – Lorenz-hágó

Idén nyáron kivételesen elmentem én is nyaralni, és jó szokásomhoz híven kutyástul tettem. Baráti társasággal és két beauceronnal a Magas-Tátrában töltöttünk el egy hetet, rengeteg élménnyel gazdagodva. A sorozat ezen részében a Lorenz-hágó megmászásáról, a hetünk legnagyobb kalandjáról mesélek.

Tovább olvasok

Kutyával a Magas -Tátrában 2. – Találkozás a Tátrával

Idén nyáron – életemben először – volt szerencsém a Magas-Tátrában túrázni, eltölteni ott egy fantasztikus hetet. Természetesen magammal vittem két kutyámat is (a négyből), ami feldobta az egész csapat hangulatát, és nem kevés kihívás elé állított minket. Megérkezésünk is tartogatott új élményeket, először látni kétezres csúcsokat felejthetetlen emlék marad.

Tovább olvasok

Kutyával a Tátrában – Mit vinnék magammal egy magashegyi túrára?

Idén nyáron eltöltöttem egy hetet barátokkal a Magas-Tátra szlovák részén. Ez idő alatt rengeteget túráztunk, megjártunk 2000-es csúcsokat, rengeteg olyan élményt, tapasztalatot szereztem, ami nagyon új volt számomra, és szeretném megosztani ezt mindazokkal, akik kezdőként hasonló, magashegyi túra gondolatával kacérkodnak.

Tovább olvasok

Kutyával futunk!

Kutyával futás, canicross, Hard Dog Race… örvendetes módon hatalmas divatja lett ennek a műfajnak, a saját környezetemben is sok olyan ismerős akad, aki az utóbbi néhány évben vett a lábára futócipőt és indult el jószágával, hogy magával ragadja a futás eufórikus vortexe, és többé ne engedje el.

Tovább olvasok

Sokorói Kalandok 16 kilométeren

Amikor Csodaországban szeretném magam érezni, akkor az erdőt választom, ha mindezt tetézni szeretném, akkor ezt a családommal, a barátaimmal és kutyákkal, méghozzá sok-sok kutyával teszem. Erről olvashattok ebben a cikkben, remélem, hogy kedvet kaptok és találkozhatunk jövőre ezen a kalandon!

Tovább olvasok

KE DogsCross – kutyás futóverseny Kaposváron

Pécsiként nagy öröm és boldogság volt, hogy egy ilyen igényes kutyás futóverseny végre a közelünkben, az alig egy órára fekvő Kaposváron került megrendezésre. Egész csapattal jelentünk meg a rendezvényen, és mindannyiunk nevében mondhatom: pompás esemény volt!

Tovább olvasok

Az idei első canicross

Kicsit pironkodva hívom az én szintidőmmel canicrossnak (kutyás futás) a produkciónkat, hisz ennél sokkal gyorsabb csapatásról szól ez a sport, ám egyre inkább érzem, hogy elhagytuk a kutyával futás hagyományos szintjét. Első idei futinkon Rebi nagyon odatette magát, és életem egyik leggyorsabb idejét ráncigálta ki a lábaimból.

Tovább olvasok

KE DogsCross, kutyás akadályfutó verseny a déli régióban!

A KE Cross Run sikere után a Kaposvári Egyetem belevágott a lecsóba és meghirdetett egy futamot a kutyásoknak is: 4 km-en, akadályokkal nehezített pályán próbálhatják ki magukat, az érdeklődők. Az utóbbi években egyre-másra rendezik a különböző versenyek kutyával futható számait is, így a bőven van miből válogatnunk erre az évre. Lássuk, mit tartogat a kaposvári kaland.

Tovább olvasok

Hegyen-völgyön át együtt: terepfutás a falkával

Néhány hónapja nekikezdtem egy edzéstervnek. Hogy rövid legyek: meguntam, hogy impulzív jelleggel ész nélkül futkosok, lesérülök, nem tudom elérni a céljaimat… Ha haladni szeretnék, azt tudatosan kell megterveznem, felépítenem. Most végre látom a fejlődést, és ezzel együtt új, ismeretlen terepre merészkedtünk: futásnak eredtünk az erdőben.

