Cikkek Terelés kutyával témában

Az álmok nem “valóra válnak”…!

Néha érnek kudarcok, olykor el is bukunk. A megoldás sokszor az orrunk előtt van, mégis hónapokig tart meglátnunk. Néha szépen haladunk előre, máskor pedig hirtelen ugrunk egy nagyot. Kutyakiképzésre nincs bevett séma, minden eset más, amitől gyakran félelmetesen nehéznek látszik. Néha viszont az élet kárpótol és minden a helyére kerül. No, ezekért a pillanatokért csináljuk!

Tovább olvasok

Terelőversenyen Európa szívében

Igazi multikulti trial volt az október elején Villars-Burquin falucska bakhátas legelőin rendezett verseny. A helyszín Svájc, annak is az olasz-francia határa. Akadt nevező a három említett nációból, de még Lengyelországból, Csehországból is és persze kis hazánk is képviseltette magát, 2-es szinten két kutyával, 3-ason pedig hárommal. Ez utóbbi osztályban az egyik résztvevő Jetta kutyám és én voltunk. Ez volt életünk első külföldi versenye, de nem csupán ezért maradt igazán emlékezetes…

Tovább olvasok

Terelő szeminárium Szaporcán

A Szaporca községben létesített Ős-Dráva Látogatóközpontban található génmegőrző cikta- és racka telep már egy ideje foglalkoztatta a fantáziámat, mint lehetséges terelőhely, de egészen idén októberig ez csupán kósza ábránd maradt. 22-23-án viszont megrendezésre került itt az első terelő szeminárium, méghozzá rögtön két stílusban, a border collie-k és az ún. “tradicionális fajták” számára. Nagy öröm, hogy két olyan trénert hívtak el, akik eddig is nagy megbecsülésnek örvendtek versenyzői és tréneri szinten egyaránt: Pintér Ágit és Leczki Sacit.

Tovább olvasok

Terelőkutya az alapoktól: első kalandok a legelőn

Rebelle kutyám tanulási folyamatait terelőkutyává válása útján ebben a cikksorozatban osztom meg a nagyérdeművel. Rebi egy 2016 januári születésű beauceron lányka, akivel a legfőbb célom, hogy eredményes terelő versenykutya legyen. E cikk annak apropóján készült, hogy először próbáltuk ki magunkat a a kicsi körkarámon kívül.

Tovább olvasok

Terelőkutya az alapoktól: kölykök vs birkák

Úgy hozta az élet, hogy e blog elindulásával kezdem el kinevelni a saját tenyésztésem második generációját, a nevéhez híven lázadó természetű, ám végtelenül kedves Rebelle kutyám személyében. Az ő segítségével lehetőségem van megosztani egy kifejezetten terelésre nevelt kutya fejlődését, tanulási fázisait.

Tovább olvasok

Szívem csücske: a terelés

A terelés tipikusan az a műfaj, amit – nem mezőgazdasági emberként – nem fogunk tudni igazán értékelni mindaddig, míg egy ösztönerős kutyával ki nem próbáltuk. Utána viszont hipp-hopp beszippant, és azon kapjuk magunkat, hogy alig várjuk, hogy újra bokáig tapossunk a sáros trágyában apró patájú, hosszú szarvú ördögöket hajkurászva a Fifivel.

Tovább olvasok