Tovább olvasok

Versenykutyát nevelünk

Korábban “Terelőkutya az alapoktól” címmel írtam sorozatot Rebelle kutyám képzéséről a nullától egészen a munkavizsgáig, ám ez a megmérettetés közel sem volt a történet vége, csupán az első lépcsője… Jelenleg azon dolgozunk, hogy Rebszi az istenadta őstehetségét a versenypályán is megmutassa, ezt a folyamatot pedig már nem csupán szavakkal és képekkel tervezem megörökíteni, hanem videókkal is.

Tovább olvasok

Miért a kutya?

Sokan, sokféle megközelítésből megírták már, miért éppen erre a fajra esett a választás, hogyan eshetett úgy, hogy ennyire összefonódott a sorsunk. Manapság divat lett a kutya, és melengeti a szívemet, mikor azt látom, hogy társadalmunk java szeretettel képes egy ebre tekinteni.

Tovább olvasok

Szakmai konferencia a kutyatenyésztésről és -szaporításról a Kaposvári Egyetemen

Pályafutásom során immár másodjára ér az a megtiszteltetés, hogy igazán komoly, szakmai fórumon, egy agrártudományi egyetemen tarthassak prezentációt a kutyákról, a tenyésztői munkásságomról. Nagyon lelkesen várom már október 26-át, amikor alma materemben, a Kaposvári Egyetem Állattudományi karán leszek résztvevője egy nívós konferenciának.

Tovább olvasok

Mire való a kutyaiskola?

Rengeteg kutyással megesik, hogy addig kutyátlan ismerőseik kölyökbeszerzés után megkeresik őket tanácsokért. A barátaim és én is rendszerint sulizni irányítjuk őket, hisz egy jó iskolában minden segítséget megkapnak, mégis rengeteg példa van arra, hogy az emberek a kutyaiskolát a cirkuszi- vagy rendőrségi képzéssel keverik össze, pedig ez nem erről szól!

Tovább olvasok

Sátorszemle kutyás szemmel

Kutyás kollegáknak nem kell mondani: minden rendezvényen ott zöldellnek a Quechua sátrak, és bizony komoly érvágás a kutyakiállító társadalomnak, hogy a Base Seconds gyártása megszűnt… No de van helyette még szebb, még jobb! Mutatom.

Tovább olvasok

Kölyöknevelés a születéstől

A kutyatartók többsége a kölyöknevelést 8-10 hetes kortól kezdi, mikor megérkezik hozzá a kiskutya, ám a picik már jóval korábban is igénylik a foglalkozást, a különböző stimulációkat. Nézzük, mi történik optimális esetben egy kiskutyával az elválasztást megelőzően.

Tovább olvasok

Vásárol a kutyás

A legtöbb kutyás ismerősöm azért nem szeret betérni hozzánk, mert helyből elveri a fél fizetését. Sajnos én is. Tekintve, hogy a célirányosan kutyáknak szánt termékeink sora meglehetősen rövid, felmerülhet a kérdés, hogy mégis mit találhatunk egy Decathlonban? Nos, mindent.

Tovább olvasok

A póráz menő! Ugye te is használod?

A felelős kutyatartás szentháromsága: póráz, kakizacsi, nevelés. Ne legyünk terhesek a környezetünkre, tartsuk azt tisztán és tiszteletben, nem beszélve a kutyatartókat érintő szabályok betartásáról. Nézzük közelebbről ezt az egyszerű és nagyszerű találmányt!

Tovább olvasok

Rács mögött – A ketrec a barátunk!

Évtizedek óta tart a címben említett eszköz tömeggyártása – elérhető a Decathlonban is – de sajnos a mai napig vannak olyanok, akik masszív ellenszenvvel viseltetnek a ketrecek irányában, holott helyesen használva nagyon megkönnyítheti az életünket, és megvédheti a kutyánkét. Nézzük, miről is szól a ketrecelés, és miért jó ez mindenkinek?

Tovább olvasok

Élet a kockafejekkel – Bull-típusú kutyák tartása felelősen

“Kocka”, azaz stafforshire-, pit bull terrier, és minden őket körülvevő halmaz, ami “bull-típusú terrier” néven kategorizálható, korunk legelterjedtebb kutyatípusa, és egyben a legjobban félreértett is. Mostanában többször is erős véleménnyel éltem a tartóikkal kapcsolatban, most picit fordítanék ezen. Nézzük, hogyan illik tartani egy ilyen kutyát.

Tovább olvasok

Kutyahideg

Eddig csupán ízelítőt kaptunk a télből, de ez nem jelenti azt, hogy tavaszig ilyen barátságos marad hozzánk Holle Anyó. A kemény fagyok a kutyákra is hatással vannak, nézzük mire érdemes figyelni.

Tovább olvasok

A fajtaválasztás fontossága

A felelős kutyatartás legfőbb problémái – véleményem szerint – a körültekintés nélküli kutyabeszerzésnél kezdődnek, ahol nem csupán a befogadási/vásárlási forrásnál vannak gondok, hanem az életünkbe illeszthető fajta kiválasztásánál is. 

Tovább olvasok

Kutyával utazunk

Nem vagyok az a backpacker típus, sőt, hagyományos nyaraláson sem jártam már évek óta, viszont hála a sajátos életvitelünknek, egyre bővül azon országok listája, ahova sikerült betenni a mancsunkat.

Tovább olvasok

A kutyás futásról – 112 km után

A koca-futóból néhány hónap felkészülés után függő lettem, és lassan heti 3-4 edzésnél tartok. Még mindig nem mondhatom, hogy komoly szinten állok akár futásban, akár canicrossban, de már értem, és megtapasztaltam a speciális cc felszerelés lényegét. Nézzük, mire is érdemes odafigyelni.

Tovább olvasok

Hard Dog Race Base – Megcsináltuk!

Vannak az ember kutyás karrierjében tiszta utak, amiket egyértelműen végig akar járni, tudja, pontosan milyen lépések szükségesek hozzá, és hétről hétre azon ténykedik, hogy ezt sikeresen teljesítse. És vannak dolgok, amik a derült égből érkeznek, és nem adnak mást, mint egy pillanatnyi eufóriát: mi megcsináltuk.

Tovább olvasok

Így készítsd a kutyád a nyárra!

Hirtelen szakadt nyakunkba a kánikula, és szerencsére a szociális médiában minden másnap megjelenik egy útmutató, “hogyan védd a hőségtől”- témakörben. Most kicsit megborzolom a kedélyeket, és arról fogok írni, hogyan öleljük keblünkre a meleget, avagy így szoktatsd a kutyád a a kánikulához.

Tovább olvasok

FutniYo – kutyával még jobb!

Kerülgettem ezt a témát már néhány oldalról, de most kezd elkapni a gépszíj, egészen beletenyereltem ebbe a futósdiba. Bár a világot még mindig nem váltom meg sem tempó, sem táv tekintetében, máris rengeteget tanultam a legutóbbi canicrossos kalandjaink óta, és ami még jobb: megszerettem a futást!

Tovább olvasok

Családi Kutyás Sportnap

Régi vágyam, hogy a kutyázást és a Decathlont kicsit össze tudjam boronálni, és szerencsére nem vagyok ezzel egyedül: Potoczki Betti, Decathlon Dunakeszi munkatársunk szervezésében megrendezésre kerül az első Családi Kutyás nap a budaörsi áruházunknál!

Tovább olvasok

Tandem scooter

Nem mondom, hogy fene nagy tapasztalatra tettem szert a tereprollerezés témájában, de vagány vagyok és roppant lelkes. Na jó, inkább csak lelkes, és kissé elkeseredett, ha a kutyáim elfárasztásáról van szó.

Tovább olvasok

Scooterre fel!

A szánhúzóversenyek egyik külön száma az ún. “scooter”, ami pontosan az, aminek hangzik: rollerezés. Természetesen állati erő segítségével. Nem célom még egy területen versenyezni, de mikor a mindenható szociális háló feldobta, hogy egy ismerősöm megválna a használt gépétől, lecsaptam rá, hisz kiváló fárasztási eszköz, ráadásul jó buli is.

Tovább olvasok

Vigyázz, a kutya harap!

Ezer éve egyszer beleolvastam egy kutyások kontra macskások vitába. Egy macskapárti hölgy megtépázott idegekkel, miután láthatóan kifogyott a szuszból bevetette az aduászt: A kutyák harapnak! Ezt nemigen tudta vitatni senki. Én sem. Jöjjön néhány gondolat a harapásokról, avagy túlélési tippek kézbesítőknek és futóknak/kerékpárosoknak.

Tovább olvasok

Terelőkutya az alapoktól – Hogyan tovább?

Rebelle kiskutyámat terelőmunkára képzem. Ezzel a szándékkal született, majd kezdtem meg a nevelését, jelenleg 12 hónapos, nagy lakli kutya lett és a fajtájára – beauceron – jellemző módon beállt nála a hisztis kamaszkor. Lentebb mesélek arról, mit lehet kezdeni egy kutyával a “legborzasztóbb” időszakában.

Tovább olvasok

Mennyi az annyi? A kiskutyák ára

Beszéljünk a számokról. Kényes téma, mindenki kérdezi és senki sem szeret rá válaszolni… Elárulom, leginkább azért nem szeretünk erre válaszolni, mert a számok nem állandóak, szubjektívek és állandóan változnak. Na de nézzünk most néhány konkrétumot.

Tovább olvasok

Ne fagyaszd meg!

Ugye mind hallottuk már, hogy: “Azért van szőre, hogy melegítse!” meg “Régen sem a lakásban tartották a kutyákat!” vagy éppen “A kutyakabát csak egy idióta divathóbort!” és így tovább. Ezzel szemben tény, hogy a kutyákat “régen” a rendeltetésüknek megfelelően tartották és bizony ők is tudnak fázni. Lássuk részleteiben…

Tovább olvasok

Az álmok nem “valóra válnak”…!

Néha érnek kudarcok, olykor el is bukunk. A megoldás sokszor az orrunk előtt van, mégis hónapokig tart meglátnunk. Néha szépen haladunk előre, máskor pedig hirtelen ugrunk egy nagyot. Kutyakiképzésre nincs bevett séma, minden eset más, amitől gyakran félelmetesen nehéznek látszik. Néha viszont az élet kárpótol és minden a helyére kerül. No, ezekért a pillanatokért csináljuk!

Tovább olvasok

Terelőversenyen Európa szívében

Igazi multikulti trial volt az október elején Villars-Burquin falucska bakhátas legelőin rendezett verseny. A helyszín Svájc, annak is az olasz-francia határa. Akadt nevező a három említett nációból, de még Lengyelországból, Csehországból is és persze kis hazánk is képviseltette magát, 2-es szinten két kutyával, 3-ason pedig hárommal. Ez utóbbi osztályban az egyik résztvevő Jetta kutyám és én voltunk. Ez volt életünk első külföldi versenye, de nem csupán ezért maradt igazán emlékezetes…

Tovább olvasok

Terelő szeminárium Szaporcán

A Szaporca községben létesített Ős-Dráva Látogatóközpontban található génmegőrző cikta- és racka telep már egy ideje foglalkoztatta a fantáziámat, mint lehetséges terelőhely, de egészen idén októberig ez csupán kósza ábránd maradt. 22-23-án viszont megrendezésre került itt az első terelő szeminárium, méghozzá rögtön két stílusban, a border collie-k és az ún. “tradicionális fajták” számára. Nagy öröm, hogy két olyan trénert hívtak el, akik eddig is nagy megbecsülésnek örvendtek versenyzői és tréneri szinten egyaránt: Pintér Ágit és Leczki Sacit.

Tovább olvasok

Terelőkutya az alapoktól: első kalandok a legelőn

Rebelle kutyám tanulási folyamatait terelőkutyává válása útján ebben a cikksorozatban osztom meg a nagyérdeművel. Rebi egy 2016 januári születésű beauceron lányka, akivel a legfőbb célom, hogy eredményes terelő versenykutya legyen. E cikk annak apropóján készült, hogy először próbáltuk ki magunkat a a kicsi körkarámon kívül.

Tovább olvasok

Kiskutyát szeretnék!

Felelős kutyatartók – és főleg a tenyésztők – világának legfeketébb szférája – a mi Mordorunk – a szaporítók, valamint azok követei: az ignorancia és az általános tudatlanság. Kutyás népség vagyok, így az én üzenőfalamon heti kétszer felbukkan egy “neszaporíts” poszt, de a tapasztalat azt mutatja, ilyenekből sosem elég. Hogyan vegyél kutyát okosan? Lássuk!

Tovább olvasok

Kutyások vs. vadászok

A fajunk évezredek óta vadászik és mint tudjuk a legrégebbi háziasított állata nem egyéb, mint a kutya. Mégis a kutyások és vadászok ellentéte mostanra nagyon kiéleződött. Mondhatjuk, hogy ez is a “modern” kutyázás hozadéka, hisz míg eredeti feladatukban foglalkoztatták a kutyákat nem mászkáltak unalmukban vagy gazdájuk oldalán vadászterületen (volt egyéb bajuk is) és lesz benne igazság. Ha viszont megoldást keresünk, akkor muszáj nyitottnak lennünk és túllépni a “vadászat = gyilkosság” nonszenszen és legalább megpróbálni megérteni a másik oldalt. Saját érdekünkben is!

Tovább olvasok

Videó: Így kutyázunk mi

Mikor a szerkesztőnk megkért, készítsek egy néhány perces videót a kutyákról, először nem tudtam miről is kellene szólnia. Annyi mindent kipróbáltunk, rengeteg nézőpont és téma kavargott a fejemben, majd ahogy elült az ötletörvény, rájöttem, van módja annak, hogy megmutassak egyszerre mindent: az érzést. Azt, hogy miért szeretjük mi a kutyákat, a kutyázást, a túrát, az erdőt… itt van hát mindez egyben.

Tovább olvasok

Kutyák vs tonnák

A zene dübörög, a tömeg hajrázva morajlik, a háttérben a versenytársak ideges ugatása zúg. De az egészből nem hallasz semmit. A pályán csak ketten vagytok, Ő meg TE és semmi más nem számít. A szemedbe néz és vár a szavadra, hallod a sípszót valahol a távolban és indítasz. Először csak hívod, kezedben a játékával, aztán ahogy látod, hogy próbálja megindítani a kocsit az adrenalin megindul és azon kapod magad, hogy ordítva biztatod, ő pedig megindul a súlyokkal megrakott kocsival, a körme belemélyed a pálya borításába, az orra a földet súrolja és megy előre. Fogynak a méterek, te araszolsz hátra, ő pedig követ. A lábad egyszer csak lecsúszik hátra, elértétek a végét, még néhány centi… a síp megszólal, a kocsi átgördült a vonalon, elhúztátok!

Tovább olvasok

Óda a túrabothoz, avagy hogyan lettem négylábú

Úgy kezdődött, hogy kedvenc húgom (aki szintén Decathlonos eladó) meglepett születésnapomra egy pár túrabottal. Szép kék Arpenaz 500-as darabról van szó, könnyített, puha fogantyús, ránézni is gyönyörűség. Megkaptam, majd jó sokáig hozzá sem nyúltam… na de amikor mégis, akkor fordult velem egyet a világ!

Tovább olvasok

Első nap a suliban

Nemrégiben elkísértem testvéremet és boston terrierjét egy kezdő kutyasulis tanfolyamra, ez az élmény ihlette ezt a bejegyzést. Miután tizenéve kutyázok, néha elfelejtem a kezdeteket: nem születik mindenki kutyásnak, némelyeket póráz szippant be ebbe a világba. A gólyáknak szól tehát az alábbi gyűjtés arról, mire készüljünk, ha suliba mennénk a Fifivel.

Tovább olvasok

UgaTúra

A kutyával túrázás az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ennek köszönhetően az utóbbi időben egyre több olyan teljesítménytúrára nevezhetünk, amelyet kifejezetten kutyások számára rendeznek.
Nemrégiben nyitotta a szezont az Ugatúra a Mecsekben, erről következzék egy rövid beszámoló.

Tovább olvasok

Ne süsd meg a kutyádat!

A hírek, tapasztalatok, beszélgetések alapján sajnos nem lehet elégszer mondani: Ne süsd meg a kutyádat! Mégis sajnos rendre megtörténik, hogy a forró autóban felejtik emberek az állataikat, a forró nyári hőségben pedig ez az életüket követelheti!

Tovább olvasok

Terelőkutya az alapoktól: kölykök vs birkák

Úgy hozta az élet, hogy e blog elindulásával kezdem el kinevelni a saját tenyésztésem második generációját, a nevéhez híven lázadó természetű, ám végtelenül kedves Rebelle kutyám személyében. Az ő segítségével lehetőségem van megosztani egy kifejezetten terelésre nevelt kutya fejlődését, tanulási fázisait.

Tovább olvasok

Túrakutya – de milyen?

Egy kis segítség azoknak, akik az átlagember irányából közelítették meg a sportot és túrázáshoz szeretnének kutyát vállalni. Alapvetően a kutyák többsége alkalmas arra, hogy túrakutya legyen, de komolyabb teljesítménynél már számítnak a fajtafüggő adottságok is.

Tovább olvasok

Szívem csücske: a terelés

A terelés tipikusan az a műfaj, amit – nem mezőgazdasági emberként – nem fogunk tudni igazán értékelni mindaddig, míg egy ösztönerős kutyával ki nem próbáltuk. Utána viszont hipp-hopp beszippant, és azon kapjuk magunkat, hogy alig várjuk, hogy újra bokáig tapossunk a sáros trágyában apró patájú, hosszú szarvú ördögöket hajkurászva a Fifivel.

Tovább olvasok

Vigyázat élősködők…!

Itt a tavasz és sokan úgy vagyunk ezzelo az évszakkal, hogy amint kisüt a nap, rögtön késztetést érzünk a szabadban való mozgásra és a kirándulásra.
Fontos azonban a kutyákat tekintve résen lenni és nem megfeledkezni a kullancsok és bolhák elleni védelemről.

Tovább olvasok

5 edzéstipp a téli-tavaszi időszakra

Ha akarjuk, ha nem, a legtöbb esetben a téli időszakban csökkentett módban használjuk a kutyáinkat, néhány speciálisan téli sportra használt fajtát kivéve. Ha nem akarjuk teljesen eltenni a kutyákat télire, mint a lekvárt, akkor íme néhány edzésmódszer, amit a legrondább időben is űzni tudunk.

Tovább olvasok

Túrázz kutyával!

Mert túrázni jó, barátokkal még jobb!
Vannak többen is, akik hozzám hasonlóan azért szerették meg a túrázást, mert van kutyájuk és adta magát, hogy lemozgassák őket egy olyan helyen, ahol a lehető legkevesebb autóval, neveletlen “Fifivel” és kutyától félő emberrel találkoznak.

Tovább olvasok